2013. április 8., hétfő

Tiffany torta kávékrémmel









Húsvétkor ünnepeltük Páfrány 72. születésnapját. Igazán könnyű dolgom van vele, mert kevés kivétellel mindig kávétortát kér, és a többit rám bízza. Így készült most egy nagyon kávés és alig édes tortabelső, amit ellensúlyozott az édes marcipánbevonat.
Erre pedig Tiffany minta került, ételfestékkel festve, amit száradás után feketére színezett mézesírókával kontúroztam.

A színezéshez kipróbáltam egy új ételfestéket, Hellebrandt Judit Torta Stúdiójából.
Az AmeriColor gélfestékből használtam a Szuper fekete színt. Tökéletes állagú lett az íróka, nem csomósodott, nem folyt, és gyönyörűen lehetett vele dolgozni. Hamar száradt, élmény volt vele a munka.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű formához
a piskótához:

  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
a krémhez:

  • 2 dl tej
  • 6 teáskanál instant kávé
  • 1 tojás sárgája
  • 25 g étkezési keményítő
  • 6-8 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
a borításhoz:

  • 20 dkg vaj 
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál víz
  • 50 dkg marcipán (bevonáshoz való)
a díszítéshez:

A piskótát két részletben sütjük meg, illetve ha valakinek van két egyforma 18-as formája, akkor egyszerre sütheti a kettőben.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
A hozzávalókat felezve készül az első piskóta:

2 egész tojást 8 dkg cukorral robotgéppel nagyon habosra keverünk, legalább 7-10 percig. 
Ezután belecsurgatjuk a 2 evőkanál olajat és vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverünk 8 dkg sütőporos lisztet is. A formába töltjük és 25-30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült.
A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
A formát elmossuk, és a fentieket még egyszer elvégezzük.
A krémhez simára keverjük a tejben a kávét, a tojássárgát, a cukrot és az étkezési keményítőt, majd kis lángon kevergetve besűrítjük. Hideg vízbe állítva, időnként átkeverve kihűtjük.
Habosra verjük a mascarponét a robotgép habverőjével, és kanalanként hozzákeverjük a kávés krémet.
A két piskótát félbevágjuk, így négy lapot kapunk, betöltjük a tortát a három részre osztott krémmel.
A bevonat alá szükséges krémhez a vajat habosra keverjük a cukorral és a vízzel. Ezzel egyenletesen bekenjük a tortát és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.
A marcipánt átgyúrjuk és étkezési keményítővel megszórt felületen nagyjából 3-5 mm vékony körré nyújtjuk.
Keményítős kézzel alányúlunk és a tortára helyezzük, majd óvatosan simítva ráigazítjuk, a felesleget körben levágjuk. (nem fogy el az összes marcipán, de kevesebbel nem nagyon lehet dolgozni)

A torta egy kerek fa lapra került nálam, ami pár centivel nagyobb átmérőjű, így könnyen tudtam mozgatni.
A mintát ételfesték filccel nagyjából előrajzoltam, majd ecsettel ételfestékkel ráfestettem, és száradás után kontúroztam a feketére színezett mézesírókával.

Tipp: ez a kávékrém kimondottan kesernyés, az anyukám ugyanis nem édesszájú. Érdemes a kész krémet megkóstolni és édesíteni még, ha szükséges!


13 megjegyzés:

Viki írta...

Csodálatos. A Torta is, de Édesanyád is nagyon-nagyon kedves, fiatalos. Egyszerűen sugárzik róla a szeretet.
Gratulálok a tortához. Páfránynak pedig még nagyon sok boldog születésnapot kívánok.

Krisztina írta...

Boldog születésnapot utólag is édesanyádnak! Annyira fiatalos, senki nem mondaná meg, hogy mennyi idős! :)

Marianna Beszteri írta...

Gyönyörű lett Moha! Boldog születésnapot anyukádnak! :)

Márti írta...

Isten éltesse anyukádat! Neked pedig gratulálok a csodás tortához!

Eszter írta...

Csodálatos lett a torta! Az Ünnepeltnek pedig boldog szülinapot kívánok!

Illéskrisz Konyhája írta...

Isten éltesse az ünnepeltet! Már a FB-on megcsodáltam, meseszép!!

Hellebrandt Judit Torta Studio írta...

Nagyon Boldog Szuletesnapot kivanunk Edesanyadnak a Hellebrandt Judit Torta Studiobol!

Koszonet a bejegyzesert is - nagyon orulok, hogy gel festekunkkel orom volt dolgozni.

marisz57 írta...

Tegnap azt mondtam a tortádra, hogy álomszép! És ma is ez a véleményem.
Ezt a fajta dekorálást magas művészi fokon végzed.
Anyukád tíz évet letagadhatna, isten éltesse sokáig!

Névtelen írta...

Torta valóban MESESZÉP-CSODÁLATOS és nagyon jó is volt, csupán a fogyasztó nyelve lett sötét-kékes-fekete a festéktől:).
Ünnepelt lehet, hogy a képen 10 évet letagadhatna /mert persze sovány ember feje ráncos/ de mozgásban, aktivitásban símán ráver az 50 évesekre---mondatja párjával a tapasztalat!

zazálea írta...

na, ne már:) ahányszor belépek, elbvölsz...

Moha írta...

Viki köszönöm, remélem olvassa amit írtál! És hála az égnek tényleg fiatalos, fitt és fürge :)

Krisztina köszönöm szépen, valóban senki nem nézi ennyinek!

Marianna köszönöm szépen!

Márti köszönöm!

Eszter köszi, átadom!

Kriszti köszönöm!

Judit nagyon köszönöm, a festék valóban csoda jó volt!

Marisz nagyon köszönöm!

Gyuri mondtam a fogyasztónak hogy ez lesz a festéktől:)) Az ünnepelt meg valóban olyan, remélem még sok-sok évig ilyen is lesz!

Zazi örülök neki!

Polcsics Rita írta...

Meseszép lett ez a torta is,igazi művész vagy! Anyudnak a frizuját meg én szépítettem olyan fiatalosra mint amilyen Ő maga! Puszi

Moha írta...

Rita aranyos vagy, köszönöm! A frizura tökéletes lett, mindenkinek nagyon tetszett!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...