2011. május 23., hétfő

Bajorkrémes torta egerekkel




Ma van a kicsilány születésnapja, ez a torta volt az övé. A kívánság vaníliás krém volt és persze marcipánból készült egerek és sajt. Az egereket megint a nővérével készítették együtt, a sajtot én gyurmáztam.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
a bajor krémhez:
  • 8 tojássárgája
  • 25 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 25 g zselatin
a marcipánhoz:
  • 30 dkg őrölt mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 75 ml víz 
  • pár csepp mandulaaroma
  • zöld és sárga ételfesték
az egerek szeméhez, orrához:
  • kevés étcsokoládé
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.  
A piskóta hozzávalóit felezve két lapot sütök, külön-külön.

  Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, legalább 10 percen keresztül. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Egyenletesen a tortaformába kenem, és 12-15 perc alatt megsütöm, majd hűlni hagyom. Ugyanígy járok el a második lap esetében is.

A zselatinra kevés hideg vizet öntök egy láboskában és állni hagyom. A vaníliarudat felhasítom és a kikapart magokkal együtt a tejhez adom, felforralom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd apránként felengedem a forró tejjel, folyamatos keverés közben. Visszaöntöm az egészet a lábasba és kis lángon kevergetve besűrítem. Vigyázok nehogy felforrjon, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor kész, a vaníliarudat eltávolítom belőle.
A zselatint kis lángon keverve feloldom a vízben, majd a forró krémbe vegyítem. Az edényt hideg vízbe állítom és gyakran átkeverve kihűtöm a krémet.
A jéghideg tejszínt habbá verem és kézi habverővel beledolgozom a krémbe.
Az elmosott tortaformába beleteszem az egyik piskótalapot, ráöntöm a krémet, óvatosan rányomom a tetejére a másik piskótát és letakarva hűtőbe teszem egy éjszakára.
Elkészítem a marcipánt: a darált mandulához keverek 10 dkg porcukrot. A másik 10 dkg porcukorból 75 ml vízzel szirupot főzök, pár csepp mandulaaromát teszek hozzá, majd a mandulához öntöm. Alaposan összedolgozom, ha nagyon lágy lenne, akkor kevés mandulát gyúrok még bele.
Nagyjából 10 dkg marcipánt zöldre festek és ugyanennyit sárgára, az ételfestékekkel.
A zöld marcipánt két fólia közt kerekre nyújtom és lefedem vele a tortát. A sárgából sajtot formázok, a lányok pedig a natúr marcipánból 10 egeret.  Kevés étcsokoládét olvasztok gőz fölött, nejlonzacskóba töltöm, pici lyukat vágok a sarkára és szemet-orrot írok vele az egerekre. Elrendezem a díszeket a tortán.

18 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagyon kedves kis egerek ;-)

Ditta írta...

Nagyon boldog születés napot a pici lánykának!:-)A torta gyönyörű lett,na és nagyon finom is!

M@rti írta...

Nagyon ügyesek a gyerekeid! Milyen jó, hogy a családban mindenki remekel!
A gyümölcsös tortáid pedig eszméletlenek! Szebbek a gyümölcsök, mint a valóságban!

Tigrislilijom írta...

Ez igazán cuki! Boldog születésnapot a kislányodnak! Szeretettel

Névtelen írta...

Isten éltesse az Ünnepeltet!

Nagyon szép és különleges ez a tortád is és nemcsak a marcipán kompozició miatt.
Lehet, hogy 2 héten belül van mind a 3 gyerek szül.napja? Mit ünnepeltek jövő májusig?
Szeretettel:
T.Éva

Moha írta...

Anazar köszi, ilyen formában én is szeretem őket:)

Ditta köszönöm, átadom neki!

M@rti köszönöm a nevükben is, a gyümölcsös tortáknál olyan szerencsés voltam, hogy a tejüvegen át besütő szűrt napfénynél tudtam fotózni, így gyönyörűek lettek a színek. Mondjuk szép volt az eper is, az igaz.

Tigris köszönöm!

Éva köszönöm, megmondom neki! A három gyerek május 13, 17, 23, az anyukám április eleje, a férjem a vége, itt vagyunk egy kupacban. Csak én lógok ki az októberrel.

Márti írta...

Akkor ismételten boldog szülinapot!
A torta szuper, de miért pont az egér?

Újságíró Világvégén írta...

hát ez nagyon guszta - hogy ürültem volna, ha nekem anno ilyet gyártanak...!jövőre már én sem úszom meg, valamit alkotnom kell a lányomnak, de itt aztán mindig van miből válogatni. Köszi a receptet - nálam abszolut nyerő

Moha írta...

Márti nagyon köszönöm! A kicsinek még 2 éves korában kezdődött az egérimádat, akkor kapta karácsonyra az első plüss egeret. Azóta a különféle egerek száma meredeken nőtt, minden ünnepre ezt kért, mostanában mondta, hogy már nem szeretne többet, mert nem férnek el az ágyban. Viszont a tortán legyenek, épp annyian, ahány éves:)

Kedves Újságíró gyere és válassz nyugodtan, meglátod a lányod hogy fog örülni az általad készített tortának! Nálunk minden évben hatalmas izgalom a torta megtervezése, kitalálása, már hetekkel előtte bújják az újságaimat, szakácskönyveimet, aztán jön az óhaj...
Kivéve a fiam, aki hűséges a tortájához.

maria elena írta...

Foarte drgut tortul, la multi ani pt sarbatorit!

Ceffa írta...

Ceffa is boldog szülinapot kíván!!!
Ez a torta meseszép, pedig én nem vagyok oda az egerekért. Mégis ámulatba ejtett....

Márti írta...

Igaz, gyerekről beszélünk! nem lehet mindenki kedvence a majom :)

Bianka írta...

Boldog szülinapot, nagyon kedves torta

Borbély Anita írta...

Isten éltesse a kislányodat! Nagyon szép torta.

Moha írta...

Ceffa nagyon köszönöm! Az egereket én is csak ilyen formában kedvelem:)

Márti ez így van, ki tudja melyik gyerek miért kedvel meg egy állatot?

Bianka köszönöm!

Anita köszönöm szépen!

marisz57 írta...

Nagyon bájos torta. És nagyon nagyon ügyes vagy, hogy még a marcipánt is sk. gyártod.

Moha írta...

Marisz köszönöm, a marcipán elkészítése nem olyan nagy dolog, hamar megvan. És sokkal finomabb, mint a bolti:)

Moha írta...

Maria Elena, îţi mulţumesc mult. Te mai aştept la mine!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...