2010. augusztus 3., kedd

Ostyatálka és tölcsér fagylalthoz




Sütőben:



Tölcsért és ostyatálkát készíteni otthon sem nehéz, főleg ha van elektromos ostyasütő gépünk. Akinek nincs, az a második receptet próbálja ki, a sütőben készülő változatot.
A receptek a Kifőztük magazin 5. számában is megtalálhatók, sok fázisképpel együtt.

Ostyasütő géppel:

Hozzávalók 
  • 12,5 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 3 dl meleg víz
  • 25 dkg liszt
Az olvasztott vajat és a cukrot elkeverjük, beleütjük a tojásokat is. A vizet és a lisztet felváltva adagoljuk bele folyamatos keverés közben. Az ostyasütőt előmelegítjük 3-as fokozaton. Egy kis merőkanálnyi tésztát öntünk középre, kissé szétkenjük és a fedelet ráhajtva megsütjük. Egy műanyag lapáttal leszedjük a forró ostyát és a tölcsérkészítőre tekerjük, kicsit várunk, majd lehúzzuk. (Jól jön egy pár vékony pamutkesztyű a kezünkre.)
A tálkákhoz a forró ostyalapot egy befőttesüvegre vagy egy kisebb átmérőjű üvegpohárra borítjuk és  kialakítjuk a hullámokat. 
Ha a tölcsér alja nem lett zárt teljesen, akkor egy kis olvasztott étcsokoládéval belülről lezárhatjuk a rést, így nem csurog ki az olvadó fagyi. A csokoládéval megkenhetjük a tölcsér peremét kívülről és meghempergetjük tetszés szerint mogyoró vagy diógrillázsban, színes szórócukorban. Ha kisebb tölcsért szeretnénk, akkor csak 2 evőkanálnyi tésztát tegyünk középre.

Sütőben:

Hozzávalók
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg liszt
  • 5-7 dkg porcukor
  • 1 tojás

A vajhoz keverjük a cukrot, a tojást és a lisztet. Sütőpapíros tepsire egy evőkanálnyit szétkenünk kör alakban jó vékonyan a tésztából. Két kört formázzunk, mert ennyivel tudunk dolgozni, ha kisült, nagyon hamar keményedik.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig sütjük. Egy lapáttal alányúlva kivesszük. A forró tésztából formázhatunk tölcsért vagy tálkát tetszés szerint. Ebből az adagból a kör nagyságától függően kb. 6-8 db lesz.

14 megjegyzés:

Bianka írta...

A sütős változatot feltétlenül ki fogom próbálni. Nagyon guszta

Dia írta...

Nagyon ügyes találmány!

Mary írta...

Gusztusosak! Fagyival még inkább!:)

egycsipet írta...

Nagyon-nagyon guszták! :))

Unknown írta...

Selam ellerinize saglik cok güzel tarifler sevgiler canim

Melinda írta...

Az ostyasütő géppel én is kokettáltam, de még az üzletben maradt. De úgy látom a sütős verzió is tökéletes. Nagyon szépek!

Moha írta...

Bianka köszönöm, az a nehezebb, de szurkolok!

Dia köszönöm!

Mary köszönöm, nálunk a gyerekek fagylalt nélkül is elrágcsálták szívesen!

Csipet köszönöm!

Melinda köszönöm, érdemes beruházni az ostyasütő masinára, remek sajtos tallérokat is lehet vele sütni!

Moha írta...

Tatlilar Gülcandan: Cok tesekkür ederim!

inf3rno írta...

Felavattam az új ostyasütőmet! Én olajjal próbáltam meg a receptet, úgy is szépen megsültek. Formára, színre nagyon szépek lettek, de az én ízlésemnek túl édesek. Majd legközelebb újra próbálkozom egy kicsit kevesebb cukorral. Kösz a receptet!

Moha írta...

inf3rno örülök, hogy jól sikerült, én is kevesebb cukorral készítem már régóta.

Névtelen írta...

A sütőben készültből nem maradt ki a víz? Így nagyon sűrű.

Moha írta...

Kedves Névtelen, nem maradt ki, annak ilyen sűrűnek kell lennie, éppen kenhetőnek.

Névtelen írta...

Nekem évek óta gépem van, de nem sokat használom. Mindig valami nem sikerül: vagy túl édes, vagy leginkább nem tapad össze a "kelyhesítés" során és folyik ki a fagyi, vagy túl vastag.... Ha teszek bele kakaót vagy más ízesítőt, nagyon kemény lesz...
Igazából olyan vékonyabbat szerettem volna, mint a hagyományos. Nem sikerül.
Lea

Moha írta...

Kedves Lea! Már régóta sokkal kevesebb cukorral készítem én is, nyugodtan próbáld ki úgy. A tölcsér formázásához vékony pamutkesztyűt húzok, így tudok gyorsan és pontosan dolgozni, szoros tölcsért készíteni. Ha alul marad pici lyuk, azt olvasztott csokival ki lehet tölteni.
Ha kakaóport teszel bele, akkor annak mennyiségét vedd le a lisztből, de a kakaós tészta mindig egy picit keményebb lesz az biztos. Szerintem házi körülmények közt olyan nagyon vékony tölcsért készíteni, mint a bolti, nem tudunk.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...