2012. augusztus 13., hétfő

Parfétorta csokoládé, karamell és marcipán rétegekkel





Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
  • 2 tojás 
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
a csokoládés réteghez:
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
a karamellás réteghez:
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dl tejszín
a marcipános réteghez:
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg marcipánmassza
  • pár csepp mandulaaroma
  • 4 dl tejszín
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral legalább 10 percen keresztül, majd beleöntjük a vizet és az olajat. A sütőporral elkevert lisztet kézi habverővel forgatjuk a tojáskrémbe. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 10-12 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
A piskóta köré állítható tortagyűrűt illesztünk, vagy körben béleljük a formát belülről sütőpapírcsíkkal, így magasítva egy kicsit.
Gőz fölött nagyobb fémtálban kézi habverővel folyamatosan verve fölhabosítjuk és besűrítjük a 2 tojást az 5 dkg cukorral. Amikor kész, levesszük a gőzről, hozzákeverjük a  kakaóport és az olvasztott csokoládét. Vízfürdőbe állítva, időnként átkeverve kihűtjük. Kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt a porcukorral, majd a tojásos alapba forgatjuk. A formában lévő piskótára öntjük, és a fagyasztóba tesszük. 
A következő réteget akkor kezdjük készíteni, amikor a csokoládés rész teljesen megszilárdult.
Két evőkanál vízzel kis lángon karamellt készítünk a cukorból, felöntjük 1 dl tejszínnel, elkeverjük, amíg a karamell föl nem oldódik. 
Az előzőhöz hasonlóan elkészítjük a tojásos alapot, belekeverjük a langyos karamellt, majd a massza kihűlése után beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. A krémet a csokoládés rétegre öntjük, és visszatesszük a fagyasztóba a tortát.
Az  utolsó réteghez nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a marcipánt, elvegyítjük a tojással és a cukorral, majd gőz fölött a habverővel folyton keverve besűrítjük. Néhány csepp mandulaaromát adunk hozzá, és kihűtjük. A kemény habbá vert tejszínnel összeforgatjuk és a fagyott karamellás rétegre töltjük. A tortát visszatesszük a fagyasztóba, legalább 3-5 órára. Tálalás előtt díszítjük, nálam most a születésnapos kérésére élő virág került rá.

Tipp: bevonhatjuk habbá vert tejszínnel a tortát, hasonlóan ehhez, ennek megszilárdulásához még legalább 1-2 órára tegyük vissza a fagyasztóba.






7 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ez álomszép! És az összetevőit nézve nagyon finom lehet!
Te mindig tökéleteset alkotsz!

Miner.hu írta...

Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

Dina írta...

Ajha, ez aztán igazán jól néz ki! :)

ILDIKO írta...

Szia MOHAM!
Mehetek hozzad kostolni? Szemet gyonyorkodteto es bizti nagyon finom. Gratula!

Moha írta...

Marisz köszönöm, itt az összetevőket meghatározta szülinapos kérése!

Miner.hu nagyon köszönöm!

Dina, köszönöm szépen, pedig olyan kis egyszerűnek tűnt nekem, mondjuk a virág sokat dob rajta.

Ildikó gyere, és köszönöm:)

Klara Nemeth írta...

Szeretnem megkoszonni ezt a fantasztikus receptet!
Sokat sutok, szeretek uj sutiket-tortakat kiprobalni, de eddig a piskotara mindig a "hagyomanyos" receptet hasznaltam. Eddig. Mert ez sokkal jobb, nem morzsalodik, nem lesz szivacsos es megis finom konnyu. :)
A parfekrem ugyszinten szuper. Alig varom a kovetkezo alkalmat hogy kiprobalhassak egy ujabb receptet toled!
Megegyszer koszonom es gratulalok az oldaladhoz!
Klari

Moha írta...

Kedves Klári! Nagyon örülök, hogy neked is bevált a piskóta, én már mindig ezt sütöm.Remélem a többi kipróbált recepttel is elégedett leszel!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...