2011. április 28., csütörtök

A MohaKonyha a facebookon is elérhető!




A MohaKonyha megújulásához hozzátartozott az is, hogy felkerült a facebookra.

Aki szereti, ezentúl ott is olvashatja, ajánlhatja másoknak is. Sok szeretettel várom ott is az olvasóimat!

2011. április 26., kedd

Mézeskalács pillangók és a blog új ruhája





Egyre több a pillangó mindenfelé, nálam persze mézeskalácsból, bár a kertben igaziak is vannak.

Tegnap a fiam jóvoltából új ruhát kapott a blogom, remélem az olvasóknak is tetszeni fog.

Én nagyon örültem neki, sokkal vidámabb, fiatalosabb külseje lett, és a színeit is nagyon szeretem. A háttérben pedig már készül a külön mézeskalácsos oldal is, néhány napon belül elérhető lesz.
Stílusában illeszkedni fog a Moha Konyhához, nekem nagyon tetszik.

2011. április 24., vasárnap

Mozart golyó házilag



Szokásomtól eltérően ez most egy "körülbelül" recept lesz, mert minden alkotóeleme maradék volt, és nem méricskéltem le őket.

Hozzávalók 10 db-hoz

  • kb. 20 dkg marcipán (maradt zöldre színezett a Kifőztük tortából)
  • kb. 10 dkg mogyorónugát (az Aldiban vett csomag nagyjából fele)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál étolaj
A nugátot 10 egyforma kockára vágom, majd a két tenyerem közt golyóvá gömbölyítem. Beteszem a hűtőbe fél órára. A marcipánt is 10 részre osztom, egyenként golyót formázok belőle, ellapítom, közepébe teszem a nugátot és újra golyóvá formálom. Visszateszem a hűtőbe újabb fél órára, türelmetlenek a mélyhűtőbe is tehetik.
Vízgőz fölött felolvasztom a csokoládét az olajjal, a golyóbisokba fogpiszkálót szúrok és megmártom őket a csokoládéban. Alufóliával borított gyurmába szurkálom bele, így a golyóknak nem lesz talpa.
Megint hűtés következik, nagyjából 20 perc, majd óvatosan kihúzom a fogpiszkálót a golyókból és máris lehet enni!

2011. április 22., péntek

Mézeskalács tojások húsvétra 2.



Ezekkel az apró mézeskalács tojásokkal szeretnék minden kedves olvasómnak áldott húsvétot kívánni, sok szeretettel!

2011. április 20., szerda

Mézeskalács díszek barkára



Itt van a Kifőztükben megjelent harmadik mézes, ez a legegyszerűbb, tényleg nem kell hozzá sok idő.
Az apró mézeskalács tojásokkal díszíthetjük a barkát vagy megajándékozhatjuk a locsolókat is.

Hozzávalók
  • mézestészta 
  • fényes piros máz
  • íróka
  • hímzőfonal
A tészta és a mázak leírása itt található. 

A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, apró tojásokat szúrunk ki belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük őket. Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 6-7 perc alatt sülnek meg.
A kihűlt tojásokat néhány órán át pihentetjük. Egyik részére piros mázat, másik részére fehéret teszünk, a szalvétatartóknál  leírt módon. Hagyunk néhányat máz nélkül is. Száradás után írókával tetszés szerint díszítjük őket.
Ha a díszítés is tökéletesen megszáradt, varrótűvel óvatosan átlyukasztjuk a mézeseket, és átfűzzük a hímzőfonalat a lyukon. Megfelelő hosszúságúra hagyjuk a fonalat, majd megcsomózzuk.

2011. április 19., kedd

Mézeskalács kosár nyuszikkal



Ez a kosár is a Kifőztük 4. számába készült, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Kicsit több munka van vele, de húsvétig még elkészülhet, így ebből a kedves nyuszis kosárból kínálhatjuk mézeskaláccsal a locsolókat és a vendégeket.

Hozzávalók
  • mézestészta
  • fehér íróka
  • színes írókák
Ezek leírása megtalálható itt. 

Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, és 3-4 mm vékonyra nyújtjuk.
A kosár alapjához kivágunk egy 15 cm átmérőjű kört, ezen kívül kiszúrunk hat darab 7 cm-es nyuszit és apró virágokat, tojásokat is. Sütőpapíros tepsire tesszük őket. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 6-7 percig sütjük. Írókázás előtt néhány órán át pihentetjük a kihűlt mézeseket.
A nyuszikat és az apró mézeseket körberajzoljuk a sűrű fehér írókával, majd a kontúr szilárdulása után bevonjuk őket terülő mázzal. Ha ez is megszáradt rajtuk, akkor írókával díszítjük a mézeseket.
Kevés írókát nyomunk a nyuszik talpára, majd valamennyit körben az alapra illesztjük. Száradásig megtámasztjuk a figurákat, ha szükséges.
Ezután az alapot tetszés szerint díszítjük körben a színes mázakkal. Végül a kosárba tesszük a kicsi mézeseket.

