2011. január 12., szerda

Töltött, göngyölt csirkemellek



Biankánál láttam még régebben kolbásszal és májjal töltött csirkemellet. A karácsonyi asztalra készültek nálunk is csirkemell tekercsek, többféle töltelékkel. Csirkemájas, aszalt szilvás, aszalt paradicsomos-mozzarellás-bazsalikomos és kolbászos. Így mindenki talált kedvére valót.

Hozzávalók  6 tekercshez:    (1 tekercs nagyjából 30 cm hosszú)
  • 1,5-2 kg csirkemellfilé  
  • 50 dkg szeletelt bacon
  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg aszalt szilva
  • fél üveg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 csomag mini mozzarella
  • 1 csokor bazsalikomlevél
  • 2 szál lángolt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma  
  • só, bors
  • olaj 
A húst megmosom, vékony szeletekre vágom és kissé kiklopfolom, sózom, borsozom.
A hagymát megtisztítom és apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. Rádobom a megmosott csirkemájat, sózom, borsozom és pár perc alatt átforgatom, megpirítom. Félreteszem hűlni.
Alufóliából hosszabb csíkot tépek, erre fektetem sorban a baconszeleteket. Beterítem csirkemell szeletekkel, majd a közepére halmozom egy csíkban  a tölteléket. A hagymás májjal két tekercset töltök meg.
Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetem, nagyobb darabokra vágom. A mozzarellát is lecsurgatom, a bazsalikomleveleket megmosom. Ezek is két tekercsre elegendők.
Az aszalt szilva a következő töltelék, ha nem elég puha, akkor érdemes 10-15 percre meleg vízbe áztatni, lecsurgatni és így használni.
A kolbász az utolsó töltelék, szintén két tekercs lesz ezzel töltve.
Az alufólia segítségével feltekerem a húst, majd a két végén összecsavarom a fóliát. Tepsibe teszem a tekercseket és 180 fokon nagyjából 30 percig sütöm őket. Ezután leveszem az alufóliát mindegyikről és magasabb hőfokra (grillre) kapcsolva megpirítom a bacont rajtuk.
Tálalás előtt szeletelem, nem túl vékonyan. A maradék alufóliába csavarva és hűtőben tárolva, másnap gyönyörű vékonyan szeletelhető.
Köret lehet krumplipüré, saláta, rizs, tetszés szerint.

9 megjegyzés:

DebiGabi írta...

De szeretem az ilyen töltött csirkéket.
Nálunk mindig nagy sikere van!
Nagyon guszták lettek:D

Nelli írta...

Szépségesek lettek!De megkóstolnám őket!:-)

Bianka írta...

Hű mesésen néznek ki. Egy kis kóstoló most jól csúszna :)

Ditta írta...

Hú de nyálcsorgató:-),de jó lenne nekem is egy falat mindegyikből:-)

Moha írta...

Debi Gabi köszönöm, nálunk is sikeres volt, főleg azért, mert nem száradt ki, jó kis szaftos maradt.

Nelli köszi!

Bianka köszönöm, főleg az ötletet!

Ditta köszönöm, sajnos már falatot nem tudok küldeni:)

szemirámisz írta...

Hú, de nagyon kívánatosak! Választani sem tudnék közülük...

Viki írta...

Éppen ma gondoltam arra, hogy hamarosan én is elkészítem, mert van egy pár csirkemellem, s bizony én akár reggelire, akár vacsorára szívesebben elfogyasztom, mint akármilyen felvágottat :) Jaj de gusztusosak.

Moha írta...

Viki így igaz, mi is szívesebben esszük, ráadásul másnap hidegen hajszálvékonyra lehetett szeletelni.

Moha írta...

Szemirámisz köszönöm, én sem tudtam, ezért készült ennyiféle:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...