2011. április 1., péntek

Mézeskalács íróka




Már sokan, sokszor kérdezték, hogy mi a titka az írókázásnak? Mit használok, hogyan készül?

Titokról nem tudok beszámolni, de szívesen megmutatom az eszközt, amit használok. Ez egy egyszerű nejlonzacskó a vastagabb fajtából, amelyet tölcsér alakúra hegesztek a háztartási fóliahegesztővel.

Ebbe kerül az íróka, a tetejénél elgumizom vagy csomóra kötöm, az aljára pedig pici lyukat vágok.  Ennyi, máris lehet vele szépen és vékonyan írni!

Íróka hozzávalói:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg kristálycukor  ( vagy Sweet Family porcukor, így nincs darálás és szitálás)
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé / ecet
  • a színesekhez ételfesték 
A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgép habverőjével elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a cukrot, és a citromlét / ecetet is beleöntöm. Nem kell habbá verni, csak keverni, alacsony fokozaton! A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit teszek bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemelem belőle, nem folyik le róla.

Az írókát por vagy gél állagú ételfestékkel színezem.

Terülőmázat úgy készítek, hogy szinte cseppenként adom hozzá a vizet keverés közben, míg a megfelelő állagot elérem. A keverő lapátról lassan, sűrűn folyik le a máz.

FONTOS: porcukorból kizárólag a Sweet Family márka a megfelelő, ezt még szitálni sem szoktam, finom por valóban.

65 megjegyzés:

egycsipet írta...

Tudod Moha, sokkal jobbat tettél volna a lelkemnek, ha valami spéci eszközt vagy hókusz-pókuszt használsz, így most bedöngöltél a földbe, hogy neked egy egyszerű zacsival is ilyen szépségek sikerülnek! :D

Szeretnék adni neked egy jó szót! :)

Mónika írta...

Adok neked egy jó szót! ( többet is!)

Ditta tortái írta...

Köszönjük szépen a remek receptet,és nem semmi,tényleg,hogy Te ezekkel az egyszerű kelékekkel ilyen csodákat tudsz elkészíteni,bámulatos vagy!Szeretnék ezért adni Neked "Egy jó szót"

Kitti írta...

Köszönöm szépen, hogy megosztottad az íróka titkát!:) Biztosan ki fogom próbálni!

daniela s cake írta...

multumesc pentru reteta o voi incerca cat mai curand

Bianka írta...

Csodás ötlet

florentine írta...

Az, hogy sokat kell gyakorolni, hogy ilyen gyönyörűek legyenek, eddig nem volt titok számomra. A titok, amit most tanultam, hogy be kell csomózni a végét. Mindig kifolyt, rémes volt, de ez nem jutott eszembe. Köszönöm!

Anazar írta...

A titok Moha maga, hisz nem mindenkivol lehet Picasso vagy Mozart ;-)

Moha írta...

Csipet nagyon köszönöm a jó szót!
Üsse kavics, most már elárulhatom, hogy írókázás közben varázsigét mormolok, abrakadabra, zabot a babra....meg ilyeneket:)

Mónika nagyon köszönöm, aranyos vagy!

Ditta nagyon köszönöm a jó szót is, meg a dicséretet is:)

Kitti nagyon szívesen, nem nehéz, csak sokat kell gyakorolni!

Bianka köszönöm!

Florentine talán a a csomónál talán még jobb a gumizás, mert ha fogytán az íróka, akkor azt lejjebb tekered a zacskó szárán és ugyanolyan feszes lesz a kevesebb masszával is, jobban tudsz dolgozni vele!

Anazar ha titok nem is vagyok, de valóban mindenkire jellemző az írókázása, szerintem senki nem tud olyat, mint a másik! Ebben pont ez a jó, egyéni lesz minden mézes.

Névtelen írta...

