2011. január 23., vasárnap

Szilvalekváros, almás pite Xukorral készítve



Dulminától van az ötlet, de néhány dolgon változtattam és nálam a nagy kapcsos tepsiben készült.

Ebben a süteményben próbáltam ki először cukor helyett a Xukor édesítőt, azaz a nyírfacukrot.

Ez a nyírfacukor Finnországban készül. A gyártás folyamán a nyír- és a bükkfa rostjainak feltárása során xilán nevű poliszacharidot nyernek ki, melyet az ember által is emészthető monoszachariddá alakítanak, az így nyert természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor.
A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományosan használt cukorral szemben, mivel a fogyasztása nem vált ki inzulinválaszt, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért a candida diéta során is ajánlható. Energia és szénhidrát tartalma lényegesen kevesebb a cukornál, így fogyókúra esetén is használható.
Bővebb információ itt található róla: www.biobolt.e-tar.hu/xukor
Ha valamelyik olvasóm itt vásárol Xukor édesítőt, az árából 10 % engedményt kap kuponkód formájában. A moha1 kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni.


Hozzávalók    (38 x 25 cm-es tepsihez)
a tésztához:
  • 30 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg Xukor darálva  (vagy porcukor)
  • 30 dkg vaj
  • 1 sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 4 evőkanál hideg víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja 
a töltelékhez:
  • 2 kg alma 
  • 2 teáskanál őrölt fahéj 
  • kb. 6 dl szatmári szilvalekvár (cukormentes)
  • 8 evőkanál zabpehely
  • 3 marék dió (lehet több is)
A sütőporos, Xukros lisztkeveréket elmorzsolom a vajjal. A tojássárgákat elkeverem a vízzel, a citromlével és a citromhéjjal, majd a lisztes vajhoz téve gyorsan összegyúrom az egészet.
2/3 részét kinyújtom és kibélelem vele a kapcsos tepsit úgy, hogy körben 3-4 cm-es pereme is legyen.
A tésztát megkenem a szilvalekvárral, meghintem a zabpehellyel. Az almákat megmosom és héjastul lereszelem  nagy lyukú reszelőn, elkeverem a fahéjjal. Ráterítem a lekvárra, közé szórom a diót is.
A maradék tésztát kinyújtom és csíkokra vágom, berácsozom vele a süteményt.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sül.
Hagyom kihűlni, csak utána vágom kockákra. Nagyon finom, szaftos, nem túl édes sütemény lett a végeredmény.  

16 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Boltban kerestem, de nem ismerték a xukrot.Most ajd rendelek.Isteni lehet ez a pite!:-))

Pocak Panna írta...

Oh, hát ez pont olyan, mind amilyet Édesanyám készített még nagyon régen, nagyon kellemes emlékeket ébresztett bennem! Köszönöm!

Bianka írta...

Fantasztikus

trinity írta...

Extra jól néz ki!! Finom lehet nagyon!
A xukor szenzációs dolog, ha tehetném, már nem is használnék cukrot, kivétel ugye a keltek és a karamell. Én is onnan rendelem, kár, hogy nem olcsó mulatság. De kétségkívül megéri az egészségünk.

Moha írta...

Andi boltban még én sem láttam, talán a bioboltok tartanak.

Panna szívesen! Örülök, hogy a gyerekkori ízeket idéztem fel neked!

Bianka köszönöm!

Trinity köszi, finom volt, nem túl édes, és jól elfogyaszthatók bele a kissé már töppedt almák is.
A xukor tényleg jó dolog, főleg hogy nem valami mesterséges vegyi cucc.

szemirámisz írta...

Ez nagyon finom lehetett! Alma, dió és szilvalekvár, ez tökéletes. :)

Zsuzsa írta...

Moha, még sosem hallottam a xukorrol, anyukám cukros, nagyon szereti a sütiket, de a folyákony édesítővel, szorbittal... nem olyan állagú lesz a süti, mint a cukorral, szóval nagyon köszönöm ezt a megosztást. Annyit még árulj el légyszi, hogy mennyivel másként viselkedik xukor a linzerek...esetén, mint a cukor? Nagy köszi, Zsu

Moha írta...

Szemi tényleg az volt, az alma nem volt nagyon savanyú, ezért abba a rétegbe nem is kellett édesítés külön.

Zsuzsa nem viselkedik másként, ez eredetileg is olyan kinézetre, mint a kristálycukor, ezt megőröltem a tésztához.

Zsuzsa írta...

Nagy köszi :-)

Moha írta...

Szívesen!

Névtelen írta...

egy, azaz egy darab van még a tegnapi sütésből... de már az sem sokáig :) köszi!!

esztzerlanc

Moha írta...

Eszterlánc nagyon szívesen, örülök, hogy ekkora sikere lett!

margó írta...

Én egy kávéházban hallottam először a nyírfacukorról, úgy 1 hónapja. Gyógynövényboltban kaptam azóta azt használom. Még nem sütöttem belőle, de most ki fogom próbálni. Valóban nem olcsó de az egészség fontos.

Moha írta...

Margó, igazad van, valóban nem olcsó, viszont egy cukorbetegnek szerintem jobb megoldás, mint a kétes biztonságú édesítőszerek.
Nyilván nem lehet mindenbe ezt tenni, de ha az ember mondjuk a napi kávéban, teában, esetleg ritkábban az édességekben lecseréli erre a cukrot, akkor máris tett az egészségéért.

Unknown írta...

Kedves Moha, a xukor es a cukor egy-az-egy aranyban helyettesitendo egy adott receptben? Van egy klassz almas receptem, es azt szeretnem nyirfacukorral kesziteni. Koszonom! Zsuzsa

Moha írta...

Kedves Zsuzsa! Elvileg igen, azt mondják ugyanannyi legyen a xukor, mint az eredeti receptben a cukor. Viszont én kevesebbet teszek belőle általában, valahogy nekünk úgy is jó lesz. Tehát azt mondanám, először tegyél próbát azonos mennyiséggel, aztán meglátod, lehet hogy a ti ízléseteknek is elég lesz kevesebb.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...