2010. július 30., péntek

Parfétorta






Ez a jeges édesség is a Kifőztük magazin 5. számában jelent meg. Elkészítése nem nehéz, csak időigényes.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
a parféalaphoz:
  • 8 tojássárgája
  • 1 l tej
  • 30 dkg cukor
az ízesítők:
  • 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg mascarpone + fél rúd vanília
  • 20 dkg friss meggy kimagozva
  • 5 dkg darált mák + 1 citrom reszelt héja + 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 8 dl tejszín
a díszítéshez:
  • 5 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 zacskó habfixáló
  • fagyasztott meggy
  • csokoládédíszek 
A tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet. A sütőporos lisztet kézi habverővel keverjük hozzá óvatosan. A tésztát a formába simítjuk és kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Az alaphoz a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a fokozatosan hozzáadott tejjel. Kis lángon, kézi habverővel állandóan keverve, besűrítjük és 4 részre osztjuk.
Az elsőhöz adjuk a felaprított csokoládét és a kakaóport, habverővel elkeverjük.
A második részhez megy a mascarpone és a vaníliarúd kikapart belseje.
A harmadik részt összeturmixoljuk a meggyel.
A negyedik részhez adjuk a mákot, a citromhéjat és a fahéjat.
Ha kihűltek, egy éjszakára hűtőbe tesszük mindet. Másnap habbá verünk 2 dl tejszínt és óvatosan belekeverjük a csokoládés alapba. A tortaformába belülre egy alufóliával bevont kartoncsíkot teszünk körben, ami legalább 5 centivel magasabb a forma pereménél.
A csokoládés krémet a tésztára öntjük és a fagyasztóba tesszük legalább két órára, vagy amíg teljesen megszilárdul. Ezután ismét habbá verünk 2 dl tejszínt, a vaníliás alaphoz adjuk, ezt az előző rétegre öntjük és mehet fagyni. Ugyanígy járunk el a meggyes és a mákos résszel is. Ha az utolsó réteg is keményre fagyott, következik a díszítés.
Az 5 dl tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálókkal. A tortát bekenjük kívülről, oldalát tortafésűvel csíkosra húzzuk. A maradék tejszínhabot habzsákba szedjük és tetszés szerint habrózsákat, csíkokat nyomunk a tortára. A fagyasztott meggyszemekkel és a csokoládélevelekkel díszítjük.
Ez utóbbihoz olvasztott csokoládét kanalazunk egy kis zacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és egy darab sütőpapírra "írunk" vele. A díszeket a papírral együtt a fagyasztóba tesszük, hogy megkeményedjenek.
Ha a díszítés is ráfagyott, a kész parfétortát folpackkal alaposan becsomagoljuk és a fagyasztóban tároljuk.

57 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Ez már nem is torta, ez egy költemény! Gratulálok, gyönyörű! Meghiszem azt,hoyg időigényes, de biztos vagyok benne, hogy megéri!

szindi írta...

hmm..nagyon guszta!:)Szívesen elfogadnám a mai ebéd után:)

Latsia írta...

Jaj de szép (itt is)!:-)
Vajon ez nekem is ilyen szépen rétegeződne? Olyan precíz....

Puszedli írta...

Hihetetlenül gyönyörű!

Csibe írta...

Meseszép!

Piszke írta...

Ezt árulnod kellene...:)

Andi/cuki írta...

Szavam elakad, eszméletlen szép!:-))

Moha írta...

Pocak Panna köszönöm! Az idő csak arra kell, hogy a rétegek megfagyjanak keményre.

Szindi köszönöm!

Latsia köszönöm:) Neked is ilyen lenne, csak türelem,türelem... Én kb. félóránként kapkodtam ki a fagyasztóból, hogy jó-e már??

Puszedli köszönöm!

Csibe köszönöm!

Doctor Pepper írta...

Gyönyörű, hihetetlen milyen precíz és türelmes vagy!!!

Zizi írta...

Tényleg nagyon szép torta! Gratulálok hozzá!

Macus írta...

Nagyon szép!!

Névtelen írta...

hány napig/hétig lehet a kész tortát a fagyasztóban tartani?
szeretném ajándékba adni...

Petra

Dia írta...

Csodálatos! Igazán türelmes ember lehetsz :-)

Moha írta...

Doki köszönöm, inkább csak türelem kérdése a dolog!

Zizi köszönöm!

Macus köszönöm!

Petra egy hétig -18 fokon egészen biztosan nem lesz semmi baja. Ha ennél hidegebbre is tudod állítani a fagyasztódat, akkor két hét. A kész parfétotrtát, amikor már ráfagyott a díszítés is, nagyon alaposan csomagold be és úgy tárold.

Dia köszönöm, a türelem azért nem az erősségem:)

Névtelen írta...

köszi szépen

petra

Liza írta...

