2012. január 25., szerda

Triplacsokoládés keksz


Ismét vendégművész a blogon, a nagyobbik lányom. Két napja azzal jött haza, hogy ő most azonnal kekszet akar sütni, méghozzá nagyon csokoládést.
Böngészett a neten, és rátalált Edina kekszére, utólag azt mondom remek választás volt! Nem változtatott semmit a recepten, nagyon finom lett a végeredmény!

Hozzávalók    ( 1 pohár = 2,5 dl)

  • 1 pohár liszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet só
  • 1/4 pohár kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 pohár sötétbarna nádcukor
  • 1/4 pohár porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott teáskanál instant kávé 
  • 10 dkg fehér csokoládé 
  • 10 dkg étcsokoládé 
Habosra verem a nagyon puha vajat a kétféle cukorral, vaníliával, hozzáadom a tojást és az evőkanál meleg vízben feloldott kávét is.
Összeszitálom a lisztet és a kakaóport, hozzáadom a sót és a szódabikarbónát, beleöntöm a vajas keverékbe. Fakanállal összedolgozom, és belekeverem a kisebb kockára vágott csokoládékat is.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési módra.
Púpozott evőkanálnyi masszából vizes kézzel gombócokat formázok, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymástól 3-4 cm távolságra, kicsit lenyomkodom a halmokat.
Nagyjából 8 perc alatt megsütöm a kekszeket. Vigyázni kell, ne süssük túl! Akkor jó, ha már nem fényes a kekszek teteje.

A sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, és hagyom teljesen kihűlni, megszilárdulni a kekszeket. Zárt dobozban tárolom.

10 megjegyzés:

erika írta...

"Nem esik messze az alma a fájától"!Gratulálok a Vendégművésznek és Tanítójának egyaránt!

Radírpók írta...

A vendégművész további alkotásait szeretettel és kíváncsian várjuk. :) Köszi a receptet, hétvégén górcső alá veszem, elkészítem és tesztelem a családon. :)
Ügyesek vagytok!

Névtelen írta...

Szióóóó:)

Hmmm ezt is sorra kerítem, nagyon guszta:)

Felmerült egy kérdés:)Nem ide kapcsolódik ezért ne haragudj:) A túrós pogiról van szó: Ha 20 órát hűtőben van az árt neki???
Én már sütöttem és isteni finom, csak most idő szűkében előre kellene dolgoznom:)
Nagyon köszönöm:)
Puszi!
Helga

Moha írta...

Erika köszönöm, igyekszem, hogy szeressenek és tudjanak is a konyhában ténykedni mind a hárman!

Arcika köszönöm, átadom neki, remélem a családod lelkes lesz a tesztelésnél!

Szia Helga!

Semmi gond, a kérdés bárhol kérdés, itt is tudok válaszolni: nyugodtan tölthet 20 órát a hűtőben a nyers tészta, ha friss alapanyagokból készül, nem lesz semmi baja!

Névtelen írta...

Tündér vagy, hogy ilyen gyorsan válaszoltál:) Már össze is gyúrtam a tésztát és eltettem hűvösre, így holnapra már csak a sütés van:)
Nagyon nagyon hálás vagyok,köszönöm:)
Szép estét!
Puszi!
Helga

Moha írta...

Konyhatündér:)))nagyon szívesen! Jó éjszakát neked is!

Kata írta...

El is mentettelek a blogomba, a bloglistámba, ezt mindenképp elfogom készíteni, ügyes lányod van! :)

Moha írta...

Kedves Kata! Nagyon örülök, hogy az olvasóm lettél, a lányomnak átadom a dicséretet!

Névtelen írta...

Szia Moha!

Ezért a kekszért odavan a barátom, közeledik a szülinapja, és azt mondta, ne tortát süssek neki, hanem inkább ilyen kekszet (már többször is megcsináltam). Nincs esetleg valami ötleted, hogyan lehetne kicsit "szülinaposabbá" tenni, hogy mégis kicsit különlegesebb legyen? :)
Előre is köszi a választ!
V.

Moha írta...

Szia V.!

Szerintem próbáld meg esetleg azt, hogy 3 különböző méretű korongot sütsz (persze többszörözve nyilván, amíg tart a tészta) és kihűlés után egymásra teszed őket, "emeletes torta" lesz belőlük.
Rögzítésre egy pötty megolvasztott csoki is jó lesz, a legalsó nagy keksz közepére teszel egy picit, rányomod a közepes korongot, majd erre ugyanígy rögzíted a legkisebbet.
Át is kötheted őket egy vékony kis szalaggal, vagy tehetsz a tetejére valami csokidíszt. Legegyszerűbb: megolvasztasz mikróban, vagy gőz fölött óvatosan egy kevés fehér csokit, beletöltöd egy zacskóba, sarkából picit levágni, és a folyékony csokival szíveket írókázol a kis keksztorták tetejére. Lényegében bármilyen kedves kis dísz mehet rá. Ha van kis tortagyertyád, ahhoz adnak általában apró műanyag virág alakú beszúrókat is, amibe állítod a gyertyát. Ilyenből is lehet belebökni egyet-egyet a kis tortácskák tetejébe, és kerülhet bele gyertya is! Így lesz mit elfújni:)
Figyelj arra, hogy egy tepsin egyszerre csak egyféle méretű korong süljön, hiszen a sütési idő a mérettel egy picit nőni fog! (1-1 perccel lehet több)
Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...