2011. április 18., hétfő

Mézeskalács szalvétatartók



Közeleg a húsvét, a Kifőztük 4. számába készítettem mézesből néhány dolgot. Ezekkel a rendhagyó szalvétatartókkal a húsvéti asztalt tehetjük színesebbé.

Az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók
a tésztához:
frissített tésztarecept, jobb vele dolgozni, formatartóbb is, pirossal a változtatás:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10-15 g szódabikarbóna (ha kemény, formatartó mézest készítek, akkor elég 5-10 g)
  • 2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 25 dkg vegyes virágméz
  • 6 dkg vaj / margarin
  • 1 tojás + még egy tojás (L-es méretű, ha kisebb, akkor tegyünk bele még egyet)
  • 2-3 evőkanál víz --->> ezt kihagyom, nem kell bele
Ha a tészta a másnapi átgyúrás során nagyon ragad, akkor lisztezzük bőven a deszkát alatta.
az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé / ecet
  • ételfesték több színben
a fényes mázhoz:
  • 3-4 evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál zselatin
  • piros ételfesték  (gél vagy por)
fényes máz más módon:
  • 1 egész tojás 1 kk. vízzel elkeverve
  • piros ételfesték (gél vagy por)
Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet és a vizet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk.

Másnap kivesszük a tészta felét, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. A szalvétatartók alapjához kiszúrunk egy kört és egy virágformát, ezek nagyjából 8-10 cm átmérőjűek.
Kiszúrunk négy darab 10 cm-es tojásformát is, majd valamennyit sütőpapíros tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésmóddal 7-9 percig sütjük.
Egy ideje már 190-200 fok légkeveréssel sütöm, nagyjából 9 percig. Mindenki próbálja ki pár darabbal a saját sütőjét, hogy nála milyen hőfokon, hány percig kell sütni!
Írókázás előtt pihentetjük néhány órán át a kihűlt mézeseket.

A fényes piros mázhoz hőálló pohárban elkeverjük a vízben a zselatint, állni hagyjuk pár percig. Kis lábosban vizet melegítünk, beletesszük a poharat, és kevergetve feloldjuk a zselatint benne. A por alakú vagy zselés ételfestékből apró adagokat keverünk hozzá a megfelelő szín eléréséig. Érdemes egy kisült mézesen kipróbálni a mázat, mert így látjuk igazán, hogy milyen színe van. Ha folyékony ételfestéket használunk, akkor csak 3 evőkanál vízben oldjuk a zselatint.
A forró vízben folyékonyan tartott mázat lapos ecsettel kenjük a kész mézesekre és ezután hagyjuk teljesen megszáradni őket.

Fényes piros máz másik módon: a megfelelőre színezett tojásmázat először a mézes hátoldalára kenjük rá, pár percig szárítjuk légkeveréses sütőben kb. 50 fokon. Ezután kenjük le a színét is, ismét szárítjuk néhány percig a sütőben, majd rácson hagyjuk kihűlni és teljesen megszáradni.



Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Terülőmázat ebből készítünk, úgy, hogy kis pohárban egy-két evőkanál masszát pár csepp vízzel folyósabbra hígítunk.

Az íróka masszáját szintén ételfestékkel színezzük. Egy-egy színhez elegendő egy evőkanál masszát megfesteni. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit.
Két tojást és a virágformát a piros mázzal kenjük be és félretesszük száradni. A másik két tojást körberajzoljuk a sűrű írókával, majd száradás után a folyékony terülőmázzal kitöltjük a kontúron belül a felületet. Legalább 6-8 órán át hagyjuk száradni szobahőmérsékleten.
A tojásokat tetszés szerint díszítjük a sűrű írókával és ismét szárítjuk. Egy tojás aljára nyomunk kevés írókát, majd az alapra illesztjük. Két oldalról megtámasztjuk pohárral vagy kisebb dobozkával amíg az íróka megköt. Néhány óra száradás után ugyanígy járunk el a másik tojással is. A két tojás közt legalább 4 cm távolság legyen, így elegendő szalvéta fér bele.

( A tészta forrása Milner Angéla)

2011. április 14., csütörtök

Hot cross buns






Ezt a receptet még a Kifőztük márciusi számába készítettem el, az újság ingyenesen letölthető az oldalról! 

Ez a hagyományos angol húsvéti sütemény nagypénteken kerül az asztalra. Nevét a zsemlék tetején fehérlő keresztről kapta, különlegessé a fűszerezése teszi. Fahéj helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is, illetve többféle cukrozott vagy aszalt gyümölcsöt.