Imádom a parfétortát. Gyönyörű lett!!!

lenka1 írta...

Ez nagyon szép, biztos finom is.

Vesta írta...

Moha, ebből meg tudnál élni, komolyan mondom!

libelle írta...

Phúúú, milyen szenzacios dolgokat tudsz crealni. Nagy öröm nézni, és gondolom mégnagyobb ezeket kostolgatni. Szivelyesen Libelle

Moha írta...

Piszke és Andi/cuki megviccelt a blog, nem jött értesítés a megjegyzésetekről, most vettem észre!
Andi köszönöm a dícséretet!
Piszke, ha valaki szeretne ilyet, szívesen:)

Liza, Lenka köszönöm!

Vesta jó lenne:)

Libelle nagyon köszönöm, a gyerekek és a férjem nem panaszkodnak!

Brigitta írta...

Ez csodás,de milyen is lehetne !:)

Maryenne írta...

Nagyon szép lett!

Ottis írta...

Gyönyörű!

szemirámisz írta...

Huh, ez nem más,mint maga az édes bűnbeesés!
Gyönyörű és finom !Gratulálok!

Moha írta...

Brigi aranyos vagy, köszönöm!

Mary köszönöm!

Ottis köszönöm!

Szemirámisz ez tényleg az, köszönöm!

lenka1 írta...

Ma kipróbáltam ezt a parfétortát, de valamit nem jól csináltam, ugyanis a tejszínhabot sehogy sem tudtam a torta oldalára felkenni, csúszott le az egész. Tudnál segíteni, mi lehetett a gond? Köszi!

Monyeszka írta...

Gyönyörű torta amint tudom ki is próbálom de most hirtelen annyi mindent találtam az oldaladon hogy azt sem tudom mivel kezdjem. Most már állandó látogatód leszek ha nem gond. :)

Moha írta...

Lenka ezért tettem bele a habfixálót, így stabil, kemény habot tudok verni, amivel szépen körbekenhető a torta. Elég kemény habot sikerült verned?

Monyeszka csak sorban egymás után:) Örülök, hogy állandó olvasóm leszel!

Bianka írta...

Nem találok szavakat annyira gyönyörű

Moha írta...

Bianka nagyon köszönöm!

Liza írta...

Mi is elkészítettük és nagyon finom, látványos torta! Köszi a receptet!:)

Mária írta...

nagyon guszta, a többi torta s nagyon szép,akár mindegyikhez írhatnék bejegyzést:))

Moha írta...

Liza nagyon szívesen, örülök, hogy sikerült és ízlett is!

Mária nagyon szépen köszönöm!

Wise Lady írta...

Csodaszép!

Moha írta...

Wise Lady köszönöm!

Névtelen írta...

Időigényes,de csodálatos szép munka:)
Finom is lehet, az biztos:)

Moha írta...

Kedves Névtelen nagyon köszönöm! Nagyon finom volt valóban.

Szilvi írta...

Mi s elkészítettük az adventi koszorút csodálatos lett.És nem bírom abbahagyni.Sokan kapnak az idén ilyen ajándékot.
Szilvi

Moha írta...

Szilvi örülök, hogy sikerült és a megajándékozottak is biztos fognak!

hegde82 írta...

Szia!

Szeretném én is kipróbálni, mert nagyon jónak tűnik :) Igazából nem értem, hogy miért kell az 5cm-es magasítás? Illetve, mi történik, ha a különböző részekből kihagyom a felvert tejszínt? Szerinted úgy nagyon nem lesz jó?
Köszi előre is!

Moha írta...

Kedves Hegde! A magasítás azért kell, mert különben nem fér bele a tortaformába kb. két réteg. Ez jóval magasabb lesz, mint a 26-os tortaforma alap magassága.
Ha a tejszínt kihagyod, akkor tulajdonképpen egy főzött krémet fogsz megfagyasztani, tömör lesz, és nem jó. A parfé lelke a tejszínhab, szerintem ne hagyd ki belőle.

hegde82 írta...

Köszönöm a gyors választ! Igazából azért kérdeztem, mert tegnap neki is álltam elkészíteni és mivel csak esténként van időm, így gondoltam nem várok egy éjszakát a krémekkel és rögtön elkezdem kifagyasztani az első réteget. A nagy sietségben a csokisból kimaradt a tejszín...ezért kérdeztem. Viszont ma estére már készen is lett (igaz a díszítés lemaradt...). Nagyon finom (még a csokis sem volt olyan rossz tejszín nélkül sem) viszont az állagával nem vagyok elégedett, olyan kristályos, sajnos nem lehetne összetéveszteni a cukrászdai parféval...Mi lehet a gond szerinted? Bocs a sok kérdésért...:)

Moha írta...

