2016. március 31., csütörtök

Oreo torta



Ez a torta a márciusi Kifőztük magazinban is megtalálható, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl
  • 80 ml olaj
  • 1,6 dl kávé

a krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 3,5 dl tej
  • 2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín behűtve
  • 20 g zselatinpor
  • 16 db Oreo keksz negyedekre vágva

a csokoládébevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé 
  • 1 kávéskanál olaj

a díszítéshez:
  • 4 dl habtejszín behűtve
  • 1 csomag zselatinfix (20 g)
  • 1 teáskanál porcukor
  • 12 db Oreo keksz

Sütőpapírkoronggal béleljük a tortaforma alját, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
A tészta első 5 hozzávalóját elvegyítjük. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, végül a lisztes elegyet is. Alaposan átkeverjük, a formába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) 
Késsel körben elválasztjuk a formától, majd sütőpapírral borított tálcára fordítjuk a tésztát. Így a kissé domború teteje hűlés közben lelapul, a kész torta teteje a sima alsó rész lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk, és az alsó lapot állítható tortakarimába tesszük. (Ha ez nincs, akkor az elmosott tortaformát körben megmagasítjuk sütőpapírcsíkkal, és ezt használjuk.)

A krémhez elkeverjük a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, apránként a tojáshoz öntjük, majd az egészet kis lángon kevergetve besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni, utána kis lángon felolvasztjuk.
A mascarponét habosra keverjük a főzött krémmel és a habbá vert tejszínnel. A zselatinhoz vegyítünk belőle 4-5 evőkanálnyit, majd ezt öntjük a habverővel folyamatosan kevert krémhez.

A krém harmadát az alsó lapra simítjuk, elosztjuk rajta a darabolt keksz felét, újabb réteg krém jön, megint keksz, végül a maradék krémmel zárjuk le. A tetejére illesztjük és rányomkodjuk a felső lapot, bevonjuk a gőz fölött olajjal együtt megolvasztott csokoládéval, és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük a tortát.
A díszítéshez habbá verjük a tejszínt a zselatinnal, a cukorral, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. 12 rózsát nyomunk körben a tortára, majd mindegyikbe 1-1 kekszet állítunk.

4 megjegyzés:

Puskás Erika írta...

Szia! 18cm-es formában készítve mindennek a felét kell venni? Válaszod előre is köszönöm!

Moha írta...

Szia Erika! Itt van egy oldal, ahol a receptet beírva és a megfelelő méretet kiválasztva, mindent megad a módosított méretű tortához.

http://www.cakebaker.co.uk/baking-tin-size-conversion-calculator.html

Tünde írta...

Kedves Adrienn, véleményed szerint ez a torta alkalmas a marcipánnal való bevonásra? Szülinapi tortának szeretném elkészíteni. Mennyire lesz kemény a töltelék? Köszönöm: Tünde

Moha írta...

Tünde szerintem ez nem alkalmas a marcipános bevonásra, megolvasztja a krémnél oldalt a marcipánt. A másik pedig, hogy ez így sem egy "diétás" torta, gyakorlatilag marcipánnal együtt szerintem már ehetetlenül tömény lenne.

Vannak olyan torták, amiket nem lehet bevonni, és nem is érdemes ezzel erőlködni, mert a végeredmény már nem az eredeti torta lesz, még ha a bevonás némi erőszak árán sikerülne is.

Igyekeztem nem túl édesre készíteni ezt a tortát, számomra az Oreo keksz eleve ehetetlenül édes magában, nem szeretem. A lányom kért ilyen tortát a szülinapjára, ezért készült el, és törekedtem arra, hogy a nagyon kakaós lapokkal, a nem túl édes krémmel valahogy jobbá tegyem az oreót. Sikerült, de ha erre bármilyen bevonat kerül még, akkor az agyonüti a tortát.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...