2013. december 17., kedd

Citromos-mázas koszorú





Nem kedveltem a cup-ban megadott recepteket, amíg a konyhámba nem került ez a remek színes készlet a SütniFőzni webáruház jóvoltából.

A legnagyobb edényben mindent össze tudok keverni, a mérőkanalakkal pedig 5 ml-250 ml-ig lehet mérni, természetesen a cup / csésze beosztás is rajtuk van, 1/4, 1/3, 1/2, és 1 cup kimérésére alkalmasak.
A készlet szűrőjén át tudom szitálni a lisztet, a sötétebb kék tál pedig mércés keverőedény.
Ideális ajándék konyhatündéreknek.
Ezek segítségével készült el ez a finom, nagyon citromos sütemény, amit süthetünk akár kuglófformában is.
Zárójelben feltüntetem a hozzávalók súlyát is.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához
a tésztához:

  • 1 csésze puha vaj  (225 g)
  • 2 1/2 csésze liszt  (350 g)
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 1/2 csésze nádcukor  (250 g)
  • 3 evőkanál reszelt citromhéj
  • 6 evőkanál citromlé
  • 6 nagy tojás
  • 1 csésze natúr görög joghurt  (270 g)
a mázhoz:

  • 1/4 csésze citromlé  (60 ml)
  • porcukor ízlés szerint
  • kevés reszelt citromhéj
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra alsó-felső sütésmódban. Kivajazzuk- és lisztezzük a formát.
Kisebb keverőtálban összevegyítjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport.
Nagyobb keverőtálban habosra keverjük a vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a citromlét és egyenként a tojásokat is, mindegyikkel jól elkeverjük.
Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a kézi robotgépet és a masszához adjuk a liszt felét, a joghurtot, végül a maradék lisztet is. Simára keverjük és a formába töltjük a tésztát.
Nagyjából 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e mindenhol. A formában hagyjuk hűlni 30 percig, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük.
Kisebb keverőtálba öntjük a citromlét és a reszelt héjat, majd ízlés szerinti mennyiségű porcukorral mázat keverünk belőle. A süteményt tányérra tesszük és leöntjük a mázzal.

Tipp:
Ha nagyon fehér mázat akarunk, akkor több cukor kell bele, de így a sütemény is nagyon édes lesz.
Ha kevesebb a cukor, akkor kellemesen savanykás lesz a máz, kevésbé látványos, nekünk így készült.


A recept forrása: Real Simple oldal

3 megjegyzés:

Éva Szabó írta...

Hmmm. Nagyon jól hangzik. Ki kell próbáljam :)))

Éva írta...

Imádom a citromot így biztos hogy megnyerné a tetszésemet ez a finom sütemény.

Moha írta...

Éva próbáld ki, érdemes!

Éva, az biztos, én is nagy citromimádó vagyok, és ez nagyon finom lett!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...