Szia Moha!
Köszi ezt a posztot, már vártam rá. Kérdezném, hogy a keményítő mit csinál a habbal? Én eddig nem használtam, csak tojásfehérje-cukor keveréket, hasonló arányban, mint te. A zacsi formárahegesztése nagyon jó ötlet, a nylon perforációjával sokszor meggyűlt a bajom. Még volna néhány kérdésem mézes ügyben, ha nem bánod, írok privátban.
Üdv Steczina Mónika

Moha írta...

Móni ne várj tőlem vegyelemzést, szerintem a keményítő keményíti, és kissé fehéríti is a masszát. Ezt még ezer éve a szentendrei skanzenben kérdeztem meg egy mézeskalácsostól, ő mondta, hogy kell bele.
Írj nyugodtan, szívesen válaszolok!

erdoseva55 írta...

Hát nekem addig, hogy készen beletöltöm a zacskóba és bekötöm a végét kitűnően megy! Na de onnantól ,az írókázás, hát már ugyan sokat készítettem, de sose lett olyan szé, mint a Tied! :))

Cecilia írta...

Nagyon aranyos vagy, hogy megosztottad velünk az íróka titkát! Én ugyan nem fogok kísérletezni vele, nem mintha nem szeretnék én is ilyen csodálatos dolgokat készíteni, de semmi esélyem rá:)) Viszont azt elárulom, hogy naponta benézek hozzád és csodálom az alkotásaidat, sőt, nem csak én, hanem a férjem s a fiam is, no meg nutatom az ismerőseimnek is. Gondolom,nem kell mondjam, hogy reagálnak:)

Notburga írta...

Mindig a legegyszerübb dolgokkal készülnek a csodák... (Csak azt kifelejtetted, hogy TEHETSÈG is kell hozzá :-)

Moha írta...

Éva tudod, a sok gyakorlás azért előbb-utóbb meghozza az eredményt!

Cecília nagyon köszönöm a dicséretet és örülök, hogy ilyen sok embernek tetszik, amit készítek!

Notburga ez igaz, ez tényleg egyszerű eszköz, de inkább azt mondanám, hogy pici tehetség és sok szorgalom, meg gyakorlás kell hozzá, aztán menni fog:)

Moha írta...

Daniela! Ma bucur ca iti place, mult succes!

Unknown írta...

Kedves Moha!
Gratulálok a műveidhez. Egyszerűen káprázatosak.
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Milyen ételfestéket használsz és ezeket hol lehet beszerezni? Több helyen is kerestem már, de nem jártam szerencsével.
Köszönöm a segítséget előre is.
Enikő

Moha írta...

Enikő köszönöm szépen! Többnyire a Wilton zselés ételfestékeit használom, Bp.-en a Nagycsarnok Ázsia boltjában lehet kapni, vagy a Desszertmester üzletében.

Viktoria írta...

Szia Moha!
Mennyi idö alatt szárad rá a minta a sütire? Hogy szárítod?
Köszönöm a választ!

Moha írta...

Szia rég látott Fahéj:)! Az íróka vékony kontúrként és díszítésként általában 1-2 óra alatt már csomagolhatóra szárad.
Ha a kontúron belülre terülőmáz is kerül, annak több a száradási ideje, hiszen hígabb. Ezt általában hagyom egy éjszaka állni, aztán írókázhatok rá másnap.
A megírt mézest tálcán szárítom, szobalevegőn, ezzel nincs semmi különös faxni.

Viktoria írta...

Szia Moha,
Már hülnek életem elsö mézeskalácstojásai. Étkezési keményítöt itt nem találtam sajnos. Nem tudom mi a görög neve, az internetes fordító meg szerintem nem jól fordította :(. Mit tehetek helyette bele?

Moha írta...

Fahéj ne tegyél bele semmit helyette, úgy is jó lesz, csak porcukorral. Egyébként búzakeményítő, kukoricakeményítő néven próbáld fordítani még.

Szemi írta...

