2011. április 9., szombat

Segítség a jó Tündéreknek



A jó Tündérek létrehoztak egy blogot, ahol licitálni lehet a felajánlott tárgyakra. A befolyó pénz a daganatos és fogyatékkal élő gyerekek nyári táborozását segíti majd.

Bővebben itt olvashattok az alapítványról és az akcióról.

Én is csatlakoztam hozzájuk ezzel a  néhány mézeskalács tojással, de sok más szépséges dolog is van már az oldalon, érdemes körülnézni és licitálni!

2011. április 8., péntek

Megjelent a Kifőztük 2011 / 4. száma!




Már letölthető a Kifőztük 4. száma az oldalról! Tele rengeteg húsvéti ötlettel, recepttel, továbbra is ingyenesen!

Mézeskalács tojások húsvétra












Húsvétig még van idő elkészíteni mézeskalácsból a tojásokat, akár a locsolók is kaphatnak ilyet ajándékba. Kisebb méretben pedig lógathatjuk őket barkára, virágzó ágakra.
Díszítésük nem a hagyományos magyar népi motívumokkal történt, szokás szerint mentem a saját fejem után...

2011. április 7., csütörtök

Lúdláb




Ez a sütemény is a Páfrány születésnapjára készült, csak úgy "mellékesen". Jókora mennyiség, a keretes tepsiben sütöttem, szerintem kevesebbel nem érdemes vesződni.
A Páfrány által eltett rumos meggyet használtam fel hozzá, akinek ilyen nincs otthon a kamrában, az készítse rummal és sima meggybefőttel.
Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez 
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz 
a párizsi krémhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
a töltelékhez:
  • 1 nagy üveg rumos meggy a levétől leszűrve
a mázhoz:
  • 20-25 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
a díszítéshez: 
  • meggybefőtt 
Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A tejszínt a cukorral felforralom és 5 percig kis lángon főzöm, majd hozzáadom a vajat és további 5 percig forralom. Az utolsó 2 percre beleöntöm a rumos meggy levét is, és kevergetem forrás közben.
A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport és simára keverem vele. Ha kihűlt, hűtőbe teszem egy órára.

Ezalatt elkészítem a tésztát. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, ezután a tál szélén belecsurgatom a vizet és az olajat.  A lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítem, majd kézi habverővel, óvatosan a tojásos masszához keverem. A piskótatésztát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütöm.
Amíg a tészta hűl, a krémet robotgéppel nagyon habosra keverem. Nagyjából a felével megkenem a tésztát, megszórom a rumos meggyel, rákenem a maradék krémet is. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és gyors mozdulatokkal a krém tetejére simítom. A háromszögek szélesebbik végére egy-egy meggyszemet teszek. A máz teljes szilárdulása előtt vágom fel, vékony pengéjű késsel. (A kést érdemes minden vágás előtt forró vízbe mártani és szárazra törölni.)

2011. április 6., szerda

Segítünk a bajban

Múlt héten a TV2 Mokka című műsorában többen is láttunk egy riportot. A benne szereplő családnak nagyon nagy szüksége van a segítségre.
A történetről bővebben itt olvashat mindenki.
A TV2 újból gyűjtést szervez, amelyhez a Kifőztük tagjai magánemberként csatlakoztak. Az újság készítőiként pedig szeretnénk egy apró ajándékot adni azoknak, akik szintén támogatják pénzzel a családot.

Akik a gyűjtés időtartama alatt, azaz 2011. április 3-tól április 30-ig bármilyen összeget átutalnak a megadott számlaszámra, és ezt jelzik a Kifőztük oldalán, azokat köszönetképpen meglepjük a Kifőztük 2010./1., 2., 3. számával, amely már nem letölthető az oldalról.

2011. április 5., kedd

Mézeskalács köszönetajándék esküvőre, nászruhás szívek







Elkészült a nászruhás szívek következő változata is. Mivel itt nem akartam a vőlegény szívet "összefirkálni", a nevek és a dátum a csomagoláson kaptak helyet, egy aprócska kartonszíven.
Így mégis megvan a személyes jellege is az ajándéknak.

Készítettem egy köralapon levő változatot is, ezen elférnek a nevek és a dátum is.

