2012. október 4., csütörtök

Bento box - bento doboz 3



A mai dobozba gyros saláta került, jobb híján ezt a nevet kapta, a kis üvegben van a tzatziki, és sárgarépa a másik rekeszben. A gyümölcsös nincs lefotózva mellé, mert azt már elcsomagolta a lányom, de alma, körte, szilva és szőlő volt ma benne.

A gyros hús: Két filézett csirkemellet nagyon apró kockára vágok, és néhány evőkanál sötét szójaszószba forgatva hűtőbe teszem pár órára. Kevés olívaolajat forrósítok, és ezen kevergetve átsütöm néhány perc alatt a húst, amikor már kifehéredett, megszórom görög fűszerkeverékkel, ezzel még 2 percig sül és kész is van. Ez a fűszerkeverék és a szójaszósz is tartalmaz sót, ezért külön sózásra nincs szükség.

Érdemes ebből is nagyobb adagot készíteni, remekül fagyasztható!

Amikor kihűlt a hús, adagonként, kis dobozokban teszem a fagyasztóba. Ha ez lesz a másnapi dobozban, akkor este átteszem a fagyasztóból a sima hűtőbe, és reggel keverem hozzá a többi alkotórészt frissen.

Ebbe került most madársaláta, apró bazsalikomlevél, koktélparadicsom, és egy paradicsomszív, amit a Facebookon láttam meg, és nagyon tetszik, hát megcsináltam.
Két hosszúkás datolyaparadicsomból levágok egy-egy kis részt ferdén, majd a nagyobb részeket összeforgatva alakul ki a szív, egymáshoz rögzíteni egy fogpiszkálóval lehet.  (....és nem, nem ment el az eszem,  hellókitty, bagoly, kiskutya és társai továbbra sem lesznek, csak néha fogok mosolyt csalni ilyenekkel a nagylány arcára)

A tzatzikihez lereszelem az uborkát, és elkeverem kevés sóval, 5-10 percig állni hagyom, majd egy szűrőbe teszem, kissé kinyomkodom. Lecsöpögtetett sűrű joghurtba (vagy görög joghurtba) keverem az uborkát, kevés extra szűz olívaolajat és frissen őrölt borsot adok hozzá, és ha nem a suliba készül, akkor belereszelek egy-két gerezd fokhagymát is.

A lecsöpögtetett joghurt így készül, Gyakran felesben használok tejfölt és joghurtot, eleve összekeverve, így a kész tzatziki sűrűbb lesz.



3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Egy ilyen doboz nekem is jól jönne holnap ebédre..! :)
Kipróbálom én is!

Blogkonyha írta...

Már vettem is dobozt, igaz csak két fakkos, de nagyon jó. Ez megint milyen csodás hami! Olyan jókat teszel bele, mentem is a Bentós képidet, hogy legyen ötletem! :o) Köszi!!!

Moha írta...

Teller-cake örülök, hogy tetszik és ki is próbálod! Az biztos, hogy sokkal változatosabban lehet így megoldani az iskolai vagy munkahelyi étkezést.

Kriszti de jó, hogy kaptál dobozt!A két fakkos is teljesen jó,lehet mellé egy kis plusz dobozban vinni még egyéb zöldséget-gyümölcsöt, és kész is.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...