2015. november 20., péntek

Mézeskalács ajándékok készítése az Electrolux Assistent robotgéppel







Az Electrolux Assistent robotgép segítségével több adag mézeskalács tésztát készítettem el egymás után. Meg sem kottyant neki, jól bírta, pedig ez nem könnyű feladat.

Utána tripla adag mézesíróka bekeverése következett, majd a színes írókák keverése külön-külön.
Nagy segítség volt a gép hatalmas tálja, simán belefért a nagyobb adag.

Sorban készültek a megrendelt adventi naptárak, karácsonyfadíszek mézeskalácsból.

Nagyon örülök, hogy pont ebben az időszakban kaptam a gépet tesztelésre, igazán nagy segítség volt.


2015. november 16., hétfő

Márványkuglóf dobozformában és az Electrolux Assistent robotgép



Hozzám is megérkezett tesztelésre az Electrolux Assistent robotgép, nagyon köszönöm a lehetőséget a cégnek, álom volt dolgozni vele!



A gép minden része fém, tekintélyes súlya van, biztosan állt a lábán nagyobb mennyiségű mézestészta összeállításakor is, illetve rozskenyér dagasztásánál is.

Kétféle méretű tál van hozzá, ez nagyon jó amikor csak kevesebb krémet készít az ember, vagy éppen csak 2 dl tejszínt szeretne habbá verni. A nagy tálban viszont parádés gyorsasággal készült el 8 egész tojás habbá verve cukorral a piskótatekercshez.
Tartozék a krémkeverő-, habverő- és dagasztókar, négyféle szeletelő- és reszelőfej és a húsdaráló. Egyszerűen csatlakoztathatók a géphez, könnyű eltávolítani és elmosogatni is őket.
Ami nekem nagyon tetszik, hogy a nagyobbik tálnak erős, jól fogható füle van, ez komoly segítség amikor nagyobb mennyiségű tésztát, krémet kell kikotorni belőle.
A tálak egy mozdulattal, könnyen rögzíthetők a géphez, ugyanígy a habverő, dagasztókar is.
Működés közben egy kis led világítja meg a tálban lévő alapanyagot, jópofa ötlet ez is.

Másfélszeres adagban készült el némi módosítással a márványkuglóf, most két dobozformában sütve.

Hozzávalók két 30 x 12 cm-es dobozformához:

  • 52 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1,5 teáskanál instant kávépor
  • 25 dkg puha vaj
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 260 ml tej
  • 260 ml víz  (ebből a 60 ml lehet rum)
A dobozok aljába sütőpapírcsíkot vágunk. Ha minden hozzávalót kimértünk, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
A liszthez vegyítjük a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, mindegyikkel alaposan elkeverjük. Felváltva adagoljuk bele a lisztet és a folyadékokat.
A tésztát elfelezzük, egyik részébe keverjük a kakaóport és a kávéport. A kétféle színű tésztát felváltva adagoljuk a dobozformákba. Villával óvatosan átkeverjük, így lesz lesz majd márványos.
Kb. 40 perc alatt készre sütjük a süteményt, érdemes tűpróbát végezni!

Vékony lapáttal elválasztjuk a forma oldalától körben a tésztát, és a kész süteményt kiborítva, rácson hűtjük ki.

2015. november 10., kedd

Stefánia torta glutén-és cukormentesen



Ez a recept a Kifőztük magazin novemberi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
A levendulás tortatál a SütniFőzni webáruházból érkezett.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:
1 laphoz (ennek a hatszorosa szükséges a 6 laphoz):
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál négyszeres édesítő
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál víz

a krémhez:
  • 8 tojás
  • 5 dkg négyszeres édesítő
  • 40 dkg cukormentes étcsokoládé (pl.: Plamil 72%-os étcsokoládé xilittel)
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor (45 g)
  • 4 evőkanál rum (vagy kevés rumaroma)
  • 2 evőkanál vaníliakivonat (vagy 1 vaníliarúd belseje kikaparva)
  • 50 dkg puha vaj

a díszítéshez:
  • kakaópor
  • darált mandula

A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, és félretesszük.
A tojásokat az édesítővel folyton kevergetve gőz fölött kissé besűrítjük, majd onnan levéve robotgéppel habosítjuk legalább 10 percig. Hozzáadjuk a csokoládét, a kakaóport, a vaníliát és a rumot, végül a vajat is. Ha a krém túl lágy lenne, hűtőbe tesszük, 10 percenként átkeverjük, és ha már sűrűsödött, de még jól kenhető, kivesszük.
Egyenként megsütjük a 6 lapot. A tortaformához 2 sütőpapírkorongot vágunk, az egyiket beletesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Robotgéppel habosra verjük a tojást az édesítővel, belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd fakanállal beleforgatjuk a szódabikarbónás mandulát. A formába töltjük, és 10 perc alatt megsütjük a piskótát. Amíg sül, ugyanígy kikeverjük a következő laphoz a tésztát. A kész lapot késsel körbevágjuk, és rácsra csúsztatjuk a tortaformából. A másik papírral béleljük a formát, beleöntjük a következő adag tésztát, és megsütjük. Közben a kihűlt lap aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, ezt használjuk majd újra. Sorban megsütjük a lapokat.
A krémből 16 teáskanálnyit csillagcsőrös habzsákba szedünk, a maradékot 7 részre osztjuk. Betöltjük a lapokat, és bevonjuk a tortát a krémmel. Az oldalát darált mandulával panírozzuk, a tetejét a habzsákból krémrózsákkal díszítjük, kakaóporral megszórjuk, majd a kész tortát legalább 4-5 órára behűtjük.
A torta összes CH tartalma: 257,4 g
16 szeletre vágva 1 szelet CH tartalma: 16,08 g

Tipp: ha a vajat megfelelő margarinra cseréljük, akkor tejmentes étrendbe illeszthető.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...