2012. április 27., péntek

2012. április 25., szerda

Mézeskalács könyv a Jancsi és Juliska mesével



A mézeskönyv Ritának készült, aki a volt munkahelyén adta ajándékba a tulajdonos házaspárnak.

Ez a munkahely pedig a Jancsi és Juliska óvoda, ezért került a két kis mesehős a mézesre, a kedves idézet mellé.

2012. április 24., kedd

Brownie



...Moha módra, ez az a változat, amit hosszas kísérletezés előzött meg, a lányok mondjuk nem tiltakoztak a kóstoló szerep ellen.
Abban biztos voltam, hogy azzal a mennyiségű cukorral amit a különféle receptekben olvastam, nálunk senki meg nem eszi. Tehát a cél a cukor csökkentése volt, úgy, hogy a ragacsos, igazi brownie állag megmaradjon.

Hozzávalók 21 x 21 cm-es formához:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg sűrű, sötétbarna nádcukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és félretesszük. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd folyamatos keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a kakaóporral elvegyített lisztet, végül hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is.
Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, és 25-35 perc alatt megsütjük.

A sütők eltérőek lehetnek, végezzünk tűpróbát, a tészta akkor jó, ha a közepe még ragacsos marad egy kicsit!

A formában hagyjuk kihűlni, tálalásnál adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot, vagy gyümölcsöket.

Tipp: a liszt részben vagy egészben helyettesíthető darált mandulával, mogyoróval, dióval, kerülhet bele ízesítésként reszelt narancshéj is.

2012. április 19., csütörtök

Mézeskalács szív levendulával házassági évfordulóra



Az egyik a mostanában készült mézesek közül, egy házaspár kapta az aranylakodalmuk alkalmából.

2012. április 16., hétfő

Citromtorta a Kifőztük születésnapjára


Ez a torta még a márciusi Kifőztükbe készült az újság 2. születésnapjára.


Hozzávalók  (18 cm átmérőjű tortaformához)
a tésztához:
  • 1 tojás
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál víz
a lemon curd-höz:
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 dl citromlé
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
a krémhez:
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 10 dkg joghurt
  • 10 dkg lemon curd
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
a tetejére:
  • 35 dkg lemon curd
  • 1 kávéskanál zselatin
  • díszítésnek kevés gyümölcs

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. A tojást a cukorral habosra verjük a robotgéppel, hozzáadjuk a vizet és az olajat is, majd kézi habverővel belekeverjük a sütőporos lisztet. A formába töltjük és 10-12 perc alatt megsütjük.
A lemon curd-höz a vaj kivételével az összes hozzávalót folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat is. Hűlni hagyjuk.
A 10 g zselatint kis lábosban elkeverjük 2-3 evőkanál vízzel, és állni hagyjuk. 
A krém hozzávalóit a tejszín kivételével habosra keverjük, a végén óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. A zselatint kis lángon felolvasztjuk, néhány kanál krémet  vegyítünk hozzá, majd az egészet a krémhez adjuk és alaposan elkeverjük. A masszát a formában lévő piskótára töltjük, a tortát fél órára hűtőbe tesszük.
A kávéskanálnyi zselatinra egy evőkanál vizet öntünk, majd kis lángon felolvasztjuk, beletesszük a 35 dkg lemon curd-öt és alaposan elkeverjük. A krémet a hűtőből kivett torta tetejére öntjük, elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. Tálalás előtt a forma oldalát vékony pengéjű késsel elválasztjuk, majd lekapcsoljuk. A tortát gyümölcsökkel díszítjük.

2012. április 12., csütörtök

Húsvéti kekszek




Ezek a kekszek még húsvétra készültek, benne voltak a Kifőztükben is. Természetesen meg lehet sütni különösebb alkalom nélkül is őket, díszítésként kerülhet rájuk tortadara, színes cukor, aszalt gyümölcs is.

Hozzávalók
a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
a krémhez:
a díszítéshez:
  • kevés folyékony ételfestékkel zöldre színezett kókuszreszelék 
  • színes tojáscukor

Összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sóval és elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliával betakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen fél cm vékonyra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszeket és 7-9 perc alatt világossárgára sütjük őket. 
A krémhez habosra keverjük a vajat a porcukorral, kanalanként hozzáadjuk a likőrt is. Csillagcsőrös habzsákba szedjük és a kihűlt kekszekre kör alakban rányomjuk. Megszórjuk kevés zöld kókusszal és minden kekszre 2-3 tojáscukrot teszünk. Tálalásig lefedve hűtőben tároljuk.

Tipp: a kókuszreszeléket folyékony ételfestékkel színezhetjük, egy tálkában, villával kevergetve.

2012. április 7., szombat

Vajaskekszek húsvétra






Ezekkel a kekszekkel szeretnék áldott húsvéti ünnepet kívánni minden olvasómnak!

A vajaskekszek receptje itt található.

2012. április 6., péntek

Tojáslikőr és csokoládélikőr




A tojáslikőr és a csokoládélikőr is hőkezeléssel készül, így aki idegenkedik a nyers tojás használatától, az is nyugodtan elkészítheti.

Ez a recept megtalálható az áprilisi Kifőztükben, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!


Hozzávalók a tojáslikőrhöz:

  • 6 tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszín
  • 3 dl vodka
  • 3 vaníliarúd

Fölforrósítunk 4 dl tejszínt a félbevágott vaníliarudakkal együtt. Habosra keverjük a tojássárgákat a maradék tejszínnel, és a porcukorral.
A forró tejszínt folytonos keverés közben apránként a tojássárgához öntjük, majd az egészet visszatéve a tűzre, kis lángon kézi habverővel keverve besűrítjük. (Ezt a műveletet végezhetjük gőz fölött is.)
Amikor a sodó kihűlt, hozzáöntjük a vodkát, elkeverjük, majd a kész likőrt üvegbe szűrjük, és hűtőben tároljuk.

Hozzávalók a csokoládélikőrhöz:
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl vodka 
  • 1/2 dl rum

Habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni! A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk.
Ha valaki nem szereti, akkor a rum helyett is tehet vodkát a likőrbe.

Ez a likőr a hűtőben nagyon sűrűre szilárdul, fogyasztás előtt érdemes legalább egy órával elővenni onnan. Ha hígabb likőrt szeretnénk, akkor emeljünk a tejszín mennyiségén, lehet 3-3,5 decivel készíteni.


Tipp: a tojáslikőrt lehet alapnak tekinteni, további ízesítéssel más-más likőrt készíthetünk belőle. A forró tejszínben feloldhatunk instant kávét, vagy kevés marcipánt és mandulaaromát, vagy őrölt fahéjat. Ha karamell-likőrt szeretnénk, akkor használjunk kristálycukrot, karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel, amikor föloldódott benne, tovább dolgozunk a recept szerint.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...