2010. szeptember 6., hétfő

Túró rudi torta




Megláttam Dokinál, és tudtam, hogy ez kell nekem! Nálunk 26-os formában készült és expressz verzióban, mert három édességre vágyó gyerek leste a vasárnapi ebéd után a kezemet, hogy mit varázsolok elő?

Hozzávalók     (26 cm-es tortaformához)
az alaphoz:
  • 1 csomag Győri Édes zabfalatok ( vagy 20 dkg zabpehelykeksz)
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg olvasztott vaj
az első réteghez:
  • 25 dkg túró
  • 3 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl 
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 dl tejszín 
  • 1 zacskó Zselatin fix
a második réteghez ugyanezek még egyszer

a csokoládérétegekhez:
  • 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg étcsokoládé + 1,5 evőkanál olaj
A zabkekszet és az összetördelt csokoládét a késes aprítóban megdarálom. Villával összedolgozom a morzsát az olvasztott vajjal és a sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába nyomkodom. Beteszem a mélyhűtőbe.

2 dl tejszínt habbá verek és félreteszem. A túrót a tejföllel és a reszelt citromhéjjal habosra verem a robotgéppel, beleteszem a Zselatin fixet és még egy percig tovább verem. Ezután adom hozzá a cukrot, és végül óvatosan elvegyítem a tejszínhabbal. Ráöntöm a kekszes alapra és visszateszem a fagyasztóba.
Gőz fölött megolvasztok 10 dkg étcsokoládét egy evőkanál olajjal, simára keverem és a megszilárdult túróra simítom. Mehet vissza a fagyasztóba.
Elkészítem a következő túrós réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt. Ezt öntöm a csokoládérétegre és visszateszem a fagyasztóba.
Szintén gőz fölött felolvasztom a 15 dkg étcsokoládét a másfél evőkanál olajjal, simára keverem és a túrókrém tetejére öntöm. A szélénél mehet bővebben, így itt-ott lecsurog egy kicsit.
Néhány pillanat alatt megszilárdul a jéghideg túrókrémen, ezután tálalhatom is. Türelmesebb családtagok esetén beteszem a sima hűtőbe még 30 percre, illetve a maradékot is ott tárolom.
Ha valaki nem siet ennyire, akkor a sima hűtőben is megszilárdulnak a rétegek kicsit több idő alatt.
Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni, a végeredmény pedig nagyon finom lett!

51 megjegyzés:

Bianka írta...

Eszméletlen gyönyörű lett. Most hétvégén én is elkészítem férj családi bulijára :)

szemirámisz írta...

Nagyon jól néz ki, recept mentve! Szeretem a túrós édességeket. :))

Dia írta...

Fantasztikus! Kérek egy nagy szeletet!

Elif írta...

Gyönyörűséges! Túró rudi tortát már én is összehoztam más recept alapján, de az messze nem nézett ki ilyen jól. Csak ámultam a rengeteg fennséges tortád láttán! Üdv: Elif

Moha írta...

Bianka köszönöm, ne lepődj meg, ez nem lesz magas torta, de elég így is!

Szemirámisz köszönöm, mi is minden formában:)

Dia köszi, nyisd az ablakot:)

Elif köszönöm! Nagyon szeretek sütni, tortákat készíteni.

Márti írta...

Oáu, ez nagyon guszta!

családi tűzhely írta...

Gyönyörű lett, szinte kedvem lenne beleharapni.

Ildy írta...

Na ezt már vittem is:)

Doctor Pepper írta...

:) gyönyörű lett!!

Anazar írta...

Jaj, de kívántatja magát!

Moha írta...

Márti köszönöm!

Családi tűzhely köszi, már nincs mibe:)

Ildy remélem ízlik majd!

Doki örök hála érte, egyszerű és nagyszerű!

Anazar igen, hamar el is fogyott!

Andi/cuki írta...

Kinéztem én is, szuper!:-))

Moha írta...

Andi érdemes elkészíteni, ízleni fog!

Judith írta...

Gyonyoruseges!!!

Kata írta...

Húúú, ebből megint kérnék, nem baj?:)

Moha írta...

Judith köszönöm!

Kata dehogy baj, röptetem:)

szepyke írta...

Háááááááááát jaj! Moha, ebből még van???
Szemeit sűrűn rebegtető, szépen néző smiley...:)

Moha írta...

Szepykém hiába rebegtetsz, sajna ez elfogyott!

szepyke írta...

Mindig elkések, mindig elkések...:)))
:D

Zsófi írta...

