2015. április 28., kedd

Kókuszhabtorta glutén-és tejmentesen



Finom könnyű kókusztorta készült a Kókuszvilág alapanyagaival, a recept az áprilisi Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a brownie alaphoz:
  • 7 dkg étcsokoládé (glutén- és tejmentes)
  • 7 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg kókuszcukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 tojás
a krémhez:
  • 2,5 dl mandulatej
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 30 g kókuszreszelék
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 4 dl Cocomas kókusztejszín alaposan behűtve
  • 1 zacskó zselatin fix
a tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé (glutén- és tejmentes)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • kevés kókuszreszelék
Először az alapot sütjük meg, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. Habosra keverjük a kókuszolajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a mandulát, a kakaóport, majd végül a csokoládét is. A formába töltjük és 18-20 perc alatt megsütjük. Félretesszük hűlni.

Kis lábosban elvegyítjük a keményítőt, a cukrot és a kókuszreszeléket a mandulatejjel, takarék lángon folyton kevergetve besűrítjük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.
A kókusztejszíneket 10 percre mélyhűtőbe tesszük át a sima hűtőből, majd ezután elkezdjük habbá verni, hozzáadjuk a zselatin fixet is és kemény habot készítünk belőle. Kanalanként hozzákeverjük a főzött krémet is, végül a tortaformába töltjük a kihűlt alapra. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.

A már megszilárdult tortáról eltávolítjuk a tortaformát, a tálalótálra csúsztatjuk, és a tetejét bevonjuk a gőz fölött kókuszolajjal együtt megolvasztott csokoládéval.
Megszórjuk kevés kókuszreszelékkel. Mielőtt a csokoládé teljesen megdermedne, érdemes késsel bejelölni a szeletek helyét.

10-15 percre hűtőbe tesszük a tortát, ezután tálalhatjuk. Forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel a jelölések mentén át tudjuk vágni a csokoládét a tetején.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

2 megjegyzés:

Németh Eliza írta...

Kedves Moha!

A zselatin fix = zselatin? Vagy így keressem a boltban, hogy zselatin fix? Miben más?
És az alábbiak helyettesíthetők?
- mandulatej helyett kókusztej
- kókuszcukor helyett méz vagy barnacukor
- kókusztejszín helyett normál, 30-40 %-os házi tejszín

Különben gyönyörű a torta, a kókuszimádó kisfiam szülinapjára szeretném elkészíteni!
:)

Moha írta...

Kedves Eliza!

A zselatin fix nem egyenlő a sima zselatinnal, ezt nem kell hőkezelni, feloldani, egyszerűbb a használata.

A Dr. Oetker Zselatin fixet keresd, ez az:

http://www.oetker.hu/hu-hu/termekeink/suetesi-hozzavalok/zselatinok/expressz-zselatin-fix.html

A mandulatej helyett mehet bármilyen más, a kókuszcukor helyett barna cukor, vagy sima cukor. Kókusztejszín helyett pedig lehet sima tejszínt használni.

Remélem jól sikerül és ízleni fog a kisfiadnak!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...