2010. december 24., péntek

Mandulás csokoládétorta karácsonyi díszben




Ezzel a tortával szeretnék minden olvasómnak, blogíró társamnak áldott, békés  karácsonyt kívánni!




Ez a hagyományos karácsonyi tortánk, némi kis változtatással és írókából készült hópelyhekkel.

2010. december 22., szerda

Bejgli



A Kifőztük 10. számában jelent meg ez a bejglirecept, talán még jól jön valakinek, így az utolsó pillanatban...

Hozzávalók (4 rúdhoz)
a tésztához:
  •  60 dkg rétesliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 25 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1-1,5 dl tej 
  • 2 dkg élesztő

a töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

  • 40 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 dkg mazsola (elmaradhat)

a tetejére:
  • 1 nagy tojás

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.
A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá.
Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 x 30 cm-es lapokra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen. Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni, és tálalás előtt szeleteljük.

2010. december 21., kedd

Hópehely kiszúrók és a kicsilány mézesei



Ezeket a mézeseket a kicsi lányom  készítette, aki a maga 9 évét meghazudtolóan türelmes és kitartó az írókázásban. Nagyon jól rajzol, de a mézeshez nem csak ez kell. Egyenletesen kell nyomni az írókás zacskót, közben húzni, és javításra nem sok lehetőség van. Amikor én leülök mézesezni, mindig jön ő is, kap külön írókát és díszít.

Megmutatom a gyönyörű hópehely kiszúrókat, amivel dolgoztam az elmúlt hetekben. Az egész tavaly kezdődött, amikor Szepy beszerezte az első készletet Londonban. 



Innentől kezdve megőrültünk a hópelyhekért, és szegény londoni összekötő meg tőlünk.....

Ugyanis Szepy tolmácsolta a kérést, hogy további hópelyhekre lenne szükségünk, természetesen másfélékre, és ha lehet jóóóó sokra:)
Ebből lett a második doboz, amiben található két apró "pótkiszúró", ezekkel lehet a nagyobb és közepes formákból még csipkésebb mintázatot elérni. Fantasztikus és végtelen lehetőségeket rejt....



A kiszúrók egy hónapja kölcsönbe hozzám kerültek, azóta aztán hull a mézes hó nálam.

2010. december 20., hétfő

Mézeskalács karácsonyfadíszek Szepynek






 Ezek a díszek Szepynek készültek, az idei fára a natúr-fehér-rózsaszín díszítés passzolt, ezt kérte.

Meg azt, hogy menjek ki a kertbe és a havas fenyőre lógatva fotózzak le egy díszt. Mit meg nem tesz az ember, ha ilyen szépen kérik.....

2010. december 17., péntek

Mézeskalács mécsesfalu



Ez a kis mécsestartós-házikós mézes a Kifőztük 10. számában jelent meg.

Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál ecet
a díszítéshez:
kókuszreszelék (elmaradhat)
a színes mázhoz:
3 evőkanál meleg víz
1 evőkanál zselatin
ételfesték (lehetőleg por vagy zselé)

A lisztet, a porcukrot, a fűszert, a kakaóport és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat villával elkeverjük. A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát (lehet géppel is). Folpackkal letakarva, hűvös helyen másnapig pihentetjük. (Akár több napig is állhat a tészta.)
Másnap lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk a tésztát, és nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Az átgyúrás fontos, különben buborékos lesz a tészta felszíne, nem sima!
Kartonsablon mentén kivágjuk a formákat belőle, egy szabálytalan alakút alapnak, a fenyőket és a házikó részeit. A mécsestartóhoz csillagformát szúrunk ki. Ennek közepéből 4 cm átmérőjű pogácsaformával vágunk ki kört a mécsesnek.
A sütőt begyújtjuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell!
A színes mázhoz hőálló pohárban feloldjuk a zselatint a vízben, ételfestékkel színezzük. A szín erősségét egy kis darab mézesen tudjuk kipróbálni, ha sötétebbet szeretnénk, teszünk még festéket bele.
Kicsi lábosban vizet forralunk, ebbe állítjuk bele a festékes poharat, így folyékony marad amíg a mézeseket festjük.
A kihűlt mézesre lapos ecsettel kenjük a festéket, majd száradás után lehet írókával díszíteni őket.
Itt csak a házikó eleje, hátulja, és oldalfalai kapnak piros mázat.
Az írókához a porcukrot kávédarálón megdaráljuk, vagy nagyon sűrű szitán átszitáljuk. Belekeverjük az étkezési keményítőt is. A fehérjéhez adjuk nagyjából a porcukor felét és az ecetet, majd kézi vagy gépi habverővel elkeverjük. A massza kifehéredik és a térfogata is megnő. Annyi porcukrot adagolunk még bele, hogy nagyon sűrűn folyós legyen. (Nem fog kelleni az összes cukor, a tojás méretétől függ a mennyiség.)
Nejlonzacskóba töltünk belőle egy keveset, felül elkötjük, alul pici lyukat vágunk rá, így tudunk szépen dolgozni vele.
Ha nagyobb felületeket akarunk mázzal borítani, akkor kiveszünk az írómázból és nagyon kevés vízzel folyósabbra keverjük. Ezt nagyobb lyukú nejlonzacskóból nyomjuk a mézesre, és vízbe mártott, kinyomkodott ecsettel kenjük el szép egyenletesre.
Ezzel a módszerrel vonjuk be a falu alapját és megszórjuk kókuszreszelékkel.
A fenyőket írókával összeállítjuk és díszítjük, a csillagot szintén. A mázas házikót is az írókával ragasztjuk össze, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezután tudjuk díszíteni a falakat és a tetőt.
Ha minden elemünk megszáradt, akkor kevés írókával ragasztjuk rá az alapra őket.