A házi vaníliás cukrot porcukorból készíted? Bár nem említed külön, úgyhogy gondolom kristályból. Nem ropog a hideg hozzávalók közt?
Más: összehasonlítva az "eredeti" recepttel, itt ugye dupla adag tejszín szerepel, plusz még a tejföl.. Ez nem sok, ha csak 24 centis formát használok? Félek, ha magasabb, esetleg szétfolyik. Ha felezném a mennyiségét, a zselatin fixből is elég a fele?
Köszönöm előre is a válaszokat, fontos személy szülinapjára készítem majd, úgyhogy olyan tökéletesnek kell lennie, mint itt a képen. :) Tortakészítésben totál kezdő vagyok. :/

Moha írta...

Zsófi kristálycukorban állnak a vaníliarudak, de ilyen esetekben a kávédarálóval meg szoktam őrölni.
Ne változtass semmilyen mennyiségen, a 24-es formában egy kicsivel magasabb tortát fogsz kapni, és ugyanolyan tökéletes lesz:) Ez a 26-osban készült kb. 4-5 cm magas volt, a tiéd legalább magasabb lesz!
Sok sikert hozzá, remélem ízleni fog az ünnepeltnek!

Bende-anya írta...

Kedves Moha! Köszönöm az expressz receptet, elkészítettem minitorták formájában.
Egy 12 darabos muffinformát használtam, így elég volt a hozzávalók fele. Szuper lett!
Megpróbálok belinkelni két képet is, bár közel sem sikerültek olyan jól mint a sütik
http://3.bp.blogspot.com/_8NkfcEm0U_s/TTruy_FDmpI/AAAAAAAAB1w/RfzznVp6vRw/s1600/003b.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_8NkfcEm0U_s/TTruz1G6rLI/AAAAAAAAB10/8o3bfke6OIk/s1600/009b.jpg

Moha írta...

Bende-anya ez remekül sikerült, megnéztem! Nagyon ügyes vagy és jó ötlet a muffinforma, így egyszemélyes adagokat kaptál!

Anna írta...

Kedves Moha, nagyon szépen köszönöm a receptet. Ma elkészítettem és nagy sikert aratott.
http://annaborzasi.blogspot.com/

Moha írta...

Anna nagyon szívesen, örülök a sikerednek!

Ági írta...

Kedves Moha!

Szeretném megcsinálni a tortádat, mert magasan ez a leggusztább azok közül, amiket a neten találni. :)

Két kérdésem lenne:
Szombat esti ünnepléshez kellene a torta, de nekem csak péntek este lesz időm megcsinálni. Nem ártok neki, ha egy napot a hűtőben tartom?

A Zselatin Fix számomra ismeretlen anyag (nem szoktam sütni :(). Ez por állagú? És csak simán a port belekeverem a krémbe? Nem kell előtte felfőzni vagy valami?

Bocs a butuska kérdésekért. :(
A válaszokat előre is köszönöm!
Ági

Moha írta...

Kedves Ági!

Nem árt neki egy nap a hűtőben, csak tortabúrában tedd be, vagy nagyon alaposan betakarva alufóliával a tortaformát. Így nem szívja magába a szagokat.
A Zselatin fixről itt találsz képet:
http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-6mmp3a.hu.html

Ez a Dr. Oetker terméke, nagyon jó, nem kell melegíteni, gyorsan lehet vele dolgozni, arra figyelj, hogy mindig a cukor nélkül kell először elkeverni, de ezt így írom le a receptben is.
A kérdések nem butuskák, ha valaki nem rutinos, akkor is szeretne szép és finom végeredményt! Teljesen természetes, hogy kérdezel, szívesen válaszolok!
Ha a link amit beírtam nem ok, akkor írd be a keresőbe, hogy Dr.Oetker Zselatin fix, kidobja az oldalt.
Sok sikert és jó ünneplést!

Ági írta...

Kedves Moha!

Köszönöm szépen a gyors és részletes választ (jó volt a link!), és a biztatást is! :)

A végeredményről majd beszámolok!

Ági

Moha írta...

Nagyon szívesen! Várom a beszámolót!

Névtelen írta...

Szia!

A hétvégén szeretném megcsinálni ezt a tortát a kisfiam szülinapjára. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet ilyen szépen vágni, hogy a csoki ne töredezzen szét?

köszi!

Moha írta...