A kristályok nagysága függ egyrészt a fagyasztódtól, milyen hőfokon történik a fagyasztás? Ha van mód -18-nál alacsonyabb hőfokon gyorsan fagyasztani (a legtöbb fagyasztószekrényben és hűtőládában van ilyen üzemmód lehetőség)akkor kisebb kristályok képződnek, mert gyorsan fagy a cucc.
A cukrászdai parfé viszont ki tudja mit tartalmaz, milyen adalék és állományjavító egyéb anyagokkal nyomják tele annak érdekében, hogy krémesebb legyen?
Van egy pillecukros parfétortám is, ez egészen más szerkezetű-állagú lesz, próbáld ki:http://mohakonyha.blogspot.hu/2011/09/szedres-parfetorta-pillecukorral.html
Ha lehet, készítsd magad hozzá a pillecukrot, nem nagy varázslat! Ez elkészülhet bármilyen ízzel, nem csak gyümölcsös verzióban.

hegde82 írta...

Nagyon köszönöm! Veszek egy hőmérőt, mert a hűtőmben sajnos nincsen, fogalmam sincs hány fok van a fagyasztóban :(, de mindenképpen kipróbálom egy részt a gyorsabb fagyasztást, másrészt a pillecukros változatot! Még egyszer köszönöm és ezennel állandó olvasóddá váltam :)

Moha írta...

Nagyon szívesen! Szép estét!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Igazán tetszik a tortád, úgy gondoltam megcsinálom én is.
Viszont lenne három kérdésem (kezdő vagyok a konyhában) :)
1. Milyen lisztet tegyek a tésztába?
2. A karton lapot azután kell beletenni a formába miután a tészta elkészült? Vagy már avval kell megsütni? Nem értem őszintén :))
És a
3. Pedig a tejszínt illeti, itt arra a zacskós kiszerelésre gondolsz? (Árulnak úgy kakaót is..)
Születésnapra szeretném, elég sokan leszünk és szeretném ha jól sikerülne.
Remélem így 2014 - ben még kapok választ. :)
Szép estét.
Laura

Moha írta...

Kedves Laura!
1.A liszt sima finomliszt, piskótát ebből szoktam sütni általában.
2. A tésztát kiveszem a formából, elmosogatom a tortaformát, majd ezután teszem bele körben a kartoncsíkot és visszakerül az aljába a piskóta. Így jönnek rá sorban a rétegek.
3. A tejszín állati tejszín, és legalább 30 % zsírtartalmú legyen. Ahhoz, hogy rendes habot lehessen verni belőle legalább 24 órával előbb alaposan be kell hűteni.
Nem tudom milyen zacskós tejszínre gondolsz, én mindenhez a Lidlben vagy az Aldiban kapható kis papírdobozos 2 dl-es tejszínt szoktam használni. Vagy a tesco sajátmárkás szintén papírdobozos tejszínjét. Ezek jól behűtve tökéletesen habbá verhetők, nem szokott velük gond lenni.
Remélem sikerül elkészíteni a parfét és a szülinapos társaságnak ízleni fog.

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Köszönöm a gyors válaszod. Így már értek mindent.
Remélem zökkenőmentesen elkészül a torta :)
Szép hétvégét!
Laura

Moha írta...

Nagyon szívesen, szép napot neked is!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Mennyi idő alatt sűrűsödik be a krém, és milyen sűrűnek kell lennie. Már másodszor futok neki, de ez nekem minden, csak nem sűrű. :( Vajon mit ronthatok el???!
Köszi,Domino

Moha írta...

Kedves Dominó, ne várj pudingszerű állagot, inkább azt mondanám, hogy vaníliasodó lesz belőle. Azt még sosem mértem le, hogy mennyi ideig tart besűríteni.

Névtelen írta...

Köszi a gyors választ, meglátjuk milyen lesz. :) Amikor összekevered másnap a habbal, akkor folyni fog? Vagy kb puding állagú lesz? Kicsit izgulok, mert névnapi ajándék lesz.
Köszi, Domonó

Moha írta...

Nagyon szívesen, boldog névnapot az ünnepeltnek! Ha a tejszínt kemény habbá vered, akkor nem lesz nagyon folyós, lazán forgasd össze az egyes részeket. A meggyes lesz a legfolyósabb talán, a gyümölcstől.

Márta írta...

Kedves Moha! Én nem ettem még parfétortát, ezért olyan kérdésem lenne, hogy miután megfagynak a rétegek és rákerül a díszítés, akkor tálalásig kell még fagyasztani vagy elég kishűtőben tartani?
Köszi, Márti

Moha írta...

Kedves Márti!

A parfétortát MINDIG a fagyasztóban kell tárolni, különben elfolyik. Tálalás előtt érdemes egy kicsivel előbb kivenni, 10-15 percet a konyhapulton tartani, így könnyebb lesz szép szeleteket vágni belőle.

Márta írta...

Köszönöm a gyors választ!

Moha írta...

Nagyon szívesen!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...