2013. január 25., péntek

Narancsos csokoládékenyér


A sütemény eredetijét öt éve találtam A Zsuzsi főz! blogon. Nagyon sokszor készült azóta is, finom, egyszerű, gyorsan összeállítható. Néhány változáson átment nálam, jól formálható alaprecept.

Hozzávalók egy 30 x 12 cm-es dobozformához

  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 13 dkg liszt
  • 2 púpozott evőkanál kakaópor
  • 2 kávéskanál mézesfűszer vagy fahéj ( elmaradhat)
  • egy nagy marék cukrozott narancshéj
  • egy nagy marék csokoládélencse ( vagy apróra vágott csokoládé)
  • +1 evőkanál liszt

a formához vaj és liszt
a tetejére porcukor vagy 10 dkg olvasztott csokoládé  (elmaradhatnak)

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésmódra, a rácsot a legalsó sínbe helyezzük.
A formát kikenjük és lisztezzük.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, a sütőporral és a reszelt narancshéjjal, legalább 10 percig. Ezután fakanállal hozzákeverjük a tejfölt és a liszttel elvegyített kakaóport is. A cukrozott narancshéjat és a csokoládélencsét átforgatjuk az egy evőkanál liszttel, és így adjuk a masszához. A formába töltjük és 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A dobozban hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki. Ezután fóliával takarva hűvös helyen tároljuk. Szépen szeletelhető. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk olvasztott csokoládéval.

Tipp: ha van két dobozformánk, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni. Kihűlés után folpackba és nejlonba csomagolva fagyasztható, váratlan vendég esetén jól jöhet. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
Cukrozott narancshéj helyett mehet bele bármilyen aszalt gyümölcs, dió, mandula, mazsola, amit szeret a család.


11 megjegyzés:

Viki írta...

Istenien néz ki. Reggel óta most jöttem ki a konyhából, mert kekszgyártásba kezdtem, de viszem a receptjét, mert nagyon finomnak tűnik :)

Névtelen írta...

Köszönjük a receptet! Megsütöttük és nagyon finom!
Zsu

Moha írta...

Viki, finom is, és ha már dolgozol vele, érdemes egyszerre többet készíteni.

Kedves Zsu! Nagyon szívesen, örülök, hogy nektek is ízlik!

Anna Fazekas írta...

Köszönöm szépen a receptet!
Nagy gondban vagyok mert mióta új sütőm van (elektromos) egyik gyümölcskenyér recept sem sikerült pedig pontosan úgy csinálom ahogy a recept mondja. Tanácsot kérek, mit ronthatok el. A közepe mindig olyan tömör, szivacsos nyers szerű marad, és nem szép, laza lyukacsos. Régen egy ócska gázsütőm volt aminek folyton változott a lángja ezért a pontos hőfokot sem tudtam, érzésre sütöttem és a dióval-csokival-egyebekkel telepakolt sütim is finom, átsült lett. Arra is gyanakszom, hogy lehet az aszalt gyümölcs ereszt nedvességet és amiatt nem tud átsülni a tészta? Vagy a légkeveréssel van baj? Esetleg hiába állítom 180 fokra az valójában nem is annyi? Pedig a sütőm talán egy éves ha van. Nem tudom mi lehet a hiba, nagyon dühít hogy nem sikerült. Azt hiszem legközelebb csak a tésztát sütöm meg hogy lássam, akkor mi történik.

Moha írta...

Kedves Anna!
Én is csak két éve váltottam a gázsütőről villanyra, és mindig érdeklődtem a már régóta ezzel sütő barátnőimtől. Aztán persze saját tapasztalatok is lettek. Szóval a lényeg: semmiféle süteményt nem sütök légkeveréssel. (kivéve egy bizonyos fajta fonott kalács) Tehát a 180 fok itt is alsó-felső sütést jelent, a rács a legalsó sínben van, ezen áll a dobozforma.

Ha a süti közepe nem lesz jó, az tuti a légkeverés miatt van, az gyorsan felhúzza a sütit, a külseje megsül, belseje nem lesz jó. A kevert sütőporos / szódabikarbónás tésztáknak nem jó a légkeverés.
Egy ideje már gondoltam arra, hogy mindig beírom a receptbe pontosan a sütés típusát és az emeletet is, most már biztosan így fogom tenni ezután. Köszönöm, hogy szóltál ezért, a nagy többségnek villany a sütője, akinek meg gáz, az tudja a sajátjához adaptálni a hőfokot, egyebeket. (én is tudtam régen, ismertem a jó öreg Karancsot).
Így nem lesz félreértés, ha valaki pontosan betartja a leírást, sikerülni fog a sütije.
Kezdetben én is rémesen púpos és száraz külsejű muffinokat és egyebeket sütöttem, aztán faggatóztam:)

Visszatérve erre a sütire, ennek a belseje azért nem a klasszikus gyümölcskenyér lesz, kicsit nedvesebb, tömörebb állagú annál. Az aszalt gyümölcsök nem áztatnak el semmit, hisz azokban minimális mennyiségű nedvesség maradt.

Próbáld meg újra nyugodtan tokkal-vonóval megsütni a fentieknek megfelelően! Remélem sikered lesz! Ha esetleg még kérdés van, írj nekem emilt a mohakonyha@gmail.com címre, nagyon szívesen válaszolok, segítek!

Anna Fazekas írta...

Köszönöm szépen a tanácsodat, nagyon örülök neki :-) Megnyugtattál, már nem csüggedek, sőt egészen belelkesedtem és hétvégén (vagy ha lesz időm, már holnap) futok ismét egy kört :-)
Mindenképpen beszámolok az eredményről.

Moha írta...

Kedves Anna, remélem azóta megsütötted és jól sikerült a süti!

Anna Fazekas írta...

Nagy sokára most vasárnap eljutottam oda hogy végre megsütöttem és SIKERÜLT! :-):-):-):-)
Köszönöm a tanácsokat, pont úgy csináltam ahogy írtad, tényleg a légkeveréssel volt a gond, elhagytam és az alsó rácsra tettem, így már nem rendetlenkedett a tészta és szépen átsült, olyan lett mint a fotódon. Nagyon örültem neki!:-) Mára már alig maradt, így legközelebb dupla adagot fogok sütni :-)
Várom az újabb recepteket! A mézeseid igazi művészi munkák, öröm belesni gyönyörködni! Üdvözlettel,
Anna

Moha írta...

Kedves Anna! Köszönöm a visszajelzést a sikerről, nagyon örülök neki!
Annak is örülök, hogy tetszenek a mézesek:)

ejví cC írta...

ma találtam rá az oldaladra, s máris annyi süti receptet mentettem el, hogy külön mappát kellett létrehozzak a könyvjelzőim között:)

ügyes munkák:)

éjví

Moha írta...

Kedves Éjví nagyon örülök, hogy tetszenek a sütik, remélem sokat kipróbálsz majd közülük!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...