Moha, köszi, hogy ezt megosztottad velünk. Tulajdonképpen én is így csinálom az írókát, de nem mindig sikerül tökéletesre...
Viszont Anazarnak is igaza van, ehhez kell a tehetség! Meg persze neked is igazad van, hiszen a sok szorgalmas gyakorlás is megteszi a magáét. Igazából e kettő együtt kell. Benned ez megvan, ettől lesznek ilyen egyediek, és különlegesen szépek a mézeseid.
Gyakran jövök hozzád ötletért, inspirációért, és mindig találok valami újat, ami megragad...
Persze ugyanolyan szépet azt hiszem sosem fogok tudni csinálni, mint te, de azért a magam szintjén próbálkozom tovább. :) És közben csodálom a tehetségedet és a műveidet. Ja, és a szerénységedet, amivel mindezt bemutatod!!!

Moha írta...

Jajjjj Szemi, itt pirulok.... Én tényleg nagyon szívesen osztom meg, hiszen én is másoktól tanultam sok mindent, miért tartaná az ember titokban?
Egyébként nekem sem sikerül mindig elsőre, van, hogy beleteszem a zacskóba, próbálok írni vele, aztán nyomom is vissza a pohárba és keverem újra, mert vagy túl sűrű, vagy túl híg. Ezt még sok év után is nehéz eltalálni elsőre.

Örülök, hogy neked ennyire tetszenek a mézeseim, és nem is kell ugyanilyet csinálni, a mézes mindenkinél egyedi és rá jellemző lesz.

Betti írta...

Kedves Moha

Ne haragudj, hogy ismét zavarlak, de ismét lenne kérdésem. :o)
Ha kisültek a mézesek, mennyit hagyjam állni őket az írókázás előtt? Vagy azonnal írókázhatok?
Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a dobozkát először állítsam össze, és utána írókázzam? Vagy először kell írókázni és utána összeállítani?

Köszönöm
Betti

Moha írta...

Betti jó ha egy napot tudod hagyni pihenni szobalevegőn íróka előtt.
Ha nem fér bele, írókázd 1-2 óra pihenés után.
Én először összeállítom a dobozt és száradás után oldalára fordítva írókázom meg.

Betti írta...

Köszönöm ismét a sok segítséget amit nyújtasz.
Erre gondoltam én is, mármint hogy hagyom megszáradni összeillesztés után, és oldalra fordítva írókázom meg. De közben eszembe jutott, hogy a már megírt oldal nem fog eldeformálódni? Vagy ha hagyom megszáradni, akkor nyugodtan ráfordíthatom amikor a másik oldalát írom?

Moha írta...

Betti igen, így van, ezt bizony oldalanként kell írókázni, mindig megvárva az adott oldal száradását. Ha nem teszel terülőmázzal fedett részt egy oldalra, akkor elforgathatod eggyel odébb, és még egy oldalt meg tudsz írni.
Ezután viszont száradás, szigorúan!
A mézesház gyártás bizony nem villám dolog:)))

Betti írta...

Nagyon köszönöm a segítséget. Így már értem. :o) Még jó, hogy ennyivel előbb kezdtem hozzá. :o)
Nem terveztem terülő mázat tenni az oldalára, csak sima inda mintát szeretnék rá.
Igen, rájöttem, hogy nem villám munka, de akkor is olyan szép, mert az ember szívét, lelkét beleadja. S ez olyan megható dolog.
Köszönöm még egyszer a segítséget

Moha írta...

Betti, nagyon szívesen!

Névtelen írta...

Szia Moha!
A mézeseid mindig olyan szépek, nem győzök ámulni, mindig benézek hozzád, hogy lássam az újabb munkáidat. Én csak ünnepekkor szoktam mézest sütni, így nincs is kellő gyakorlatom benne... Ha túl sűrűre sikeredik az íróka akkor mit lehet vele csinálni? Kis vízzel lehet higítani? Köszi előre is a válaszod!
Orsi

Moha írta...

Orsi, köszönöm a dicséretet, az írókához pár csepp vizet tegyél, alaposan keverd el. Tényleg csak cseppenként, nehogy túl híg legyen!