Hozzávalók
a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg cukrozott gyümölcs és mazsola vegyesen
  • 1/2 narancs és 1/2 citrom héja reszelve
a kereszthez:
  • 3 csapott evőkanál finomliszt
  • kevés víz
a mázhoz:
  • 1/2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor

A langyos tejben elkeverjük a vajat, a tojást, a reszelt citrushéjakat és az élesztőt. A liszthez adjuk a fahéjat és a porcukrot, majd a tejes keverékkel lágy tésztát dagasztunk belőle. A végén tesszük bele a cukrozott gyümölcsöket és a mazsolát, ezzel már csak pár mozdulattal összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.

A tésztát 8 részre osztjuk, zsemléket formázunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük őket, egymástól távolabb. Ismét hagyjuk kelni nagyjából 1 órán át.
Ezután a 3 evőkanál lisztet annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű krémet kapjunk. Nejlonzacskóba töltjük, a sarkára fél centis lyukat vágunk, majd a masszával keresztet rajzolunk a zsemlékre. Előmelegített, gőzös sütőben 180 fokon, nagyjából 20 perc alatt megsütjük őket. Amíg sülnek, a 1/2 dl vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk, ezzel kenjük le még forrón a kisült zsemléket. Tálalásnál vajat és lekvárt is adhatunk mellé. Nagyon finom másnap megpirítva is.

2011. április 9., szombat

Segítség a jó Tündéreknek



A jó Tündérek létrehoztak egy blogot, ahol licitálni lehet a felajánlott tárgyakra. A befolyó pénz a daganatos és fogyatékkal élő gyerekek nyári táborozását segíti majd.

Bővebben itt olvashattok az alapítványról és az akcióról.

Én is csatlakoztam hozzájuk ezzel a  néhány mézeskalács tojással, de sok más szépséges dolog is van már az oldalon, érdemes körülnézni és licitálni!

2011. április 8., péntek

Megjelent a Kifőztük 2011 / 4. száma!




Már letölthető a Kifőztük 4. száma az oldalról! Tele rengeteg húsvéti ötlettel, recepttel, továbbra is ingyenesen!

Mézeskalács tojások húsvétra












Húsvétig még van idő elkészíteni mézeskalácsból a tojásokat, akár a locsolók is kaphatnak ilyet ajándékba. Kisebb méretben pedig lógathatjuk őket barkára, virágzó ágakra.
Díszítésük nem a hagyományos magyar népi motívumokkal történt, szokás szerint mentem a saját fejem után...

2011. április 7., csütörtök

Lúdláb




Ez a sütemény is a Páfrány születésnapjára készült, csak úgy "mellékesen". Jókora mennyiség, a keretes tepsiben sütöttem, szerintem kevesebbel nem érdemes vesződni.
A Páfrány által eltett rumos meggyet használtam fel hozzá, akinek ilyen nincs otthon a kamrában, az készítse rummal és sima meggybefőttel.
Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez 
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz 
a párizsi krémhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
a töltelékhez:
  • 1 nagy üveg rumos meggy a levétől leszűrve
a mázhoz:
  • 20-25 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
a díszítéshez: 
  • meggybefőtt 
Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A tejszínt a cukorral felforralom és 5 percig kis lángon főzöm, majd hozzáadom a vajat és további 5 percig forralom. Az utolsó 2 percre beleöntöm a rumos meggy levét is, és kevergetem forrás közben.
A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport és simára keverem vele. Ha kihűlt, hűtőbe teszem egy órára.

Ezalatt elkészítem a tésztát. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, ezután a tál szélén belecsurgatom a vizet és az olajat.  A lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítem, majd kézi habverővel, óvatosan a tojásos masszához keverem. A piskótatésztát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütöm.
Amíg a tészta hűl, a krémet robotgéppel nagyon habosra keverem. Nagyjából a felével megkenem a tésztát, megszórom a rumos meggyel, rákenem a maradék krémet is. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és gyors mozdulatokkal a krém tetejére simítom. A háromszögek szélesebbik végére egy-egy meggyszemet teszek. A máz teljes szilárdulása előtt vágom fel, vékony pengéjű késsel. (A kést érdemes minden vágás előtt forró vízbe mártani és szárazra törölni.)

2011. április 6., szerda

Segítünk a bajban

Múlt héten a TV2 Mokka című műsorában többen is láttunk egy riportot. A benne szereplő családnak nagyon nagy szüksége van a segítségre.
A történetről bővebben itt olvashat mindenki.
A TV2 újból gyűjtést szervez, amelyhez a Kifőztük tagjai magánemberként csatlakoztak. Az újság készítőiként pedig szeretnénk egy apró ajándékot adni azoknak, akik szintén támogatják pénzzel a családot.