2011. április 4., hétfő

Páfrány 70. születésnapja






Páfrány az anyukám és hihetetlen, de tegnap volt 70 éves!
Szokásától eltérően nem a hagyományos kávétortát kérte, hanem a Mozart tortát. Annak ellenére, hogy nem kimondottan édesszájú, ez a torta a kedvence lett.
Remélem még sok-sok éven át készíthetem neki, Isten éltessen anyukám!

2011. április 3., vasárnap

Mézeskalács óriás virágok







Ezek a virágok is még a múltkori vásárra készültek, 13-15 cm átmérőjűek.

2011. április 2., szombat

Kifőztük torta





Ez a torta a Kifőztük első születésnapjára készült, mogyorós csokoládékrémmel és marcipánborítással. Az újság ingyenesen letölthető a Kifőztük oldaláról!

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
a tésztához:
  • 6 tojás
  • 18 evőkanál cukor
  • 18 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál víz
  • 3 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3-4 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1/2 dl rum
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg csokoládés mogyorókrém
a külső krémhez:
  • 15 dkg puha vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej
a bevonathoz:
  • 60 dkg zöld marcipán
Először a krémet készítjük el, annak hűlnie kell. Az egész tojásokhoz adjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, majd gőz fölött, habverővel kevergetve besűrítjük. Levesszük és beletördeljük a csokoládét, keverjük, amíg el nem olvad, majd hozzáadjuk a kakaóport, a rumot és a mogyorókrémet is. Amikor kihűlt, beletesszük a puha vajat és a robotgéppel nagyon habosra keverjük.
A tészta hozzávalóit három részre osztva, külön-külön sütünk lapokat. Egy laphoz 2 tojást 6 dkg cukorral sűrű habbá verünk a robotgép habverőjével. Belecsurgatunk 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük az egy kávéskanál sütőporral elvegyített 6 dkg lisztet. A tésztát az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Ugyanígy készítünk még két lapot.
A csokoládékrémmel megtöltjük a lapokat. A külső krémhez nagyon habosra keverjük a vajat a porcukorral és a tejjel, majd vékonyan bekenjük vele az egész tortát. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap széles pengéjű késsel elsimítjuk a krémet a tortán.
A marcipánt 3-4 mm vékonyra nyújtjuk sütőpapíron. A 26 cm-hez adjuk hozzá kétszer a torta magasságát, ekkora legyen a marcipánkör átmérője. Ráborítjuk a tortára, majd óvatos mozdulatokkal rásimítjuk a bevonatot. Az alján körben levágjuk a felesleget, és egyforma méretű apró golyókat gömbölyítünk belőle. Ezekkel rakjuk körbe a tortát.
A Kifőztük logó mézeskalács írókával készült.

2011. április 1., péntek

Mézeskalács íróka




Már sokan, sokszor kérdezték, hogy mi a titka az írókázásnak? Mit használok, hogyan készül?

Titokról nem tudok beszámolni, de szívesen megmutatom az eszközt, amit használok. Ez egy egyszerű nejlonzacskó a vastagabb fajtából, amelyet tölcsér alakúra hegesztek a háztartási fóliahegesztővel.

Ebbe kerül az íróka, a tetejénél elgumizom vagy csomóra kötöm, az aljára pedig pici lyukat vágok.  Ennyi, máris lehet vele szépen és vékonyan írni!

Íróka hozzávalói:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg kristálycukor  ( vagy Sweet Family porcukor, így nincs darálás és szitálás)
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé / ecet
  • a színesekhez ételfesték 
A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgép habverőjével elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a cukrot, és a citromlét / ecetet is beleöntöm. Nem kell habbá verni, csak keverni, alacsony fokozaton! A massza kifehéredik, megnő a térfogata. Nem lesz szükség az összes cukorra, csak annyit teszek bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemelem belőle, nem folyik le róla.

Az írókát por vagy gél állagú ételfestékkel színezem.

Terülőmázat úgy készítek, hogy szinte cseppenként adom hozzá a vizet keverés közben, míg a megfelelő állagot elérem. A keverő lapátról lassan, sűrűn folyik le a máz.

FONTOS: porcukorból kizárólag a Sweet Family márka a megfelelő, ezt még szitálni sem szoktam, finom por valóban.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...