2011. április 14., csütörtök

Hot cross buns






Ezt a receptet még a Kifőztük márciusi számába készítettem el, az újság ingyenesen letölthető az oldalról! 

Ez a hagyományos angol húsvéti sütemény nagypénteken kerül az asztalra. Nevét a zsemlék tetején fehérlő keresztről kapta, különlegessé a fűszerezése teszi. Fahéj helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is, illetve többféle cukrozott vagy aszalt gyümölcsöt.

Hozzávalók
a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg cukrozott gyümölcs és mazsola vegyesen
  • 1/2 narancs és 1/2 citrom héja reszelve
a kereszthez:
  • 3 csapott evőkanál finomliszt
  • kevés víz
a mázhoz:
  • 1/2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor

A langyos tejben elkeverjük a vajat, a tojást, a reszelt citrushéjakat és az élesztőt. A liszthez adjuk a fahéjat és a porcukrot, majd a tejes keverékkel lágy tésztát dagasztunk belőle. A végén tesszük bele a cukrozott gyümölcsöket és a mazsolát, ezzel már csak pár mozdulattal összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.

A tésztát 8 részre osztjuk, zsemléket formázunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük őket, egymástól távolabb. Ismét hagyjuk kelni nagyjából 1 órán át.
Ezután a 3 evőkanál lisztet annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű krémet kapjunk. Nejlonzacskóba töltjük, a sarkára fél centis lyukat vágunk, majd a masszával keresztet rajzolunk a zsemlékre. Előmelegített, gőzös sütőben 180 fokon, nagyjából 20 perc alatt megsütjük őket. Amíg sülnek, a 1/2 dl vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk, ezzel kenjük le még forrón a kisült zsemléket. Tálalásnál vajat és lekvárt is adhatunk mellé. Nagyon finom másnap megpirítva is.

15 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagyon helyesek lettek :-)

Csibe írta...

...és én ingyenesen gyönyörködöm benne továbbra is :)

Atkáriné Terike írta...

Gyönyörű lett! Kipróbálom én is.

Notburga írta...

Csatlakozom Terikéhez :-)

Eszter írta...

Nagyon jól néz ki!

Latsia írta...

Nagyon szépek lettek!
Pont a minap sütöttem én is, (más recept) és azon gondolkodtam, hogy legközelebb nem "nyomorítom bele" őket a muffinsütő mélyedéseibe, hiszen a tészta állaga igazán lehetővé teszi, hogy simán megsüljön tepsin... erre itt a bemutatója!:-)
Jó ötlet a mazsola is!

Bianka írta...

Csodásan néznek ki, igazi szépségek lettek

Ottis írta...

Hm, megkóstolnám!

Szemi írta...

Nagyon szépek lettek!

Viki írta...

Jaj, de guszta !

rebuskovacs írta...

kérlek javítsd a hozzávalóknál a vaj utáni egyest a következő sorba...én 5 dl tejjel csináltam.....köszi

rebuskovacs írta...

Készen lettek, bár nem fűztem sok reményt hozzájuk a fentiek miatt.Felvettek legalább 75dkg lisztet(utána már csak szórtam bele, amíg már nem ragadt), és beledobtam még egy csomag szárított élesztőt tekintettel a liszt mennyiségére.Szerencsére teljesen jó lett, finom puha, sűrű bélzetű, de elég levegős, és gondolom ennél jóval intenzívebb lett volna az íze az eredeti lisztmennyiséggel, így egy nagyon kellemes, szinte észrevehetetlen fűszerezésű zsemleadagot kaptam(16db-ot).Eredetileg is ennyit szerettem volna készíteni, de nem akartam hozzá 1 l tejet felhasználni.Még szerencse, hogy nem annyival kezdtem!Bitosan ki fogom próbálni 1,5 dl tejjel is,de lehet, hogy legközelebb is így csinálom.Köszönöm!

Moha írta...

Anazar köszi!

Csibe:))

Terike köszönöm, remélem ízleni fog!

Notburga köszi!

Eszter köszönöm!

Latsia igen, valóban szépen megsülnek simán a tepsin is, nem vesztik el a formájukat. Mazsola finom bele, ha szereti a család, nálam nem rajonganak érte, de ebből nem hagytam ki.

Bianka köszi!

Ottis küldöm, nyisd az ablakot:)

Szemi köszönöm!

Viki köszi:)

Rebuskovacs javítottam és ezer bocsánat az elírásért! Pedig mindig átolvasom mielőtt feltenném, de nem voltam elég éber. Egyébként az eredeti zsemle valóban sűrűbb a szokásosnál, ha gondolod kicsit több tejjel lehet készíteni.

Notburga írta...

Hát ezt újra megsütöm 😉

Moha írta...

Érdemes, finom kis zsemle!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...