2012. április 24., kedd

Brownie



...Moha módra, ez az a változat, amit hosszas kísérletezés előzött meg, a lányok mondjuk nem tiltakoztak a kóstoló szerep ellen.
Abban biztos voltam, hogy azzal a mennyiségű cukorral amit a különféle receptekben olvastam, nálunk senki meg nem eszi. Tehát a cél a cukor csökkentése volt, úgy, hogy a ragacsos, igazi brownie állag megmaradjon.

Hozzávalók 21 x 21 cm-es formához:
A pirossal írt hozzávalókkal glutén -és cukormentes változatban készíthető.
  • 20 dkg étcsokoládé  ( 70-85 % kakaótartalmú, garantáltan gm csokoládé) 
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg sűrű, sötétbarna nádcukor ( helyette 2,5 dkg DiaWellness negyedannyi édesítő)
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt  ( helyette darált mandula / mogyoró / dió)
  • 1 evőkanál kakaópor
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és félretesszük. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd folyamatos keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a kakaóporral elvegyített lisztet, végül hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is.
Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, és 25-35 perc alatt megsütjük.

A sütők eltérőek lehetnek, végezzünk tűpróbát, a tészta akkor jó, ha a közepe még ragacsos marad egy kicsit!

A formában hagyjuk kihűlni, tálalásnál adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot, vagy gyümölcsöket.

Tipp: a liszt részben vagy egészben helyettesíthető darált mandulával, mogyoróval, dióval, kerülhet bele ízesítésként reszelt narancshéj is.

7 megjegyzés:

Anazar írta...

Ide vele!!

krealady írta...

Atyaég, ez a sütemény a nagy álom, hogy majd egyszer megcsinálom. Sose gondoltam volna, hogy ilyen csoki-mániás leszek, de újabban a tömény csokis dolgok viszik nálam a prímet. Ez a süti a csúcskategória, csak még nem vettem erőt, hogy megcsináljam.

Angi Angéla írta...

Még sosem készítettem brownie-t, talán már épp itt az ideje!Nagyon jól néz ki!

Erzsébet " Lizi írta...

Nyami!
Végre egy recept ami nincs annyira tele cukorral.Készítettem már browniet,de a család nem volt oda érte,nagyon édes volt.Biztos kipróbálom!

Névtelen írta...

Bocsánat ha hülyeséget kérdezek, de még nem sikerült jó brownie-t csinálnom. Van különbség a brownie és a "szalonnás" sütemény között? Előfordult már, hogy a vendég azt mondta, ez sületlen. Igazából nem tudom milyennek kell lennie, de volt hogy túlsütöttem, mert nem akartam hogy "szalonnás", sületlen legyen.
Anna

abraxas írta...

nagyon gusztanak nez ki!

Moha írta...

Anazar küldöm:))

Krealady, próbáld ki, ez nagyon csokis, de nem túl édes!

Angi, érdemes, nem túl nagy munka, és finoma végeredmény!

Lizi, ezzel én is így voltam az elsőnél, a recept szerinti cukormennyiséggel ehetetlenül édes volt. Ez viszont már nagyon jó lett.

Kedves Anna, nem hülyeség a kérdés, a brownie közepe kissé krémes, ragacsos kell legyen, de ettől nem sületlen.
Sületlen állapotában még folyós a közepe, ezt lehet ellenőrizni a tűpróbával. Ha még nedvesen jön ki belőle, de már nem lötyög a közepén a tészta, ha megmozgatod a formát, akkor jó.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...