2010. november 10., szerda

Libák tésztából



Ez a recept a Kifőztük magazin 9. számában jelent meg, én ezzel készültem Márton napra.

Hozzávalók

a kelt tésztához: (kb. 12 nagy libához)
  • 50 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbin
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
az omlós tésztához: (kb. 40 kicsi libához)
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 dkg friss élesztő
tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • szeletelt mandula
  • apró mazsola
A kelt tészta hozzávalóiból géppel tésztát dagasztunk, ha nagyon lágy lenne, teszünk hozzá még 1-2 evőkanál lisztet. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból nagyobb libaformát vágunk ki, és ennek mentén éles késsel kiszabjuk a tésztából a libákat. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a szárnyakat is.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a libákat, lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgával, rányomjuk a szárnyakat, ezeket is lekenjük. A szeletelt mandulából kirakjuk a "tollakat" a szárnyakra, a libák szeme pedig apró mazsola lesz.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket.
Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a felkockázott hideg vajat késes robotgépben összemorzsásítjuk (ezt kézzel is elvégezhetjük). A tejfölben elkeverjük a tojást és az élesztőt, hozzáadjuk a vajas liszthez, néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból kivágott kisebb libaforma mentén, éles késsel kiszabjuk a figurákat, sütőpapíros tepsire tesszük őket. A szárnyakat kisméretű pogácsaszaggatóval készítjük el.
Az előzőekben leírtak szerint járunk el itt is, lekenés és díszítés után 180 fokon 8-10 percig sütjük a kicsi libákat.

Tipp: mindkét tésztából lehet kicsi és nagy libát is sütni, a sütési idő a kicsik esetében kevesebb legyen!

21 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű

Maryenne írta...

Nagyon szépek!:)

Limara írta...

Jópofák!:))

családi tűzhely írta...

Nagyon édesek:)

BORI írta...

Már megint valami csodaságot sütöttél! :)

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Mary köszönöm!

Limara köszi, tudod kell néha egy kis lazulás:)

Családi tűzhely köszönöm!

Bori köszönöm, inkább libaságot:)

Dia írta...

Jófejek :-)

anna írta...

uuuuuu Moha, ezek nagyon szuper libak "_"

Moha írta...

Dia köszönöm!

Anna köszi:)

kisrumpf írta...

Gyönyörű. Nagyon sok ötletet kapok Tőled! Most már csak idő kellene.

Moha írta...

Kisrumpf köszönöm, én is pont így vagyok, száguldanak az ötletek a fejemben, de kevés a 24 óra mindet megvalósítani:))

Márti írta...

Tetszik! nekem van kiszúróm,csak az csibe nem liba, még Édesanyámtól örököltem, külön receptem nem volt hozzá.Mostanáig!

Moha írta...

Márti az pont jó lesz, kicsit megynújtod a nyakát és liba lesz belőle:)

Timi írta...

Moha, nagyon köszönöm, én is sütöm mindjárt a kelttésztásat! A fiam Márton :) Egy kérdés, ha nincs aszkorbin, ki lehet hagyni, vagy mit használjak helyette? Köszi!

Timi írta...

Na kész is lett :)
http://kezzelszivvel.blogspot.com/2010/11/aki-libat-nem-eszik.html

Moha írta...

Timi simán hagyd ki, nem kell helyette más. (van aki egy teáskanál ecetet tesz helyette, én azt nem szoktam)
Megyek nézem a végeredményt!

erika írta...

"Állati jó fejek" a libák! No de a kosárba rendezés és a fotó...hmm: szuper!!

Moha írta...

Erika köszönöm! Úgy gondoltam jár nekik egy kis zöldség körítésnek:)

szemirámisz írta...

Jaj de jópofák! :))

Andi/cuki írta...

Nagyon édesek, gratula!:-))

Moha írta...

Szemirámisz köszi!

Andi köszönöm!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...