2013. január 31., csütörtök

Mézeskalács ültetőkártya esküvőre vintage stílusban




Ezek az ültetők is az Esküvő Kiállításra készültek, a Ceffa Virág Stúdió asztalát díszítették. 

Készült még madárkalitka is kétféle méretben és egy szív alakú dobozka, amiben akár a gyűrűk is lehetnek, de nászajándékba is adhatjuk a fiatal párnak.
Ezekért a fotókért a köszönet a Gyémántkonyha háziasszonyát, Livit illeti! 






Aki szeretné a kiállítási asztalt megnézni az összes dekorációval együtt, és csodaszép ruhákban gyönyörködni, az megteheti Érczi László fotós Facebook oldalán!


2013. január 29., kedd

Megjelent a Kifőztük februári száma!


A finom farsangi ételek, hagyományos dolgok mellett indiai, grúz, perzsa, örmény, kínai és török ihletésű receptek is vannak.
Az újság ingyenesen letölthető a Kifőztük oldaláról!



2013. január 26., szombat

Mézeskalács köszönetajándék esküvőre vintage stílusban



Készülnek az idei esküvői szezon újdonságai, többek közt vintage stílusban is.

Aki élőben is szeretné látni őket, az Esküvői kiállításon nyílik rá lehetősége, a Ceffa Virág Stúdió standján.

Évi idén vintage stílusú asztalt is készített, gyönyörű halvány rózsaszín dekorációval, virágokkal, ehhez készültek a mézeseim.
Aki idén tervezi az esküvőjét mindenképpen nézze meg Évi csodálatos csokrait! Ezen kívül minden egyéb dekorációt is elkészít, ami egy esküvőre kell.

A mézeskalácsokhoz használt szív kiszúrók többféle méretben és formában megtalálhatók a SütniFőzni.hu webáruház oldalán, érdemes szétnézni náluk!


Inspiráció: Donatella Semalo


2013. január 25., péntek

Narancsos csokoládékenyér


A sütemény eredetijét öt éve találtam A Zsuzsi főz! blogon. Nagyon sokszor készült azóta is, finom, egyszerű, gyorsan összeállítható. Néhány változáson átment nálam, jól formálható alaprecept.

Hozzávalók egy 30 x 12 cm-es dobozformához

  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 13 dkg liszt
  • 2 púpozott evőkanál kakaópor
  • 2 kávéskanál mézesfűszer vagy fahéj ( elmaradhat)
  • egy nagy marék cukrozott narancshéj
  • egy nagy marék csokoládélencse ( vagy apróra vágott csokoládé)
  • +1 evőkanál liszt

a formához vaj és liszt
a tetejére porcukor vagy 10 dkg olvasztott csokoládé  (elmaradhatnak)

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésmódra, a rácsot a legalsó sínbe helyezzük.
A formát kikenjük és lisztezzük.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, a sütőporral és a reszelt narancshéjjal, legalább 10 percig. Ezután fakanállal hozzákeverjük a tejfölt és a liszttel elvegyített kakaóport is. A cukrozott narancshéjat és a csokoládélencsét átforgatjuk az egy evőkanál liszttel, és így adjuk a masszához. A formába töltjük és 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A dobozban hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki. Ezután fóliával takarva hűvös helyen tároljuk. Szépen szeletelhető. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk olvasztott csokoládéval.

Tipp: ha van két dobozformánk, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni. Kihűlés után folpackba és nejlonba csomagolva fagyasztható, váratlan vendég esetén jól jöhet. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
Cukrozott narancshéj helyett mehet bele bármilyen aszalt gyümölcs, dió, mandula, mazsola, amit szeret a család.


2013. január 18., péntek

Mézeskalács ajándékok Valentin napra







Egy nagyon kedves megrendelőmnek készültek el az idei első mézesek, már a Valentin napra gondolva.

Sok jó ötletet látott-talált, így lettek ezek a nagyon színes mézesek, és még készülnek újabbak is.

Inspiráció és ötletek: Nanny's Sugar Cookies, Ali Bee, Cookie Crazie, cutestfood.com, The Tomkat studio, Sweet Sugar Belle, Carolynlwoods


Ha valaki szívesen sütne ilyeneket, vagy vajaskekszeket Valentin napra, anyák napjára ajándékba, azt szeretettel várjuk január 27-én a következő mézessütő tanfolyamra Citromhabbal együtt!












2013. január 15., kedd

Mézeskalács hógömbök


Lassan felkerül a blogra még néhány karácsonyi mézes is. Hógömb rajongó vagyok, szinte minden karácsonykor meglepnek egy-egy újabb darabbal a családtagjaim.
Idén arra gondoltam, hogy mézesbe is álmodom őket, ez a négy darab készült el.

Kissé megkésve, ám annál nagyobb szeretettel, ajándékba mennek Fakanál Évának.


Inspiráció: Sweetsugarbelle, Julia M. Usher

2013. január 14., hétfő

Bejgli másképpen








Most karácsonykor kipróbáltam egy másik bejglireceptet, nem a megszokottat sütöttem.