Névtelen írta...

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!
Orsi

Névtelen írta...

Szia Moha! Én is csak gratulálni tudok, fantasztikusak a mézeseid!!! Szeretném megkérdezni, hogy ezeket a a tölcsér alakú vastagabb nejlonzacsikat Te hol tudod beszerezni? Köszi nagyon a választ! Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok! Üdv: Anna

Moha írta...

Anna, ez a simítózáras zacskó, az készül vastagabb nejlonból, tölcsér alakúra én hegesztem a háztartási fóliahegesztővel.

Boldog karácsonyt kívánok én is neked!

Névtelen írta...

Ááááá értem már!:o) Köszi szépen a választ!!!

abraxas írta...

Kedves Moha,
Lucia vagyok
Nem gyozom csodalni alkotasaidat es nem tul sok sikerrel probalok en is mezesdiszeket kesziteni, de az irokavval nekem az a bajom hogy az iroka mindig koveti a zacskot (nem tudom akkor leallitani amikor akarom hanem kicsuccsosodik, pupos lesz) es ugy nem szep. Nem tudod vajon mit nem csinalok jol?

abraxas írta...

:(

Moha írta...

Kedves Lucia nem tudok így látatlanban okosat mondani, talán túl sűrű az írókád? Látod írtam, hogy én sem találom el sokszor, olyankor kinyomom a zacskóból és megy még hozzá víz, vagy porcukor, aszerint, hogy mi kell bele.

jeszizsu írta...

Köszönöm a receptet! Én is valami hasonlóval próbálkoztam, de valahogy a "hasonlókkal" az a baj, hogy az eredmény még csak hasonló sem lesz. Úgyhogy kipróbálom így. :)

Moha írta...

Jeszizsu próbáld ki, remélem sikerülni fog így! Azért ha mégsem lesz elsőre tökéletes ne add fel, nekem is sok gyakorlás kellett!

Zuzmó írta...

Kedves Moha!
Mióta megtaláltam, mindig te recepted alapján csinálom a cukormázat és eddig mindig sikerült. Köszönöm! Egy kérdésem lenne még: ha nem használom el rögtön az egészet, meddig tárolható a kész íróka?
Zsuzsa

Moha írta...

Zuzmó nagyon szívesen! Szerintem néhány napig semmi baja nem lesz, hűtőben tárold! Ha kiveszed, akkor nyomd ki a zacskóból és alaposan keverd át, általában ilyenkor kell hozzá kevés porcukor is, mert hígabb lesz.

TiMi írta...

Drága Adrienn!

Nekem is van ilyen "nejlon" hegesztőm, az enyém sárga ^^.
Leírnád a kedvemért, hogy hol szerzed be a nejlont utánpótlást a tiédhez? Vagy esetleg használat után kimosva lehet újra használni?

Moha írta...

Timi, én csomagolástechnikai cégnél veszem a fóliatömlőt, gurigában. Ebből nincs kis kiszerelés, szerintem egyszerűbb a vastagabb simítózáras tasakot venni és abból hegeszteni. Persze levágva a simítózárat róla.
Én nem szoktam kimosni, a színes íróka után amúgy sem lehet.

Unknown írta...

Kedves Moha!
Csodálatosak a munkáid!
Mi is régóta mézeskalácsozunk, és az idén szeretnénk kipróbálni a terülődíszítést is.Leírnád, hogy hogyan készíted?
Köszi: Gabi

TiMi írta...

Köszönöm a gyors válaszod!

Ne haragudj, még eszembe jutott még néhány kérdés:
Nekem is az indaminta a kedvencem, és imádom a piros fehér párosítást karácsonykor. Amint lehet meg is rendelek egy csodás pirosat, csak azt nem tudom melyik legyen.

