2010. augusztus 27., péntek

Szedertorta mascarponéval







Ez a torta az olvasók szavazatai alapján került be a Kifőztük magazin 6.számába. Friss, gyümölcsös ízű, nem túl édes torta, akár fagyasztott szederrel is készülhet.


Hozzávalók   (26 cm átmérőjű tortaformához)
az alaphoz:
  • 20 dkg zabpehelykeksz
  • 10 dkg vaj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 4 dl tejszín
  • 10-15 dkg cukor
  • 60 dkg szeder
  • 1 citrom leve
  • 25 g zselatin
a szederzseléhez:
  • 30 dkg szeder
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve
  • 10 g zselatin
a díszítéshez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 zacskó habfixáló
  • 17 szem szeder

A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk, az oldalát körben sütőpapírcsíkkal béleljük. A vajat megolvasztjuk és a morzsásra tört kekszhez keverjük. Villával jól eldolgozzuk és a forma aljába nyomkodjuk, hűtőbe rakjuk.
Egy kis lábosba tesszük a 25 g zselatint, 5 evőkanál vizet öntünk rá és állni hagyjuk.
10 dkg cukrot egy evőkanál vízzel karamellizálunk, rádobjuk a szedret, hozzáöntjük a citromlevet és kevergetve pároljuk néhány percig. Botmixerrel pürésítjük és szitán áttörjük.
A 4 dl tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét és a tejfölt is, majd a szederpürét. Kóstoljuk meg, ha a szeder nem volt elég édes, tehetünk még bele porcukrot. A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztjuk, hozzávegyítünk 4 evőkanálnyit a szedres krémből, majd ezt az egészhez keverjük a habverővel.
A tortaformába töltjük és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szederzseléhez a szedret a cukorral és a citromlével megpároljuk, pürésítjük és szitán áttörjük. Vízzel kiegészítjük, hogy 5 dl legyen. Egy kis lábosban 4 evőkanál pürében elkeverjük a 10 g zselatint, takarékon felolvasztjuk, majd az egészhez adjuk.
A megszilárdult krém tetejére öntjük a szederzselét és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára.
A díszítés előtt eltávolítjuk a tortakarimát és óvatosan a sütőpapírcsíkot is.
Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálóval, habzsákba szedjük. Körben 16 rózsát nyomunk a tortára, egyet pedig középre. Minden rózsára teszünk egy szedret és egy citromfűlevelet.

20 megjegyzés:

Ildy írta...

Mérnöki pontossággal szeletelve, vonalzóval sem lehetne szebben. És gyönyörű színei vannak. Nagyon tetszik.

Bianka írta...

Gyönyörű és hihetetlen szépséges a szeletelési technikád

Zsiri írta...

Ez valami csodálatosan szép!!

fakanal írta...

Profi vagy!

erika írta...

A látvány--pazar! az ízére is kíváncsi lennék (hi-hi-hi)!

Wise Lady írta...

Ez tökéletes, nincs rá más szó!

Pocak Panna írta...

Ez egy költemény!!!!!

Moha írta...

Ildy köszönöm, hála a Fiskars késnek, azzal lehet ilyen gyönyörűen szeletelni!

Bianka köszönöm, tudod, csak egy jó kés kell..

Zsiri köszönöm!

Fakanál köszönöm, csak szeretnék lenni:)

Erika köszi, a látványon kívül az ízébe is beleszerettünk, nagyon finom.

Wise Lady köszönöm!

Pocak Panna köszönöm, szederszimfónia:)

Liza írta...

Igazi remekmű, egy cukrásznak is büszkeségére válna!

GasztroRéka írta...

Meseszép,lassan fel kellene venned torta rendeléseket! ..és ezt nem viccből írom!

Moha írta...

Liza köszönöm!

Réka köszönöm szépen, szívesen sütnék rendelésre is!

juhi írta...

Jelentem elkészítettem a párom nevenapjára. Csudijó lett, és majdnem olyan szép is mint a Tiéd. Köszönöm a receptet!

Nekem szokás szerint meggyűlt a bajom a tejszínnnel. Hiába vettem házitejszínt, ez (sem) verődött fel. Maradt nemszeretem növényi, de az legalább felverődött, a friss szederíz pedig szerencsére mindent überelt.

Brigitta írta...

Mintha nem is emberi kéz alkotná az ilyen csodákat,csakis varázslat,de a kezedben van!:))Gratula!

családi tűzhely írta...

Ez valami gyönyörű lett. Gratulálok!

Andi/cuki írta...

Szupertökéletes!:-))

Bianca írta...

ez a torta valami fantasztikus, holnap meg is csinálom anyu szülinapjára...az alsó rész lehet piskóta a kekszes alap helyett? nem áztatja szét? köszönöm :)

Moha írta...

Juhi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! Nem szoktam reklámozni, de próbáld ki a Tesco saját márkás, 2 dl-es kis papírdobozos tejszínjéből egyszer. Ez nekem kivétel nélkül mindig felverődött és tökéletes volt.

Brigikém köszönöm!

Családi tűzhely köszönöm szépen!

Andi/cuki köszönöm!

Bianca köszönöm, lehet piskóta nyugodtan, süsd meg hozzá a Málnás tejberizstorta alapját, ez 2 tojásos piskóta.
http://mohakonyha.blogspot.com/2010/06/malnas-tejberizstorta.html

Bianca írta...

köszönöm a gyors válaszodat :)

Csibe írta...

Juj, de nagyon meseszépséges!

Moha írta...

Bianca nagyon szívesen!

Csibe köszönöm!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...