Kedves Névtelen! A csokoládébevonat teljes megszilárdulása előtt egy késsel vékonyan bekarcolva bejelölheted a szeleteket, aztán ezek mentén lehet majd vágni.
Másik verzió, nem túl szabályos, de én ilyeneknél a kést láng fölé tartom, vagy egy kancsó forró vízbe mártom, és úgy vágok. Minden vágás után ismételni kell, a forró víz esetében pedig az átmelegedett késpengét szárazra törlöm vágás előtt.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ!

Moha írta...

Nagyon szívesen!

Zsuzsanna Erdei írta...

Kedves Moha! Páromnak szeretném elkészíteni a receptet! A kérdésem az volna, hogy milyen tejszínnel készíted? Nagyon köszönöm! Zsuzsu

Moha írta...

Kedves Zsuzsu! Én minden receptemhez habtejszínt használok, ez 30%-os zsírtartalmú, jól behűtve tökéletesen fölverődik.
Remélem ízleni fog a párodnak is!

Névtelen írta...

Nagyon nagyon jó recept isteni finom lett köszonom

Moha írta...

Kedves Névtelen, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!

tücsi írta...

Istenien néz ki!!!!! Most jártam Flóránál, aki téged említve készítette el a túró rúdi tortádat, így találtam rá a másik csoda rúdira, a Tiedre!:-)) Ezt nekem is meg kell próbálnom elkészíteni!

Moha írta...

Kedves Tücsi remélem azóta elkészült nálad is és ízlett!

musai írta...

Kedves Moha!
Ma elkészítettem. A tetejét katica ét tortabevonóval csináltam és szeleteléskor volt problémám vele, tört, és egy szép szeletet sem sikerült összehoznom...Tudom dermedés előtt bekarcolhattam volna, vagy forróvízbe mártogathattam volna a kést stb..Legközelebb "bepuhítom" tejszínnel. Az íze jó volt, bár egy icipicit többet vártam tőle.

Moha írta...

Kedves Musai a tejszínnel valóban lehet kissé puhábbá varázsolni a csokoládébevonatot, vagy pedig emelni kell az olaj mennyiségén egy keveset.
Az ízén én is "erősítek" már régóta, mindig kerül bele citromlé is, és sokkal több reszelt citromhéj. Így intenzívebb, savanykásabb lesz a túrós rész.

Névtelen írta...

Ennek nem fogsz örülni:
http://offforever.blog.hu/2011/06/25/turos_fiuknak_lanyoknak

Moha írta...

Kedves Névtelen, köszönöm, hogy szóltál, valóban nem öröm, hogy hivatkozás nélkül viszik a recepteket fotóval, de nem tudok mit tenni. Nem hadakozhatok napi szinten órákon keresztül ezekkel. Erre nincs sem erőm, sem időm.

Petra Lakatos írta...

Szia, istenien néz ki! Milyen csoki van rajta azon kívül, hogy étcsoki? Illetve a győri édes zabfalatokról tudnál képet mutatni, hogy melyiket használtad?

Moha írta...

Szia Petra! Legtöbbször a Tibi étcsokoládét használom, de jó a Szerencsi is.
Győri édes Zabfalatokból pedig a simát használtam. Tudom már lehet kapni csokisat, almásat, meg kókuszost is, ehhez jó a sima is.

Petra Lakatos írta...

Megcsináltam a barátom szülinapjára. Annyira egyszerű, és annyira finom! Köszönöm a receptet! :) Csatolok képet: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/10001460_717739788277068_1724917102_n.jpg?oh=52e6441ca98c146f2d9b99d72a119c61&oe=531BD2B4&__gda__=1394325690_62f131cb2d750253c18344b3d7e490df

Szív alakú lett nekem.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/v/t34/1185403_717739938277053_384166724_n.jpg?oh=6e3fc9e59d0836ce132958ca9258894b&oe=531C1F4B&__gda__=1394348286_9f154346115f90441b97b35c60f69c7d

Moha írta...

Kedves Petra, köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett!
Sajnos a képeket nem tudtam megnézni, mert a linkre hibajelzést adott nekem.

M.Gia írta...

Nagyon jol nèz ki, biztosan finom is! :) a receptet kiirtam, a kisfiam szülinapi tortàja lesz... :) köszönöm a nevèben is!! :)

Moha írta...

Kedves Gia remélem ízleni fog neki! Boldog születésnapot a kisfiadnak!

olga írta...

Kedves Moha! Burkolt tortához is lehet használni? elbírja a fondant súlyát?

Moha írta...

Kedves Olga, a krém elég stabil szerintem elbírhatja, de én még nem csináltam belőle sosem burkolt tortát.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...