2012. február 14., kedd

Valentin napi vajaskekszek













Az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy Wilton kiszúrószettet. A cég nem bíz semmit a véletlenre, a papírcímkén mindjárt ott van a vajaskeksz receptje is, persze cup-ban megadva a mértékeket.
Találtam átváltó táblázatot hozzá, így a receptben a pontosan kimért mennyiségek szerepelnek, leszámítva a lisztet, ott megborult a doboz, de a plusz 3 dekát már nem szedtem vissza. Tökéletes lett így is.

Nagyon jó tészta, rögtön lehet sütni, nem ragad, jól nyújtható, és finom ropogós keksz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 227 g puha vaj 
  • 175 g porcukor
  • 1 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1,5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál színtelen mandulaaroma
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 400 g liszt
Habosra keverem a vajat és a cukrot, hozzáadom a tojást és az ízesítőket is. Elvegyítem a lisztet a sóval és a sütőporral, majd apránként a vajas masszához adom. Alaposan összekeverem, majd lisztezett deszkán kézzel is átgyúrom. Bekapcsolom a sütőt 190 fokra.
3-5 mm vékonyra nyújtom a tésztát, kiszúrom a tetszőleges figurákat belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egymástól bő egy centi távolságra.
7-8 perc alatt megsütöm a kekszeket, vigyázni kell, hogy ne barnuljanak meg! A tepsin hagyom egy kicsit hűlni, majd rácsra szedem őket.

Díszítésre a szokásos mézes írókát használtam, megszínezve.

25 megjegyzés:

Gabriella írta...

Annyira szépek, hogy elmondani sem lehet! Ám az ízük is fincsi (a recept alapján).

M@rti írta...

Már megint a Tőled megszokott tökéletességek!

Névtelen írta...

MOHAM!
Szuper szepek.Te barmit is hozol, mindig meglepetes lesz szamunkra.Szia: ILDIKO

Édeskonyha írta...

Egyszerűen ellenállhatatlanok!

Illéskrisz Konyhája írta...

Ezek nem is kekszek, hanem műalkotások! De édes kis csomagok! Nem is tudom méltatni a csodálatomat a kézügyességedről...

gandi írta...

Nagyon szépek! Ajándéknak is tökéletesek!!!

nempiskóta írta...

Gyönyörűek, mint mindig!

Chef Viki írta...

Mesések! A boríték a kedvencem :-)

Solyi írta...

Ezekre már szavak sincsenek annyira gyönyörűek! Gratulálok!

sarikriszti írta...

Meseszépek...

Ditta írta...

Káprázatosak mint mindig!

Maryenne írta...

Gyönyörűek..:)

Arcika írta...

Mennyire helyesek! :)) Nagyon kis aranyosak. Kár megenni őket. :)

erika írta...

Nagyon kedves kis formák, csodás díszítés!Köszönet a keksz reciért!

Moha írta...

Gabriella, köszönöm, az íze engem is meglepett, így a pici mandulával megbolondítva nagyon finom volt!

M@rti, köszönöm!

Ildikó olyan aranyos vagy, köszönöm szépen!

Édeskonyha, köszönöm!

Kriszti, köszönöm, csomagban együtt igazán jól mutattak. Ezeket nem nehéz díszíteni, mert teljesen laposak, könnyebb velük, mint a mézesekkel.

Gandi, köszönöm, igen, remélem örültek, akik kapták!

Nempiskóta, köszönöm!

Chef Viki, köszi, nekem mindig az épp elkészült lett a kedvencem:)

Solyi, köszönöm szépen!


Sarikriszti, Ditta, Mary köszönöm nektek is!

Arcika, köszi, azért nem kár, mert tényleg finomak!

Erika, köszönöm! A receptért hála Wiltonnak, mert tényleg egyszerű és nagyon finom!

Emese írta...

Nagyon szépek lettek. Gratula. Én is valami hasonlót készítettem.

Moha írta...

Emese, köszönöm szépen! Megnéztem a tiédet is!

Kati írta...

Én is a te vajaskeksz recepted alapján sütöttem a húsvéti kekszeimet, tökéletesek lettek. Köszönöm.http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/kardamomos-vajaskeksz.html

Moha írta...

Kati, ennek nagyon örülök, a receptért hála a Wiltont illeti, én csak plusz 3 dkg liszttel kontárkodtam bele:))

Névtelen írta...

Húsvétkor először sütöttem meg a Wilton receptet...nagyon fínom lett...
Ma ismét nekikezdtem, menet közben derült ki, hogy nincs itthon sütőporom...nosza elővettem szódabikarbónát, mert a neten többen is írták, hogy nyugodtan helyettesíthető vele a sütőpor...
http://antalvali.com/hirek/allomanyjavitok_azaz_mit_keres_a_sutopor_a_piteben

Ilyen rosszat még kezdő háziasszonyként sem sütöttem...
ehetetlen, büdös lett, nem párolgott el belőle a jellegzetes szaga-íze...ami néha a sütőpornál is előfordul, ha forrón kóstolja az ember a linzert...

Hát így jártam kedves Moha.
Nem tehetsz róla, azért írtam, hátha más is helyettesíteni akarja a sütőport, ne tegye...

Moha írta...

Ó, nagyon sajnálom, hogy így jártál! Azért nem mindenben helyettesíthető a két dolog egymással.

Edit írta...

Kedves Moha!
Nagyon tetszenek a munkáid és rám inspirálóan hatnak... :)
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi ideig tarthatóak el ezek a vajas kekszek?
Köszi: Edit

Moha írta...

Edit, nagyon örülök, és köszönöm szépen! Zárható dobozban, hűvös helyen szerintem 1-1,5 hétig biztosan elállnak.

Névtelen írta...

Gyonyoruek a kekszeid Moha! Szeretnem megkerdezni, hogy az en mazam miert nem maead fenyes?

Moha írta...

Kedves Névtelen, ezt sajnos látatlanban nem tudom megmondani. Próbáld ki hogy a mázas kekszeket visszateszed egy kis időre száradni légkeverésre 50 fokon, nyitott sütőajtóval. 10-15 percre, majd utána hagyd őket megszáradni szobahőmérsékleten.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...