2014. július 22., kedd

Amaréna meggyes torta az 5. blogszületésnapra



Öt évvel ezelőtt indult a blog, a fiam biztatására kezdtem el. Azóta is sokat segít mindenben, köszönet érte!

A torta receptje megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

A tortához szükséges amaréna meggy receptje.  Ezt akár fagyasztott magozott meggyből is elkészíthetjük 2-3 nappal a torta készítése előtt.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 1 zacskó Dr. Oetker Zselatin fix
  • 1 evőkanál porcukor
a meggyes réteghez:
  • 2 dl amarénaszirup
  • 2 dl víz vagy vörösbor
  • 40 g étkezési keményítő
  • 20-25 dkg leszűrt amaréna meggy
a lap meglocsolásához 3-4 evőkanál amarénaszirup

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 10 percig, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel hozzáforgatjuk a mandulát, a formába töltjük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez elvegyítjük a keményítőt a felhígított szirupban és kis lángon kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a meggyet is, hűlni hagyjuk.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, beletesszük a porcukrot, és kanalanként a mascarponét is.
Állítható tortagyűrűt kapcsolunk a kihűlt tortalap köré, meglocsoljuk az amarénasziruppal. Rásimítjuk a tejszínes krém felét, erre rákanalazzuk a meggyes krém felét. A maradék tejszínkrémet evőkanállal szabálytalanul ráhalmozzuk, és erre tesszük foltokban a maradék meggyes krémet.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Tálalás előtt vékony késsel elválasztjuk a tortát a karimától, és tálra csúsztatjuk.

A tortatál a SütniFőzni webáruházból érkezett.

 

5 megjegyzés:

ILDIKO írta...

MOHAM!
Csodanlatos!
Ha hianyozna belole egy szelet, ugye nem kapok a kezemre a fakanallal?? hihi
Udvozlettel:ILDIKO

ILDIKO írta...

Sok szeretettel gratulalok egyben blogod 5 eves fennalasahoz!!
Meg sok-sok eveket kivanok finom receptekkel es a gyonyorubbnel-gyonyorubb kezimunkaidhoz! Igazi muveszi munkak! Koszonet a fiadnak is hogy az O segitsegevel meg gordulekenyebben tudjuk elvezni munkadnak gyumolcset es megcsodalni.

Sok puszi: ILDIKO

Éva írta...

Gratulálok blogszülinapod alkalmából további sok sikert kívánok szeretettel! A tortád csodás egyből kedvet kaptam hogy elkészítsem van is meggyem köszi!

Anikó írta...

Adrienn gratulálok az 5.-re, imádom a blogodat, a szuper sütijeidet, remélem még nagyon sokáig fogok itt szemmel jóllakni nálad :-))))

Moha írta...

Ildikóm, nagyon köszönöm a jókívánságokat, és természetesen Te sosem kapsz a kezedre:)) Máténak is átadom.

Éva nagyon köszönöm, remélem a torta ízleni fog!

Anikó köszönöm szépen, várlak a blogon továbbra is sok szeretettel!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...