2011. augusztus 19., péntek

Gyümölcsös pite







Ezt a receptet E.Margit oldalán tanultam Nogeától. Én csak annyit változtattam, hogy a tésztába teszek sütőport is.
Nagyon finom, bármilyen gyümölcs jó bele, langyosan vagy hidegen egy kiadós leves után, remek második fogás.

Hozzávalók
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 1 zacskó sütőpor (12 g)
  • 7-8 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:

  • 60 dkg gyümölcs (nálam most szilva)
  • 25 dkg tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 10-15 dkg porcukor (a gyümölcs édességétől függ)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg liszt
a morzsához a tetejére:

  • 5 dkg hideg vaj
  • 6 dkg barna cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1 teáskanál fahéj
A sütőport és a sót a liszthez keverem. Elmorzsolom a kockára vágott hideg vajjal, hozzáadom a vizet is és gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrok belőle. Kinyújtom és kibélelem a 30 cm átmérőjű piteformámat vele úgy, hogy pereme is legyen.
Elterítem benne a kimagozott félbevágott szilvát. Ha a gyümölcs nagyon leveses, akkor kevés darált kekszet vagy diót szórok alá.
Bekapcsolom a sütőt 175 fokra.
Kikeverem a tejfölt a többi hozzávalóval és a gyümölcsre öntöm. Ezután 30 percig sütöm a pitét.
Közben elkészítem a morzsát. A vajat kockára vágom, és elmorzsolom a fahéjas cukorral és a liszttel.
A sütőből kivett pite tetejére szórom a morzsát és még nagyjából 30 percig sütöm tovább a süteményt.

Langyosan, vagy teljesen kihűtve vágom fel.

2 megjegyzés:

hankka írta...

Nagyon gusztusos, épp most akartam valamilyen szilvás sütit vagy pitét sütni, tovább nem is keresgélek!

Moha írta...

Hankka köszi, remélem ízleni fog nektek is!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...