2010. december 15., szerda

Mézeskalács mécsestartók, gyertyatartók



Ezek is rendelésre készültek, a kedvenc piros festékemmel és a szintén kedvenc hópelyhekkel.

A teamécses helyett 4 cm átmérőjű gyertyát is lehet beletenni.

2010. december 11., szombat

Gasztroangyalka 2010



Ma van az angyalkás GBT, sajnos nélkülem, mert a kicsilány beteg lett. Az én angyalkám sem tudott ott lenni, így a postás hozta az ajándékos dobozomat Mézeskalácstól.
Elképesztő gondossággal becsomagolt finomságok érkeztek! Hozzájuk az ismertető gyönyörű óarany levélpapíron, íme a tartalom:

Lilahagyma lekvár  ( Ezt a karácsonyi vacsora mellé tartogatom, finom lesz a húsok mellé.)
Bodza szörp
Birsalma likőr  (Ebbe azért lehet, hogy előbb belekóstolunk...)
Muscat ottonel bor ( Ezt Mr. Mézeskalács készítette saját maga, szintén a karácsonyi vacsorához tettem félre.)
A mesés kis fémdobozban mákos kiflicskék és csokoládés csillagok bújtak meg, nagyon finomak voltak:)
A papírborítású kis csomag pedig két tábla Stühmer csokoládét rejtett, kandírozott narancsos és mogyorós étcsokoládét.

Kedves Mézeskalács nagyon-nagyon köszönöm ezt a csomagot, igazán nagy örömet szereztél vele!

2010. december 10., péntek

Mézeskalács, mézespuszedli


A Gasztrotippen megjelent az első mézeskalácsos cikkem, nemsokára jön a folytatás...
Ebben a részben az evésre készülő, rögtön puha mézest mutatom be. Ezzel bárki boldogulhat, nem nehéz az elkészítése és a díszítése igen változatos lehet.
Nem feltétlenül kell művészi módon írókázni, hiszen nem tesszük el hosszú időre. Bevonhatjuk csokoládéval, megszórhatjuk színes tortadarával, cukorgyöngyökkel, apró drazséval. A tészta összeállításához szükségünk lesz egy dagasztókaros robotgépre.

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 30 dkg porcukor 
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó Kotányi mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 evőkanál citromlé
  • reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
  • 1 kg finomliszt

az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál ecet
a díszítéshez:
  • csokoládé
  • cukordrazsé, tortadara
  • dió, mogyoró, mandula
  • mazsola 


A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.

A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.
Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!
Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket.
Nagyjából 12 perc alatt megsülnek. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat.

A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.

Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ecsettel vagy kanállal kenjük a puszedlikre. Mielőtt megszilárdulna a máz, rátesszük a különböző díszítőelemeket.
Kevés csokoládét töltünk egy kisebb nejlonzacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és megcsíkozhatjuk vele a másik színű csokoládéval bevont mézeseket.

Az írókához a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni, fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűnfolyós nem lesz.

Ha kiemeljük a habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlonzacskóba kanalazunk belőle, elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk írókázni a mézesekre.
Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze egymást, és nem is ragadnak össze.

Ezzel a mézessel nem kell várni, hogy puhuljon, mert rögtön az lesz. Egyetlen fontos dolog, hogy a sütési időt figyeljük, ne süssük túl!

Fontos tapasztalat: egyik kedves olvasóm, Szilvi, lefagyasztott a tésztából egy adagot, majd pár nap múlva kiengedte és megsütötte. Tökéletes mézesek lettek, tehát a tészta fagyasztható, ha nincs időnk kisütni! Köszönöm Szilvi!

2010. december 8., szerda

Mézeskalács szépségverseny a NO SALTY oldalán!



Nemisbéka és több lelkes olvasóm hívta fel a figyelmemet a mézeskalács szépségversenyre a No Salty oldalán.

Beneveztem a piros szíves adventi koszorúmmal, nézzetek körül, rengeteg szép mézes van már fent, szavazzatok a nektek tetszőre!  December 20-ig várják a szavazatokat az oldalon.

2010. december 7., kedd

Mézeskalács karácsonyfadíszek



Ezek a díszek is rendelésre készültek, örültem neki, nagyon szeretem ezt a gyönyörű piros színt. Élmény rá írókázni, olyan jól kiemeli a fehér díszítést.

2010. december 6., hétfő

Mézeskalács adventi koszorú Páfránynak



Ez egy rendhagyó koszorú az én rendhagyó, világutazó anyukámnak:)

2010. december 4., szombat

Megjelent a Kifőztük 10. száma!



Szép kerek számhoz érkeztünk, megjelent Magyarország első ingyenesen letölthető gasztromagazinja, a Kifőztük, 10. száma.
Több, mint 70 recepttel készültünk, ebben mindenki találhat kedvére valót az ünnepekre. Hagyományos és új ételek, édességek, dekorációs ötletek egyaránt vannak benne.

Jó olvasgatást és sütés-főzést kívánok!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...