2014. szeptember 15., hétfő

Mézeskalács torta - SEGÍTSÜTI 2014 ŐSZ




Ha ősz, akkor ismét Segítsüti, már 11. alkalommal.
Az idei támogatott a   Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.
A sütikre a Segítsüti oldalán lehet licitálni.
A Segítsüti 2014 ősz jótékonysági sütiárverés időtartama:
2014.09.15 06:00:00 - 2014.09.18 16:00:00


Idén Mézeskalács torta készült nálam, a puha puszedli tésztájával, és nagyon finom vaníliás krémmel.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

a tésztához:
A puha mézespuszedli tésztája szükséges hozzá, felezve a mennyiséget.


A pihentetett és vékonyra nyújtott tésztából másnap 6 db lapot sütünk egyenként, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütésmódban.
Egy lap sütési ideje 8-10 perc.
A maradék tésztából kiszúróval szíveket vágunk ki, és ezeket is kisütjük, kb. 7-9 perc alatt.

a krém hozzávalói:
  • 2 dl tej
  • 2 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 35 dkg puha vaj

a csokoládébevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj


Felmelegítjük a tejet a vaníliával és a sóval. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, folyamatosan hozzáöntünk egy keveset a forró tejből és alaposan elkeverjük.
Ezután a lábosban lévő tejhez öntjük a tojásos részt, és folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük.
Amikor már bugyogni kezd, akkor levesszük a tűzről, készen van.
A robotgép táljába töltjük és kihűlésig verjük a habverővel. Amikor már teljesen kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a puha vajat, a legnagyobb fokozaton verve a masszát.
Ezzel a krémmel töltjük be a tortát, a lapokat óvatosan rányomva az egyes rétegeknél. 
Nejlonnal letakarva állni hagyjuk egy éjszakán át szobahőmérsékleten. 
Ezután bevonjuk a tetejét a gőz fölött felolvasztott vajas csokoládéval. Ráillesztjük a díszítésnek szánt szíveket, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát.

A krém forrása itt található.



Nincsenek megjegyzések:

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...