2012. december 20., csütörtök

Puncstorta






A torta megtalálható a decemberi Kifőztükben is, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Ez a torta szigorúan felnőtteknek készült, nagyon alkoholos.

Igazi kihívás volt számomra, aroma és színezék nélküli, kakaóport nem tartalmazó puncstortát akartam készíteni, ráadásul olyat, amiben nincs olyan sok cukor, hogy összeragadjon a szánk tőle.

Rengeteg receptet végigolvastam, és végül összehoztam a Mohásított verziót, ami nekünk nagyon ízlett.


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

1 kerek piskóta 5 tojásból:
  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 kávéskanál sütőpor
  • 5 evőkanál víz
  • 5 evőkanál olaj
1 piskótalap 4 tojásból:
  • 4 tojás
  • 16 dkg kristálycukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál olaj
a sziruphoz:
  • 1 dl málnaszörp
  • 1 dl rum
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg eperlekvár
a töltelékhez:
  • 10 dkg mazsola
  • bő 1/2 dl rum
  • cukrozott narancshéj (elhagyható)

a kenéshez:
  • 15 dkg eperlekvár

a rózsaszín mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • kevés málnaszörp
  • 1/2 citrom leve

A mazsolát megmossuk és egy láboskában ráöntjük a rumot, ha van, a cukrozott narancshéjat is hozzátesszük. Kis lángon felforraljuk, majd rögtön elzárjuk alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk kihűlni.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Nagyon habosra keverjük az 5 tojást a cukorral, ez robotgéppel legalább 10 perc. Belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet. A tortaformába töltjük és 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy elkészítjük a 4 tojásos piskótát is, és sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 10-15 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
A szirup hozzávalóit összeforraljuk. A kerek piskótát félbevágjuk. Az elmosott tortakarimát egy sütőpapíros tálcára tesszük és az egyik piskótalapot beletesszük, megkenjük eperlekvárral.
A 4 tojásos piskótát felkockázzuk, és kisebb adagokban összeforgatjuk a sziruppal, hogy nagyjából nedves legyen  mindenhol. Egy adagot a formában lévő lapra halmozunk, közé szórunk a rumos mazsolából is, és így folytatjuk míg a piskóta el nem fogy. A másik kerek lap vágott felét megkenjük lekvárral, majd ezzel lefelé ráfordítjuk a töltelékre. Óvatosan lenyomkodjuk, sütőpapírkorongot teszünk rá, arra a tortaforma alját és valamilyen nehezéket. A tortát hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára.
Ezután eltávolítunk mindent a tetejéről, rászorítjuk a tortatálat, és gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát. Így tökéletesen sima oldala lesz a teteje. 
A mázhoz elkeverjük a porcukrot fél citrom levével és kevés málnaszörppel, vigyázva, hogy ne legyen nagyon híg. Bevonjuk vele a tortát és szikkadni hagyjuk. 

Tipp: lehet a torta oldalát darált dióval betapasztani, vagy tejszínnel bevonni. Ha a rózsaszín mázat 25-30 dkg porcukorból készítjük, akkor az elegendő lesz a torta oldalára is. 

4 megjegyzés:

Anikó írta...

Ez valami gyönyörű, meghalok, hogy most rögtön nem kóstolhatom meg, már a kifőztükben is aléltan szemléltem, Moha ez szuper, mentettem a receptet, egyszer majd összeszedem magam az elkészítésre. Imádom a receptjeidet. Boldog Karácsonyt és Új Évet Neked:-))))

Anazar írta...

Ide is, ide is!!
Szép ünnepet kívánok!

Névtelen írta...

Szia!
Vasárnap megsütöttem anyu szülinapjára. Isteni finom lett és nem is bonyolult. Biztosan el fogom még máskor is készíteni.
Üdv.
Orsi

Moha írta...

Anikó, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Remélem, ha elkészíted, nem fog csalódást okozni!

Anazar, nagyon köszönöm!

Orsi köszönöm, örülök, hogy ezt írtad, kissé tartottam tőle, hogy pepecselősnek tűnik első olvasásra, pedig annyira nem az.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...