2010. október 3., vasárnap

Briós



Tücsöknél láttam meg ezt a jópofa briósformázást, ki kellett próbálnom! Tésztaként maradt a saját bevált briós-kalács tésztám.

Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbin
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
kenéshez: 1 egész tojás

A hozzávalókból a gép tésztát dagaszt, 3 dl tejet teszek bele először. Figyelem dagasztás közben, ha kell még, akkor hozzáöntöm a maradék fél dl tejet is. Lágyabb kalácstészta legyen belőle.
Letakarva hagyom duplájára kelni.
Ezután átgyúrom a tésztát és 24 egyforma darabra vágom. Minden darabból 15-20 cm hosszú rudat sodrok.
A Tücsöknél látott rajz alapján megformázom a briósokat, és sütőpapíros tepsire teszem őket.
Ismét fél órás kelesztés következik, majd  lekenem a briósokat a felvert tojással. Előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm őket.

26 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörűek

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szép lett !!! Csak Pannás meg ne lássa , mert akkor állhatunk neki megint :) !

Brigitta írta...

Nagyon csinik! A mama is így formázta mindig őket!:)

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Tücsök köszönöm! Ja kérem, aki gyermekmunkát alkalmaz, annak könnyű:))

Brigi köszi, nekem újdonság volt ez a forma.

Andi/cuki írta...

Csodaszépek!:-))

Maryenne írta...

Nagyon guszták!:)

Piszke írta...

HAMMMM!

Ildy írta...

Nagyon tetszik!

Moha írta...

Andi köszönöm!

Mary köszönöm!

Piszke küldöm, nyisd az ablakot:))

Ildy köszönöm, nekem is, jó kis formája van!

Rita írta...

Kenyeret kell volna sütni, de nem volt kedvem hozzá. Erre megláttam ezt...- már sülnek:)

Moha írta...

Rita ezzel én is sokszor így vagyok, ezt is szívesen viszik a gyerekek a suliba uzsonnára! Remélem nektek is ízleni fog!

szemirámisz írta...

Nagyon guszták lettek!
Pont ma kaptam meg én is ennek a briósnak a fonás mintáját, ez lesz a következő forma nálam is! :))

Névtelen írta...

Jajj de szep mosolygosak!:)Olyan beleharapnivalo, finom meleg kakaoval!Nyami..:)
Most egyet be is tolnek ,vagy kettot is:):).A reci elmentve.
Udv:Kata :)

Moha írta...

Szemirámisz köszi, szeretni fogod, nagyon jól megtartja ezt a formát a tészta!

Kata köszönöm, azért egy jó kávé mellé is finom:)

Latsia írta...

Gyönyörűek!!! :-)

Csibe írta...

Meseszépségesek!!!

stefania írta...

Che belle queste tue brioches ! ciao

Rita írta...

Nagyon finomak lettek. Persze szépségben még van hova fejlődni, nálam eltűntek a hurkák közti különbségek, egybemosódott a jó kis formázás. Nem tudom miért:(

Moha írta...

Latsia köszönöm!

Csibe köszönöm!

Stefania grazie, ciao!

Rita örülök,hogy ízlett, talán picit keményebb legyen a tészta, akkor megtartja a formát.

K. Sz. írta...

Kedves Moha!!

Ezennel szeretném átadni a kreatív blogger díjat!

üdv. juharszirup
Itt megtalálod: http://juharszirup87.blogspot.com/

Zsiri írta...

Csodás kis birósok, egyszerűen zabálnivalóak :))

Moha írta...

Kedves Juharszirup nagyon köszönöm!

Zsiri köszönöm:)

Kristóf és Maja írta...

Bocsi a tudatlannak tűnő kérdésért.. De olvasgatom a blogod nem rég óta, fini dolgok sorakoznak itt, amiket eldöntöttem hogy ki is próbálok. Csak ez az aszkorbin idegen számomra. Hol lehet beszerezni és legfőképpen minek kell ez a péksütikbe?
Köszi a válaszod!
Szilvi

Moha írta...

Kedves Szilvi ez tulajdonképpen a mesterségesen előállított C vitamin, patikában kapható por alakban. Segíti a tészta kelését és kevésbé lesz morzsálódó a végeredmény. Szoktak helyette 1 evőkanál ecetet tenni a tésztába, én ezt nem szeretem. Megveszek egyszerre 100 g aszkorbint, az sokáig elég, hiszen tényleg csak késhegynyi kell belőle.
Sok sikert a sütéshez, remélem ízleni fognak a kipróbált dolgok!

Dió Bisztró írta...

Szia! A végeredmény bírja a fagyasztást? Üdv és kösz A.

Moha írta...

Dió Bisztró igen, hagyd őket langyosra hűlni, egyenként folpackba / zacskóba csomagolni, majd egy nagy nejlonzacskóban jól lezárva tedd a fagyasztóba. Ha van nagyobb fedeles dobozod, az még jobb, de azon belül is legyenek egyesével folpackozva. A kenyerek / péksütik bármelyike fagyasztható, csak hajlamosak "hűtőszagúak" lenni, ha nem csomagolsz alaposan.
Evés előtt pár órával vedd ki, a folpackban hagyva, szobahőmérsékleten hagyd kiengedni. Az egész biztosan azonnal megevős mennyiséget lehet forró sütőbe dugni pár pillanatra, így "frissensült" lesz. (viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor száraz)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...