2010. május 22., szombat

Natúr házi krémsajt



Ez a recept a Kifőztük magazin 3. számában található.
Erről a módszerről először Polcz Alaine 1998-ban megjelent Főzzünk örömmel! című könyvében olvastam. Nagyon egyszerű és sokféle módon használható a végeredmény, akár édes, akár sós ételekhez is.
Csak 20 %-os, vagy annál zsírosabb tejfölt használjunk hozzá.
Egy magas tál fölé helyezünk egy műanyag szűrőt kibélelve két réteg gézzel, vagy egy réteg vékony vászon anyaggal. Ebbe öntjük a két nagy doboz tejfölt (450 g egy doboz), lefedjük egy kistányérral és hagyjuk hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. Ez 3-4 óra alatt megtörténik, de hagyhatjuk tovább is még,betéve a hűtőbe. Ha kész, a szűrőből egy tányérra borítjuk, és további felhasználásig egy jól záró fedeles dobozban a hűtőbe tesszük.
Varrhatunk vékony vászonból egy nagyobb zacskót is, ebbe töltjük a tejfölöket, száját bekötjük és felakasztva csurgatjuk ki a savót.
450 g tejfölből kb. 250 g krémsajtot kapunk.
Egyes édes süteményeknél kiválthatjuk vele a mascarponét, használhatjuk felvert tejszínhabbal, gyümölcspürével keverve, édesítve egy picit. Könnyebb, kevésbé zsíros krémet kapunk. Tiramisu esetében viszont maradjon az eredeti mascarpone.
Ha előre tudjuk, hogy sós dolgokhoz lesz rá szükség,akkor a tejfölbe keverhetünk 2 dobozonként fél teáskanál sót kicsurgatás előtt.
Így megkapjuk a boltokban "vajkrémként" árult termék tökéletes helyettesítőjét.
Zöld fűszeres / magyaros sajtkrém:
Teszünk bele apróra vágott zöld fűszereket és 2 gerezd átpréselt fokhagymát, vagy a "magyaros" változatba pirospaprikát, őrölt köményt.
Ha a zöld fűszeresbe kevés őrölt fehérbors is kerül, és többféle reszelt sajt / érett camembert / márványsajt / juhtúró, akkor remek sajtkrémet készítettünk. Ezt használhatjuk sós palacsinták / péksütemények töltésére.
Amennyiben több napig hagyjuk kicsurogni a sós / fűszerezett tejfölt, olyan sűrű lesz, hogy olajos kézzel golyókat formázhatunk belőle, ezeket üvegbe tesszük. Felöntjük extra szűz olívaolajjal, egész borsot, 3-4 gerezd pucolt, aprított fokhagymát és egy ág rozmaringot, bazsalikomot teszünk bele. Hűtőben tároljuk, pirítós kenyérrel, friss paradicsommal tálaljuk. Az olajat pedig elhasználjuk salátára.

19 megjegyzés:

erika írta...

Valóban nagyon finom a házi krémsajt!--hű de guszta ebben a hófehér gézkendőben! Köszi a sok ötletet a felhasználására!

jókaja írta...

Épp ma reggelre csöpögött le két pohárnyi. Én műanyag hálós szűrőt pelenkabetéttel bélelek ki. Ez a vlies anyagdarab utána eldobható, nem kell se mosogatni, se sajnálni :-)

Moha írta...

Erika szívesen!

Jókaja nekem több méternyi dupla széles gézem van, még anyósomtól, másra nem is használom. Szerintem úgy 10 évre biztos elég, én is kidobom.

Judit írta...

Én a vetex nevű anyaggal szűrök (ezt szokták az öltönyök hajtókája alá tenni bélésanyagnak).
Utána nagyszerűen öblíthető. Nálam is most készült egy adag, Stahl krémsajtos muffinját csináltam belőle.

Latsia írta...

Gyönyörű! Ki fogom próbálni, mert nagyon szeretjük a sajtokat és ez annyira gusztusos!
A fotó is szuper! Már csak gézt kell szereznem, na az nem lesz egyszerű:-)

bévé írta...

Hú, de szuper! Kedden ki is próbálom! Nekem van félretéve egy textilpelenka ilyen jellegű konyhai műveletekre. Ki sem kell dobni, simán kimosom.
Milyen gyönyörű süteményeket alkotsz! Fantasztikusak!

Moha írta...

Judit tényleg, az is nagyon jó, a sima közbélés!

Latsia köszönöm!

Salsa köszönöm a dícséretet! A pelenka is jó, csak vigyázni kell a mosásnál,hogy ne legyen öblítős,mert érdekes illatú lesz a sajt:)

boci írta...

Azta, de jól néz ki! És tényleg semmi más trükk nincs benne, csak tejfel és hadd csepegje ki magát? Tök egyszerű.

Moha írta...

Boci ennyi a trükk valóban, és finom a végeredmény:)

Névtelen írta...

Megszeretném csinálni, de csak fém szűrőm van. Feltétlen műanyag szűrőnek kell lennie?

Moha írta...

Kedves Névtelen!
Nem próbáltam még, de szerintem az is jó. Ha nem bízol benne, akkor öntsd egy konyharuha közepére a tejfölt, fogd össze és kösd át a négy sarkát egy madzaggal( legyen egy batyu belőle) lógasd fel valahova, alá egy tálat,amibe csöpöghet.

Névtelen írta...

Megcsináltam! 28 órát csöpögött és fel is használtam a gyümölcstortához. Nagyon finom lett!

Moha írta...

Kedves Névtelen nagyon örülök, hogy sikerült! A gyümölcstorta valóban finom felhasználási mód:)

Cecil írta...

Én is használom, hidegen, már régóta, de sütni vele még nem mertem!( Pl. newyorki sajttorta ) Szerinted?

Moha írta...

Cecil szerintem kipróbálhatod, csak jó sűrűre csepegtesd ki. Én nem szeretem a sült sajttortát, ezért nem is próbáltam ezzel.

jucimama75 írta...

Szia!

Ez nagyon durva!!! Ez tényleg vajkrém!!! Annyira imádják a gyerekeim, és annyit gondolkodtam már, hogy mivel kellene a margarint helyettesíteni, mert az állítólag nagyon egészségtelen. Az igazi vaj meg nagyon drága... Na ezek után nem nagyon fogok Rama margarinért és társaiért pénzt adni az egészen biztos. Nem tudok elég hálás lenni Neked!!!!

Moha írta...

Jucimama, ennek nagyon örülök, hogy a csemetéknek ez ennyire ízlik! Tényleg finom, bármilyen sós verzióban, és lehet mindig kicsit másképp ízesíteni, ne unják meg.

TiMi írta...

Szerinted fagyasztható?

Moha írta...

TiMi nem tudom, én még nem fagyasztottam le, de próbáld ki, tegyél egy teáskanálnyit egy kicsi pohárba, lefedve be a fagyasztóba. Másnap hagyd kiolvadni a sima hűtőben. Talán ha kikevered, akkor jó lesz. Megteszed, hogy ha kipróbáltad akkor megírod a tapasztalatodat ide, és akkor kiegészítem vele a bejegyzést! Köszönöm!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...