2009. július 23., csütörtök

Piskótacsigás meggyes túrótorta


A sütés nélküli túrótorta már régóta a családi kedvencek közé tartozik. Sokféle módon szoktam készíteni, ez  egy barokkosan cifrázott változat.
Hozzávalók:
tészta:
6 tojás
6 ek.cukor
6 ek.liszt
2 ek.rum
3 evőkanál olaj
kenéshez meggylekvár
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, beleöntöm az olajat, rumot, majd fakanállal belekeverem a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (29 X 40 cm) simítom és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt megsütöm. Kiveszem, egy konyharuhára fordítom, lehúzom a sütőpapírt róla, és még melegen megkenem meggylekvárral, feltekerem és félreteszem hűlni.
meggy:
60-70 dkg meggyet kis cukorral, citromhéjjal, őrölt fahéjjal 1,5 dl vízben felteszek főni. 2 ek. étkezési keményítőt elkeverek fél dl hideg vízben, ezt a meggyhez öntöm, besűrítem. Ezt is félreteszem hűlni.
túrókrém:
25 dkg mascarpone
25 dkg túró
250 ml tejszín habbá verve
1 nagy doboz 20 %-os tejföl  (450 gr.)
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
1 zacskó Horvát Rozi zselatin (25 gr.)
A mascarponét, túrót, tejfölt az ízesítőkkel és cukorral összekeverem,utoljára megy bele óvatosan a tejszínhab. A zselatint egy kislábosban 4 ek. vízben feloldom,óvatosan melegítve, majd levéve a tűzről hozzákeverek kanalanként 5 evőkanálnyit a túrókrémből.
A többi krémhez adom,gyorsan összekeverve a robotgép habverőjével.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelek egy sütőpapírkoronggal (ezzel könnyen ki lehet csúsztatni majd a tálra a kész tortát), a piskótatekercsből 1 cm-es szeleteket vágok, ezekkel kirakom a forma oldalát és alját.
A krém felét beleöntöm, erre a meggy fele ide-oda csurgatva, majd a krém másik fele,tetejére pedig a maradék meggy. Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap a karima levétele után ügyesen tálra csúsztatom.
A mascarpone helyett olcsóbb, és ebben az esetben ízben sem zavaró megoldás, ha egy 450 gr-os 20%-os tejfölt egy vékony szövésű vászonkendőbe kötve felakasztok,és kicsurgatok. Ez pár óra alatt megtörténik a konyhaasztalon egy jó mély fazék fölött, a visszamaradó sűrű krém kb. 25 dkg lesz. Ahol a savanykás íz nem zavaró,én ezzel váltom ki a mascarponét.

11 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jó ötlet a piskótatekercs a torta oldalának. Mutatós és egyszerű , ezt én is alkalmazni fogom.Másik jó gondolat a tejföl kicsurgatása .Mindig érdemes erre az oldalra látogatni , további jó sütögetést .

Moha írta...

Köszönöm Bella! Neked is sok sikert a sütikhez!

Névtelen írta...

nagyon jó recept,elkészitem jövö héten ,de a kérdésem annyi hogy kb mennyi cukor kell bele?

Moha írta...

Kedves Névtelen ez mindig függ a túró savanykásságától is, én megkóstolom és úgy ízesítek. Kezdetnek tegyél bele 3-4 evőkanál porcukrot, aztán kóstolás! (mi nem eszünk nagyon édesen, lehet, hogy ennyi másnak nem elég)

Névtelen írta...

oké,köszönöm...igy lesz...amugy én sem szeretem túl édesen....

Névtelen írta...

elkészült a torta,kisebb módositásokkal,áfonylekvárral készült a piskótatekercs,krémbe mascasrpone helyett ricotta került ,két réteg krém közé málna és meggybefött keveréke volt,tetejére pedig csokis ostyarúd és csokipasztilla..ja én azt hiszem öt kanál cukrot tettem és meg volt a kóstolás:-)ahogy javasoltad...finom volt illetve még van egy kevés belöle

Moha írta...

Jó kis változtatásokat tettél bele, finom lehetett így is!

Turák Kinga írta...

ez nagyon jól néz ki! Sógornőm szülinapjára keresek finom, egyszerű, de nagyszerű túrótortát. :)

Moha írta...

Kinga köszi, ha a sógornőd esetleg a meggyet nem szereti, akkor mehet baracklekvárral és konzerv barackkal is, az is finom!

Napraforgó írta...

Szuperül néz ki, a hétvégén szeretném elkészíteni! Ha rendes mascarponét használok, akkor is kell bele egy nagy pohár tejföl, vagy az csak azért szerepel az összetevők között, mert azzal lenne helyettesíthető a mascarpone?
Válaszodat előre is köszönöm!

Moha írta...

Kedves Napraforgó a hozzávalók közül minden kell bele, ha valamit lehet helyettesíteni, akkor azt zárójelben szoktam odaírni az adott dolog mögé a felsorolásban.
Itt tehát minden megy bele, mascarpone, túró, tejszín és tejföl is. Remélem ízleni fog!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...