2010. december 22., szerda

Bejgli



A Kifőztük 10. számában jelent meg ez a bejglirecept, talán még jól jön valakinek, így az utolsó pillanatban...

Hozzávalók (4 rúdhoz)
a tésztához:
  •  60 dkg rétesliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 25 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1-1,5 dl tej 
  • 2 dkg élesztő

a töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

  • 40 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 dkg mazsola (elmaradhat)

a tetejére:
  • 1 nagy tojás

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.
A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá.
Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 x 30 cm-es lapokra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen. Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni, és tálalás előtt szeleteljük.

24 megjegyzés:

Maryenne írta...

Nagyon szépek Moha! :)

Ditta írta...

Mesés,van benne töltelék bőven:-)

Bianka írta...

Gyönyörűek

Moha írta...

Mary köszönöm!

Ditta, köszi, úgy az igazi:)

Bianka köszönöm!

PartizánOrsi írta...

Egy zugolvasód jelentkezik :-) Én a Kiföztük-böl már megsütöttem e recepted alapján, gyönyörü márványos lett, de még nem kóstoltuk - mondjuk nem kételkedem, hogy finom :-) Viszont mindeg, milyen receptet használok, hogy hideg-e a töltelék vagy se, szorosan tekerem-e vagy sem, mindig megreped az oldala... Azért a receptet elraktározom, mert nagyon jó, könnyen kezelhetö a tészta és a tölteléknek is jók az arányai. Boldog karácsonyt!

Beáta írta...

Mit kell tenni, hogy ilyen szép márványos legyen a teteje?

Andi/cuki írta...

Szépséges!:-))Boldog, békés Karácsonyt kívánok Nektek!:-))

Moha írta...

PartizánOrsi remélem ízleni is fog! A tészta vastagsága fontos, ezért írtam pontos méretet a nyújtáshoz, ha vékony, akkor reped... (én is odateszek mellé egy A4-es lapot és nem nyújtom annál nagyobbra)
Boldog karácsonyt nektek is!

Beáta a leírásban benne van, a kétszeri kenéstől és pihentetéstől lesz ilyen szép márványos a teteje. Azt nem lehet megspórolni:)

Andi köszönöm szépen, boldog karácsonyt kívánok sok szeretettel nektek is!

Ditta írta...

Békés,Boldog karácsonyt kívánok!

Moha írta...

Ditta, boldog karácsonyt kívánok nektek én is!

GumiPók írta...

Én ma sütöttem meg. Nálunk annyiban különleges a helyzet, hogy meggybefőttet is kell bele tennem. Lehet, hogy ez a beigli meggyalázása, de ez a kívánság. Tehát fele töltelékeket használtam + meggybefőttet. Csak az egyik rúd repedt meg egy kicsit, de a többi gyönyörű magas maradt, és nagyon finom. (Egy rúd diós-meggyes már elfogyott.) Köszönöm a receptet! Békés boldog ünnepet kívánok!

Wise Lady írta...

Boldog Karácsonyt!

Mézigörl írta...

Én is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD

Moha írta...

Gumipók örülök, hogy ízlett, ez a meggyes ötlet jól hangzik, nagyon finom lehet úgy! Egyáltalán nem szentírás, hogy csak egyféleképpen lehet bejglit sütni... Boldog karácsonyt kívánok nektek is!

Wise Lady nagyon köszönöm, kívánok én is boldog karácsonyt nektek, sok szeretettel!

Mézigörl nagyon köszönöm, legyen szép az ünnep nálatok is!

Nikkancs írta...

Kedves Moha!

Nagyon békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a Szeretteidnek!

Gasztroboszi írta...

Kedves Moha!
Békés, boldog, szeretetteljes Karácsonyt kívánok Nektek! :)

Moha írta...

Nikkancs és Gasztroboszi, nagyon szépen köszönöm, én is kívánok nektek boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet!

Gizi írta...

Nagyon Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

Marika63 írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Neked és Családodnak!!!

davideva90 írta...

Kedves Moha
Megsütöttem a bejglidet, valóban a külleme sokkal szebb, mint amit eddig sütöttem. Nekem iszonyúan sok ez a töltelék, alig látszik benne a tészta. Te a receptben leírt összes mákot és diót beleraktad a négy rúd bejglibe?

Kiskukta írta...

Békés, Boldog Karácsonyt!

Moha írta...

Gizi nagyon köszönöm, boldog karácsonyt kívánok neked és családodnak én is!

Marika nagyon köszönöm, én is boldog karácsonyt kívánok nektek!

Davideva én bizony bele, mert a bejgli úgy az igazi, ha a tészta alig látszik:))

Kiskukta nagyon köszönöm, nektek is boldog karácsonyt kívánok!

Zsuzsa írta...

Nagyon szeretem ezt a fajta bejglit, de nincs hozzá rendes receptem, mert anyukám mindig kelt tésztásat süt. Minden évben keresem a tökéletes bejgli receptjét. Idén ezt sütöm meg, az eredményről beszámolok :-) Áldott szép ünnepeket kívánok Neked és a Családodnak!

Moha írta...

Zsuzsa azt nem mondanám, hogy ez a tökéletes bejgli, inkább azt mondom, hogy nekünk ez lett az. Én is kísérleteztem több recepttel is már, ez a legfinomabb számunkra.
Kíváncsi vagyok neked hogy ízlik, majd várom a beszámolót!

Boldog karácsonyt kívánok neked és a családnak is sok szeretettel!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...