Melyiket használod? Vagy inkább csak attólfügg a színe, hogy mennyit teszel bele a színező pasztából? Tényleg lehet hogy mondtad már, de a színezőpaszta az állagán is változtat? Igaz nem szeretnék sokat tenni bele csak mielőtt bármihez is nyúlok gondoltam megkérdezlek Sen-sei ^^
Üdv
Szép estét!
Timi

Moha írta...

Kedves Gabi! A terülőmáz leírását megtalálod a blogon a mézeskalács szalvétatartók című bejegyzésben.

Timi én legtöbbször a Wilton karácsony piros géljét használom. Ha hígabb lesz az íróka, akkor kevés porcukrot kell még beletenni!

Tünde írta...

Ugyan réges-régi kérdésre válasz, de talán valakit még érdekel... A keményitő azért kell, mert megakadályozza, hogy a porcukor csomósodjon. Itt (USA) a porcukorhoz már eleve hozzáadják - tehát én nem teszek bele.

Moha írta...

Tünde igen, ezért is, de az a tapasztalatom, hogy szebb is lesz tőle a máz,főleg a terülő. Fényesre és porcelánszerűre szárad.

Tünde írta...

Akkor azt hiszem ezentúl mégis teszek majd bele :) Köszi a választ!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Szerinted mi lehet a probléma ha az iróka száradás után leválik a kalácsról?

Módi Noémi írta...

Kedves Moha!
Nemrégiben fedeztem fel a blogod! Csodás dolgokat művelsz! :)
Vicces egy kicsit, ha nem látom meg ezt a bejegyzésed sose tudom meg lehet, hogy nekem is van egy ilyen gépem (fóliahegesztőm) és erre is használhatom...mindig a szekrény alján hevert...:)) Szép mézeskalácsaid ihletést adnak, kipróbálom én is! :) Köszi!!

Moha írta...

Kedves Névtelen! Ennek több oka is lehet, túl sűrűre keverted az írókát, nem tapad eléggé a mézeshez, és szárazon lepereg.
A mézes nagyon kiszárad a száraz levegőben, és ezért pereg le.
Az is jó, ha írókázás előtt a mézesek egy éjszakát szobahőmérsékleten töltenek.

Moha írta...

Kedves Noémi örülök, hogy felfedezted a hegesztődet, hasznos segítség lehet a fagyasztóba szánt élelmiszerek csomagolásánál is.
És persze tökéletes íróka zacskót készíthetsz vele:)

Unknown írta...

Kedves Moha!

Köszönöm a szuper jó tippeket!

Ugyan már másik bejegyzésednél is megkérdeztem, de esetleg ide jobban illik a téma:

Láttam nálad mézeskalácsot fekete terülőmázzal. Elmondanád ennek titkát? Ugyan vettem fekete por ételszínezéket, de nem hiszek igazán benne, hogy azzal ilyen szép lesz, mint a te munkáid.

Előre is köszönöm!

Moha írta...

Dora a fekete ételfesték teljesen jó lesz hozzá, ha terülőmázat akarsz színezni vele. Állás során a szín sötétedik is, ezt vedd figyelembe. Keverd be a használat előtt jó pár órával, hagyd állni, majd átkeverés után nézd meg, hogy megfelelő-e a szín?

Unknown írta...

Kedves Moha!
Csodaszépek a mézeseid!!! Kérlek, mondd meg légyszi,hogy az íróka recepted kb mennyi mézes díszítéséhez elegendő? Nagyon köszönöm előre is! Edit

Moha írta...

Kedves Edit, ezt sajnos nem tudom megmondani, sosem csak egyféle méretű, formájú mézest díszítek, egy adag írókát többféle színre is színezek sok esetben, és mindig van maradék. Soha nem is próbáltam kiszámolni, hogy mennyi mézest díszítek ki egy adag írókával.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni hogyan tudok szürke színű írókát készíteni?

Moha írta...

Kevés fekete por vagy gél ételfestékkel.

Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni a tojásfehérjéből ki kell venni a jégzsinórt?

Moha írta...

Én sosem vettem ki belőle.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...