Akik a gyűjtés időtartama alatt, azaz 2011. április 3-tól április 30-ig bármilyen összeget átutalnak a megadott számlaszámra, és ezt jelzik a Kifőztük oldalán, azokat köszönetképpen meglepjük a Kifőztük 2010./1., 2., 3. számával, amely már nem letölthető az oldalról.

2011. április 5., kedd

Mézeskalács köszönetajándék esküvőre, nászruhás szívek







Elkészült a nászruhás szívek következő változata is. Mivel itt nem akartam a vőlegény szívet "összefirkálni", a nevek és a dátum a csomagoláson kaptak helyet, egy aprócska kartonszíven.
Így mégis megvan a személyes jellege is az ajándéknak.

Készítettem egy köralapon levő változatot is, ezen elférnek a nevek és a dátum is.

2011. április 4., hétfő

Páfrány 70. születésnapja






Páfrány az anyukám és hihetetlen, de tegnap volt 70 éves!
Szokásától eltérően nem a hagyományos kávétortát kérte, hanem a Mozart tortát. Annak ellenére, hogy nem kimondottan édesszájú, ez a torta a kedvence lett.
Remélem még sok-sok éven át készíthetem neki, Isten éltessen anyukám!

2011. április 3., vasárnap

Mézeskalács óriás virágok







Ezek a virágok is még a múltkori vásárra készültek, 13-15 cm átmérőjűek.

2011. április 2., szombat

Kifőztük torta





Ez a torta a Kifőztük első születésnapjára készült, mogyorós csokoládékrémmel és marcipánborítással. Az újság ingyenesen letölthető a Kifőztük oldaláról!

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
a tésztához:
  • 6 tojás
  • 18 evőkanál cukor
  • 18 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál víz
  • 3 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3-4 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1/2 dl rum
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg csokoládés mogyorókrém
a külső krémhez:
  • 15 dkg puha vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej
a bevonathoz:
  • 60 dkg zöld marcipán
Először a krémet készítjük el, annak hűlnie kell. Az egész tojásokhoz adjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, majd gőz fölött, habverővel kevergetve besűrítjük. Levesszük és beletördeljük a csokoládét, keverjük, amíg el nem olvad, majd hozzáadjuk a kakaóport, a rumot és a mogyorókrémet is. Amikor kihűlt, beletesszük a puha vajat és a robotgéppel nagyon habosra keverjük.
A tészta hozzávalóit három részre osztva, külön-külön sütünk lapokat. Egy laphoz 2 tojást 6 dkg cukorral sűrű habbá verünk a robotgép habverőjével. Belecsurgatunk 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük az egy kávéskanál sütőporral elvegyített 6 dkg lisztet. A tésztát az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Ugyanígy készítünk még két lapot.
A csokoládékrémmel megtöltjük a lapokat. A külső krémhez nagyon habosra keverjük a vajat a porcukorral és a tejjel, majd vékonyan bekenjük vele az egész tortát. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap széles pengéjű késsel elsimítjuk a krémet a tortán.
A marcipánt 3-4 mm vékonyra nyújtjuk sütőpapíron. A 26 cm-hez adjuk hozzá kétszer a torta magasságát, ekkora legyen a marcipánkör átmérője. Ráborítjuk a tortára, majd óvatos mozdulatokkal rásimítjuk a bevonatot. Az alján körben levágjuk a felesleget, és egyforma méretű apró golyókat gömbölyítünk belőle. Ezekkel rakjuk körbe a tortát.
A Kifőztük logó mézeskalács írókával készült.

2011. április 1., péntek

Mézeskalács íróka




Már sokan, sokszor kérdezték, hogy mi a titka az írókázásnak? Mit használok, hogyan készül?

Titokról nem tudok beszámolni, de szívesen megmutatom az eszközt, amit használok. Ez egy egyszerű nejlonzacskó a vastagabb fajtából, amelyet tölcsér alakúra hegesztek a háztartási fóliahegesztővel.

Ebbe kerül az íróka, a tetejénél elgumizom vagy csomóra kötöm, az aljára pedig pici lyukat vágok.  Ennyi, máris lehet vele szépen és vékonyan írni!

Íróka hozzávalói:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg kristálycukor  ( vagy Sweet Family porcukor, így nincs darálás és szitálás)
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé / ecet
  • a színesekhez ételfesték 
A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgép habverőjével elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a cukrot, és a citromlét / ecetet is beleöntöm. Nem kell habbá verni, csak keverni, alacsony fokozaton! A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit teszek bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemelem belőle, nem folyik le róla.

Az írókát por vagy gél állagú ételfestékkel színezem.

Terülőmázat úgy készítek, hogy szinte cseppenként adom hozzá a vizet keverés közben, míg a megfelelő állagot elérem. A keverő lapátról lassan, sűrűn folyik le a máz.

FONTOS: porcukorból kizárólag a Sweet Family márka a megfelelő, ezt még szitálni sem szoktam, finom por valóban.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...