2011. április 7., csütörtök

Lúdláb




Ez a sütemény is a Páfrány születésnapjára készült, csak úgy "mellékesen". Jókora mennyiség, a keretes tepsiben sütöttem, szerintem kevesebbel nem érdemes vesződni.
A Páfrány által eltett rumos meggyet használtam fel hozzá, akinek ilyen nincs otthon a kamrában, az készítse rummal és sima meggybefőttel.
Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez 
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz 
a párizsi krémhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
a töltelékhez:
  • 1 nagy üveg rumos meggy a levétől leszűrve
a mázhoz:
  • 20-25 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
a díszítéshez: 
  • meggybefőtt 
Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A tejszínt a cukorral felforralom és 5 percig kis lángon főzöm, majd hozzáadom a vajat és további 5 percig forralom. Az utolsó 2 percre beleöntöm a rumos meggy levét is, és kevergetem forrás közben.
A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport és simára keverem vele. Ha kihűlt, hűtőbe teszem egy órára.

Ezalatt elkészítem a tésztát. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, ezután a tál szélén belecsurgatom a vizet és az olajat.  A lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítem, majd kézi habverővel, óvatosan a tojásos masszához keverem. A piskótatésztát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütöm.
Amíg a tészta hűl, a krémet robotgéppel nagyon habosra keverem. Nagyjából a felével megkenem a tésztát, megszórom a rumos meggyel, rákenem a maradék krémet is. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és gyors mozdulatokkal a krém tetejére simítom. A háromszögek szélesebbik végére egy-egy meggyszemet teszek. A máz teljes szilárdulása előtt vágom fel, vékony pengéjű késsel. (A kést érdemes minden vágás előtt forró vízbe mártani és szárazra törölni.)

16 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Jahajj, hogy ezt én mennyire szeretem! :)))
Ez pedig úgy néz ki, mint amiket gyerekkoromban ettem a Mese cukrászdában.

Bianka írta...

Fantasztikus

fakanal írta...

Nekem is!!!!!

Puszedli írta...

Gyönyörű!!

t3v, az okostojas írta...

egyetlen észrevétel: rumos meggybefőtt helyett nem igazán jó a rum és meggybefőtt, aszalt meggyet érdemes rumba áztatni (kb. 10 dkg 1 dl-be), amíg megszívja magát (pár óra).

Andi/cuki írta...

Tömör gyönyör, csupa csoki, nagyon szép,imádom, vagyis imádnám!:-))

Kata írta...

Hmmmm...szóval ez az alkoholos változat:)) biztosan finom lehetett, legközelebb ezt is kipróbálom! (van hozzá rumos meggybefőttem is)

Moha írta...

Tücsök mi is szeretjük, azt hiszem gyakrabban fogom készíteni!

Bianka köszi!

Éva küldöm:)))

Puszedli köszönöm!

t3v azért gondoltam erre helyettesként, mert így a krém a rum+befőttlétől ugyanolyan ízű lesz, a meggyek meg hasonlóan puhák, legfeljebb nem rumosak. Az aszalt meggy szerintem mindig keményebb marad, akármennyit is áztatom.
Mondjuk lehetne a sima meggybefőttbe önteni 1,5 dl rumot és állni hagyni pár napig, míg összeérik.

Andi ez így igaz, ebből nem lehet egynél többet enni egyszerre:)

Kata ez az, mámoros süti:)

Névtelen írta...

Megsütöttem, isteni lett, köszönöm!

Moha írta...

Kedves Névtelen, örülök a sikernek, nagyon szívesen!

Vesta írta...

Melyiket javaslod inkább: sütőport v. szódabikarbónát? Mert a szövegben az utóbbi, a hozzávalók közt az előbbi szerepel :)
Bár attól tartok, nekem kell választanom, a krém már kész, épp a tésztáját keverem :))
Kapcsos tepsi forever!

Moha írta...

Vesta köszi az észrevételt, általában inkább a sütőport használom! Mindjárt javítom is!

Vesta írta...

Én köszönöm! Megsütöttem, és learattam a babérokat, nagyon jól sikerült!

Moha írta...

Vesta aranyos vagy, örülök a sikerednek!

musai írta...

Férjem gyerekkori kedvence volt a lúdláb. Karácsonykor kérésére nagy finnyázva elkészítettem ezt a receptet (akkor "találtam rád" ). Soha nem szerettem a lúdlábat, és akkor finoman fogalmaztam.. Megkóstoltam, és nem nagyon jut eszembe ennél finomabb süti azóta sem! Többet ettem belőle, mint a férjem!

Moha írta...

Kedves Musai nagyon örülök a sikernek, főleg, hogy téged is meghódított a süti:)) Szerintem ennek egy titka van, nem szabad spórolni a kiváló hozzávalókon, és akkor nagyon finom lesz! Alapjában véve ez egy egyszerű sütemény, de mégis nagyon sok múlik az alapanyagokon.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...