2010. május 15., szombat

Citromkrémes tortácskák



Ezek a sütik még az ibolyanyílás idején készültek, gombhoz a kabát módjára. A kandírozott ibolya "alá" készítettem őket.
Hozzávalók: 30 X 39 cm-es tepsihez

tészta:
8 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
4 kávéskanál sütőpor
8 evőkanál olaj
8 evőkanál víz

krém:
4 tojás
2 tojássárga
20 dkg cukor
10 dkg vaj
200 ml citromlé (2-3 nagy citrom leve)
2 citrom reszelt héja

35 dkg kicsöpögtetett tejföl / natúr krémsajt
2 dl tejszín
1 zacskó Dr.Oetker Zselatin Fix

díszítés: citromfűlevél, citrom, eper, szeder,kandírozott ibolya

Egy magas tál fölé teszek egy műanyag szűrőt,amit kibélelek egy vékony vászonnal / gézlappal. Beleöntöm a két nagy doboz tejfölt és egy tányérral letakarva a konyhaasztalon hagyom kicsöpögni. Ez 2-3 óra alatt megtörténik.
( 2 nagy doboz 450 gr-os tejföl kicsurgatva kb. 50 dkg lesz, ebből 35 dkg-ra van szükség. A maradék kenyérre kenve elhasználható)

A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a tepsibe sütőpapírt terítek.

A tészta hozzávalóit felezem és két lapot sütök belőle külön-külön. 4 tojást 15 dkg cukorral a robotgép habverőjével a legmagasabb fokozaton felverek ( legalább 10 perc), a tál szélén óvatosan belecsorgatom a vizet és az olajat, tovább verve még egy percig. A sütőporos lisztet 3 részletben beleszitálom és kézi habverővel óvatosan belekeverem. A tepsibe simítom és kb. 12-15 perc alatt megsütöm. Ezalatt kikeverem a második laphoz valókat és azt is megsütöm.
Ha kihűltek, egy 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket vágok ki belőlük,összesen 24 darabot.

A krémhez először elkészítem a lemon curd nevű angol citromkrémet: egy kis lábosban felolvasztom a vajat,lehúzom a tűzről. Kézi habverővel kikeverem a tojásokat a cukorral, citromlével és a reszelt citromhéjjal, a vajhoz adom és kis lángon folyamatos keveréssel besűrítem. Hideg vízbe állítom és időnként megkeverve kihűtöm.
A tejszínt habbá verem a Zselatin Fix hozzáadásával, belekeverem a 35 dkg kicsurgatott tejfölt,majd végül a citromkrémet is.
Habzsákba szedem és megtöltöm a piskótakorongokat hármasával a krémmel, a tetejére virág alakban nyomva. Hűtőbe teszem és tálalás előtt díszítem citromfűlevélkékkel, eperrel, szederrel, citromszelettel illetve kandírozott ibolyával.

Ez utóbbihoz a megmosott és leszárított ibolyavirágokat ecsettel megkenem egy kissé felvert tojásfehérjével, porcukorba hempergetem és meleg helyen hagyom száradni pár órát.

26 megjegyzés:

egycsipet írta...

Nagyon szépek! :))

fakanal írta...

Mintha arról beszéltünk volna, hogy megyek még hozzátok, nem????:)))))

Gasztroboszi írta...

Moha! Gyönyörűek!!!

Moha írta...

Csipet köszönöm!

Éva gyere, de akkor újragyártás kell!

Gasztroboszi köszönöm!

Jucy írta...

Hű, imádom a citromkrémeket!

Moha írta...

Jucy akkor ez neked való,persze ugyanolyan finom lesz, ha megsütöd a piskótát és közékened a krémet.Nem kell vele annyit szórakozni:)

Limara írta...

Gyönyörűek! :) Az ibolya is! :)

Moha írta...

Limara köszönöm! Azért nem sűrűn fogok ibolyát kandírozni:)

Thrini írta...

Gyönyörűek a tortácskák!
Én a múltkor beletettem őket pohárba, de legközelebb így fogom készíteni.

Maryenne írta...

Nagyon szépek! Gyönyörű a dekorálás is!

Moha írta...

Thrini köszönöm! Megállnak ezek pohár nélkül is a lábukon:)

Mary köszönöm!

L.Krisztina írta...

Pont tegnap voltam az Alexandrában a Dob utcánál és a kávézójában ettem valami hasonlót, hű nagyon jó volt, és ez tortácska forma meg nagyon guszta:))

Moha írta...

Krisztina köszi, igen, jó néha valami mást készíteni,ezek pont egyadagosak, egy finom ebéd végére.

Brigitta írta...

Mint egy műalkotás,gyönyörűek!

Moha írta...

Brigi köszönöm,aranyos vagy!

Bianka írta...

Gyönyörűek és azt hiszem mennyeiek lehetnek

Névtelen írta...

Jujjj de szepek!!!:)Es az ibolyak is nagyon csodasak!Gratulalok!Imadom en is a citromkremet!Legalabb egyet kerhetek? :)))mar varom is a postast:):):)A minap keszitettem holabdat az is hasonlo "macereas" suti de az eredmeny mindent feledtet:)Nem szabad nekem az oldaladat nezegetni,mindig csorog a nyalam ,es a latvanytol is felszedek par kilot:):):)a parom szokta is kerdezni ..-miert maszatos a kepernyo mindig?..:)-a csudaba mar megint osszekente a szomszed gyerek:))))hihihi
Tenyleg mini tortak!De klassz:)
Udv:Kata:)

Moha írta...

Bianka köszönöm,tényleg finom volt!

Kata:))) köszönöm a dícséretet! Küldöm fénypost!

Andi/cuki írta...

Ezek a "kicsik", nagyon szépségesek!:-)) Ezt a krémet tuti kipróbálom, nagyon finom lehet!:-))

Moha írta...

Andi köszönöm! Citromrajongók szeretni fogják a krémet:)

Névtelen írta...

Szia! Olyan régóta járok ide, hogy szeretnék Rólad többet megtudni, hogy ki az aki ilyen csodálatos süteményeket készít:) Nekem fura, hogy nincs Rólad kép és semmi konkrétum, ami által jobban meg lehetne ismerni... Iwiwen fent vagy? Ott megtudnálak nézni? Bocsi, de ilyen kíváncsi természet vagyok, hogy ki az aki ennyire hibátlan gyönyörűségeket készít:) Vagy esetleg van valahol egy beszélgetős blogod ahol jobban meg lehet ismerni? Gratulálok a remekműveidhez és Csak így tovább!
Üdv: Csilla

Moha írta...

Kedves Csilla! Írj nekem emilt a mohakonyha@gmail.com címre,így talán egy kicsit személyesebb lesz a dolog, szívesen válaszolok,ha van kérdésed!

szepyke írta...

De szépek! Nekem is van cukrozott ibolyám, de közen nem ilyen szép...
Jah, és miért írjak neked e-mailt?:))) A kedves Csillát, magamra vettem...:))))

Moha írta...

Szepy köszönöm! Nehogy írj, a postaládám így is tele veled:))

napmátka írta...

Nagyon szeretjük a citromos sütiket, és ez gyönyörű! Mindig lenyűgözöl az ételek külsejével is!

Moha írta...

Napmátka aranyos vagy, köszönöm!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...