Ez Andi 1976 receptje, tökéletes és nagyon finom bejglik lettek belőle.
Már tavaly annyit lelkendezett Szepy a marcipános bejgliről, hogy most nálam is ilyen töltelékkel készült 2 rúd. Nekem csak a barna héjjal együtt megdarált mandulám volt, az ízén ez nem rontott semmit, csak színre nem lettek olyan szépek, mint Szepyé.

Hozzávalók 6 rúd bejglihez

a tésztához:

  • 90 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • 1 dl hideg tejszín
  • 2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még)
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
a töltelékekhez:

2 rúd dióshoz:     28 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
2 rúd mákoshoz:  28 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
plusz: reszelt citrom- vagy narancshéj, vaníliakivonat, őrölt fahéj tetszés szerint
2 rúd marcipánoshoz:  40 dkg darált mandula, 15-20 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 teáskanál színtelen mandulaaroma, 1 dl víz
a kenéshez: 2 tojás

Először a töltelékeket készítjük el, mert teljesen ki kell hűlniük.
Külön-külön kis lábosban összeforraljuk a vizet a cukorral, és az ízesítőkkel, majd hozzáadjuk a többi belevalót. A mákos és a diós töltelékhez is kezdésnek 1-1 dl vizet használjunk, és csak akkor tegyünk még hozzá keveset, ha a töltelék nagyon száraznak tűnik. Ezek a töltelékek nedves, morzsálódós állagúak legyenek. A marcipános pedig sűrűn kenhető lesz, ennél az aroma adagolását kóstolással állapítsuk meg.

A tésztát érdemes délután elkészíteni, mert egy éjszakát pihentetni kell a megformázott bejgliket, és csak reggel sütjük őket.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd a robotgép táljába tesszük, belekockázzuk a nem túl hideg vajat, és a zsírt is. Összekeverjük a vizet és a tejszínt a tojássárgákkal, és az élesztővel, beleöntjük a liszt közepébe és a géppel nagyjából 5 perc alatt rugalmas, zsíros tapintású, viszonylag keményebb tésztát dagasztunk.
6 részre osztjuk, fóliába göngyöljük a darabokat, és 20 percre hűtőbe tesszük.
Ezután az egyes darabokat kinyújtjuk, lisztezés nélkül, nagyjából 20-25 x 30 cm-es téglalapokra.
A tölteléket úgy osztjuk el a lapokon, hogy a szélektől 1-2 cm-rel beljebb legyen körben mindenhol.
A rövidebb oldalakon behajtjuk ezt a kis tésztaszegélyt, majd a hosszabb oldalnál kezdve feltekerjük a bejglit.
Sütőpapíros tepsikre tesszük a rudakat, egymástól legalább 4-5 cm távolságra. Mindegyiket lekenjük tojássárgájával és hűvös helyen pihentetjük, amíg megszárad a máz rajtuk.
Este lekenjük tojásfehérjével őket, és reggelig szintén hűvös helyen hagyjuk állni.
Másnap reggel hurkapálcával középen megszurkáljuk a bejgliket, egészen a tészta aljáig, 5-6 helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőben, 180 fok légkeveréssel, középső sínen, 25-30 perc alatt sülnek meg.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: készülhet aszalt gyümölcsös töltelékkel is, 2 rúdhoz 75 dkg aszalt vegyes gyümölcsre van szükség. (szilva, barack, mazsola, áfonya, meggy, apróra vágva, és kerülhet bele cukrozott citrushéj is ízlés szerint)
Ezeket egy lábosba tesszük és annyi almalét öntünk rá, amennyi szűken ellepi, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezután szűrőben lecsepegtetjük róla a fölösleges almalét.
Ez a recept megjelent a 2012. decemberi Kifőztükben is.


2013. január 10., csütörtök

Bento box - bento doboz 7: Waldorf saláta



Újra iskola, jönnek a bento dobozos ötletek is. Itt most a zöldségek mellé a blogon már szereplő, szelídebb Waldorf saláta került, kicsit kevesebb öntettel.
Receptjét azért ide is beírom:

Hozzávalók 
a salátához:

  • 5 dkg dióbél
  • 1 nagy fürt szőlő
  • 1 csomag zellerszár
  • 60-70 dkg savanykásabb alma
  • 1 citrom leve
az öntethez:
  • 1 nagy doboz joghurt (450-500 g)
  • 1 evőkanál méz
  • 3 kávéskanál mustár
  • 2 citrom
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld / zellerzöld
A diót szárazon megpirítom pár perc alatt, majd kihűlés után durvára vágom.
Az almát megmosom, a magházát kivágom és nagylyukú reszelőn lereszelem. A zellerszárak végét levágom és mosás után ezeket is lereszelem, vagy vékonyan felszeletelem. Tálba teszem őket, meglocsolom a citrom levével, és összekeverem. Hozzáadom a félbevágott szőlőszemeket és a diót is.
Az öntethez kézi habverővel összedolgozom a joghurtot, a mézet, a mustárt, a citromok reszelt héját és a felaprított petrezselyemzöldet, sózom, borsozom.
Elkeverem a zelleres almával, és lefedve legalább egy órára hűtőbe teszem.





AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...