2011. június 26., vasárnap

Spenótos galuska





Ezt a finom galuskát még a spenótot egyébként nem kedvelők is szívesen megeszik. Adhatjuk köretként, de változatos ízesítéssel lehet főétel is belőle.
A recept a Kifőztük magazin júniusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!


Hozzávalók
a galuskához:
  • 50 dkg spenót (lehet fagyasztott is)
  • 50 dkg liszt
  • 4 tojás
  • só, bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • reszelt szerecsendió
  • 1-2 dl víz vagy tej
  • 1-2 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
  • paradicsomszósz
  • sajt
  • tejföl
  • főtt füstölt sonka
Megtisztítjuk és megmossuk a spenótot. Abban a kevés vízben, ami a leveleken maradt, kis lángon megfonnyasztjuk, majd lecsöpögtetjük és apróra vágjuk.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a spenótot, beleütjük a tojásokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát. Annyi vízzel vagy tejjel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Három-négy részletben főzzük ki.
Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tészta egy részét, ha feljöttek a galuskák a víz színére, akkor még fél percig főzzük, majd leszűrjük őket.
Nagyobb lábosba tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal. Tálalásnál tehetünk rá tejfölt, vagy paradicsomszószt, gazdagíthatjuk sonkával, sajttal.

Tipp: ha fagyasztott spenótból készítjük, akkor azt szűrőben hagyjuk kiolvadni és lecsöpögni.

6 megjegyzés:

Bence/Emoke írta...

Évek óta készítem, annyira szeretjük. :) Nagyon jól néz ki! :)

Bianka írta...

Remek színe van

Moha írta...

Emőke köszönöm, nálunk így legalább megeszi mindenki a spenótot, mert egyébként csak a fiam meg én, főzelékként.

Bianka köszi, ez frissből van, azért lett ilyen szép színe!

Viki írta...

Jaj de gusztaaaaaa, ilyeneket én is be szoktam csempészni a galuskába, de nem árulom el mi van benne, csak azoknak, akik egyébként is imádják a spenótot :))

Anazar írta...

Adtál egy ötletet a hűtőben csücsülő spenóthoz ;-)

Moha írta...

Viki én már nem trükközök, de megkérek mindenkit, hogy legalább egy kóstolásnyi esélyt adjon az ételnek. Így ezt is megették a többiek is...

Anazar az jó, Anna barátnőm azóta is emlegeti a jó kis spenótos gombócaidat, ketten megettük az egészet:))

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...