2011. március 24., csütörtök

Majonézes céklasaláta formában



Ez a recept a Kifőztük magazin 2011/3. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról! 

A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás lehet.

Hozzávalók
a salátához:
  • 60 dkg cékla
  • 5 db ecetes csemegeuborka
  • 2 nagyobb savanykás alma
  • 2 dl majonéz
  • 2 dl tejföl
  • só, bors
  • 1 citrom leve
  • 1,5 dl víz
  • 20 g zselatin
a díszítéshez:
  • 5 dkg vaj vagy natúr sajtkrém
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)

A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük. 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk a céklákat és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez.

A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük. A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk, a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.

A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni.

Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben.

A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.
Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére. Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.


Tipp: ha valakinek nincs ideje a cékla sütésére, akkor használhat levétől leszűrt ecetes céklát is. Fűszerezhetjük még egy-két gerezd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, tetszés szerint.

13 megjegyzés:

Szemi írta...

Hogy ez milyen széééép ! :)

Barbi konyhája írta...

Mint egy műalkotás!! Gyönyörű!

mirela írta...

Superb arata!!!O zi frumoasa!!!

sz.marika írta...

Hogy ez milyen szépséges...nincs az a céklagyűlölő, teszem azt gyerek, (bár felnőttet is ismerek ebből a kategóriából)aki ennek ellenállna!

Kell nekem gyorsan céklát beszerezni:-))

Pilchard írta...

Moha! Ez gyönyörű!!!!De nem enném meg semmi pénzért sem!Egy céklagyűlölő.:-)

Moha írta...

Szemi köszönöm!

Barbi köszi, azért szerencsére ehető is volt:)

Bianka köszönöm!

Szmari, köszi, én ismerek, mert nálunk sem eszi meg mindenki!

Pilchard köszönöm, akkor te csak gyönyörködsz benne! Pedig nagyon finom lett:)

starfi írta...

gyönyörű :) és milyen finom is lehet! :))

Moha írta...

Starfi köszönöm, valóban nagyon finom volt, de én elfogult céklarajongó vagyok!

Moha írta...

Iti multumesc frumos, Mirela! O zi frumoasa si tie!

Lívia írta...

Kedves Moha!
Nagyon szeretem nézegetni, olvasgatni az oldalad, különösen a mézeseid csodálatosak, és éppen ezért gondoltam, hogy invitállak az "Egy jó szó" játékba, amit Eszter talált ki. Küldök Neked "Egy jó szó"-t, és ez a bejegyzés egy pontot jelent a számodra a játékban.
Katt ide:
http://eszterszappan.blogspot.com

Moha írta...

Kedves Lívia! Nagyon köszönöm a meghívást is és a jó szót is!
Örülök, hogy szeretsz nálam olvasgatni, nézelődni.

Blogkonyha írta...

Csodaszép! Annyira guszta, hogy rögtön kérnék egy szeletet belőle...Húsvétra szeretném megcsinálni a Francia salátás változatát...

Moha írta...

Kriszti köszönöm! A franciasalátás is nagyon finom, mindkettő jó a húsvéti sonka mellé!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...