2010. szeptember 28., kedd

Napocska zöldfűszerekkel és lenmaggal





Finom péksütemény a zöldfűszerek ízével, a Kifőztük magazin 7. számából.

Hozzávalók
  •  40 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg lenmag
  • 1 dl olaj
  • 3 dl víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • zöldfűszerek (snidling, petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó)

A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk és felaprítjuk. A dagasztógép táljába öntjük a vizet és az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a zöldfűszereket és a többi hozzávalót is. Lágyabb tésztát dagasztunk, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. A darabokból zsemléket formázunk és ötösével, kör alakban, egymástól kissé távolabb lerakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Ismét duplájára kelesztjük, majd vízzel lespricceljük és az előmelegített sütőben, 210 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Lehet szárított zöldfűszerekkel is készíteni, azokból fajtánként 1-2 kávéskanálnyit használjunk.

13 megjegyzés:

Bianka írta...

Istenien néz ki

Fagyal Hajnalka írta...

Szia:-)
Szeretném, ha elfogadnád tőlem a Kreatív blog-díjat!:-)
Itt ni:http://eveskozben.blogspot.com/2010/09/kreativ-blogger-dij-mint-filmekben.html

Csibe írta...

De szépek! És biztosan nagyon finom is.

Ms. Poppy írta...

Egy ilyen napocska az egész napom beragyogná! Nagyon guszta és szép lett. Imádom a lenmagos dolgokat!

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Hajnalka nagyon köszönöm!

Csibe köszi, finom volt, letaroltam a fűszerkertemet hozzá:)

Ms.Poppy köszi, akkor küldöm feléd:)

szemirámisz írta...

Hú, ez nagyon finom lehetett!

Moha írta...

Szemirámisz valóban az volt:)

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Elnézést, hogy így névtelenül idepofátlankodok, de nagyon tetszenek ezek a zsemlék :) Azt szeretném kérdezni, hogy muszáj olajjal csinálni vagy helyettesíthetném-e olvaszott vajjal? Utóbbi nekem szimpatikusabb lenne :)

Moha írta...

Kedves Névtelen, ha a bejegyzésed végére odaírod a neved, máris tudni fogom:)
Egyébként pedig így is szívesen látlak, örülök, hogy tetszik a zsemle! Természetesen használhatsz vajat is, nagyjából 5-7 dkg-ot tegyél bele. Az olaj íze egyébként nem érződik ki belőle, finom puhává varázsolja a tésztát. Jó sütést!

Névtelen írta...

Kedves Moha, köszönöm szépen :) Én úgy, hogy nem értek nagyon se a sütéshez, se az átváltáshoz, 10 dkg-ra tippeltem volna, még jó, hogy megkérdeztelek :) Olajjal annyira nem szeretek dolgozni, meg most nagyon beraktároztam vajból, ezért lenne jobb, majd holnap kiderül, mi lesz belőle :)
A névtelen Betti

Moha írta...

Betti nagyon szívesen! Biztos finom lesz vajjal is!

Betti írta...

Megsütöttem :) Még jó, hogy vajjal terveztem, kiderült, hogy épp nincs is itthon olaj :) Kézzel gyürmöltem össze, kellett még pár kanál víz, hogy összeálljon, de lehet, hogy ez csak a bénaságom miatt van. Picit csúnyácskák lettek, de finomak, bár a fűszerrekel túl spórolósan bántam :) Köszönöm a receptet, legközelebb bátrabb leszek vele!

Moha írta...

Betti csak bátran, örülök, hogy ízlett!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...