2010. február 17., szerda

Krémes pudingos krémmel


Megint krémes, a keretes tepsiben. Sorban próbálom a különböző recepteket,  nem ez lesz az első helyezett.  Egyetlen előnye, hogy egy csomó tojásfehérjét elhasználtam a fagyasztóból hozzá.

Most a lapokat magam készítettem, az jó lett, kiváltható a bolti levelestészta vele.

Hozzávalók:  egy 38 X 25 cm-es tepsihez

tészta:

30 dkg liszt

15 dkg hideg vaj

1 tojás

csipet só

1 evőkanál ecet

1 dl tejföl

krém:

160 gr étkezési keményítő  ( vagy 4 csomag főzős vaníliapuding)

1 rúd vanília

1 liter tej

30 dkg cukor

9 tojásfehérje

máz a felső lapra: 1/2 kk. neszkávé, 5 ek.tej, 20 dkg porcukor, 7 dkg vaj


A tésztához a vajat összemorzsásítom a liszttel, hozzáteszem a tejfölben elkevert tojást, ecetet és összegyúrom. Fóliában hűtőbe teszem legalább két órára, de maradhat egy éjszaka is.

Kétfelé veszem, nagyon vékony lapokat nyújtok belőle( nagyobbakat, mint a keretes tepsi alja,mert sütés közben összeugrik!).  Sütőpapíros tepsin, alaposan megszurkálva 200 fokon kb. 10-15 perc alatt egyenként megsütöm. Hagyom hűlni őket, majd mindkettőt a tepsi méretére szabom. Az egyik megy bele alulra.

Elkészítem a krémet:

A fehérjéket kemény habbá verem, a végén adagolom bele a 20 dkg cukrot is, tovább verve.

A tejből kiveszek 3 dl-t és ebben elkeverem a keményítőt és 10 dkg cukrot.

A többi tejet felforralom a  kettévágott vaníliarúd kikapart belsejével és a rudakkal. Ha felforrt, eltávolítom belőle a vaníliarudakat, hozzákeverem a keményítős tejet és kézi habverővel kavargatva besűrítem.

Három részletben teszem hozzá a fehérjehabot, mindig alaposan elkeverve a kézi habverővel. Kis időre visszateszem a tűzre és átkeverem. Ráöntöm az alsó tésztalapra elsimítom a tetejét és félreteszem hűlni.

Közben a felső lapra elkészítem a mázat: A kávét feloldom a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadva kis lángon keverem, míg feloldódik. Ha már sűrűsödik, leveszem a tűzről,belekeverem a vajat és gyorsan a másik lap alsó, simább felére kenem.
Fűrészes élű késsel felkockázom és hagyom kihűlni.

Ha a krém már kihűlt, rárakom a felkockázott tetőt és a hűtőbe teszem.

A tető maradhat máz nélkül is, akkor felkockázva ráteszem és csak porcukorral szórom tálalás előtt. 



13 megjegyzés:

Tündér írta...

Szimpatikus, hogy nem a műízű vaniliapudingot használtad (nekem már rontott el sütit).Mi nem nyerte el a tetszésedet? Nagyon guszta lett különben.(Én is magam készítem a leveles tésztát, szerintem finomabb - jó időhiány miatt néha kivételt teszek.)

Moha írta...

A családnak eddig finomabb a tojássárgás főzött krémmel. De még variálok tovább, mondjuk a kiindulás azoknál is a sárgás főzött krém lesz... Krémes folytatásokban:)

Jade írta...

Jajj, jajj nekem!
Mar az elozo kremesed ota - azt hiszem az unnepekkor sutotted - ennem mar, de a Dragam mindig lebeszelt rola, eppen mast evett volna szivesebben. Egyedul meg nem tudnek megbirkozni egy adaggal :(

lekvároskukta írta...

Pedig nagyon jól néz ki Moha ;-)

Brigitta írta...

Szió!
Kukucs be hozzám kedvesem!:))

Vali írta...

Krémesssssssssss imádom. Hétvégén lehet, hogy én is nekiállok.
Nézz be hozzám kérlek.

Thrini írta...

Mindegy hányadik helyezett ez a krémes, akkor is irtó guszta!!!

Moha írta...

Judith ha rászánod magad,akkor a másikat próbáld ki! (esetleg a kedves szomszédok is kaphatnak)

Lekvároskukta azért megesszük:)

Brigi megyek:)

Vali neked is azt mondom inkább a másikat!

Thrini köszönöm!

Tündér írta...

Így már értem... hogy a tojássárgájából főzött krém jobban ízlik a családnak (azt én is imádom:)

szepyke írta...

Én már nem is mondok semmit..
Vagy, de! Ilyet is kérek majd egyszer!:)

Moha írta...

Tündér nálunk az a nyerő,aztán tudod ízlések és pofonok:)

Szepy inkább a franciakrémesből készítek újra!

Susanna írta...

A krémbe nem megy bele a tojas sarga is? Tehat, a fazis ahol a tejet, kemenyitot es cukrot osszekeverem es fozom, a sargajat kihagyom? A franciakremes kremjebe kell, itt nem? Ha nincs benne tojas sarga, akkor a krem az feher lesz a vegen. Tojas feherje, tej, kemenyito...mind feher.

Moha írta...

Susanna ez a recept kimondottan a fagyasztóban felhalmozódott tojásfehérjék csökkentésére van, és eredetileg bolti vaníliapudinggal készül. Ha azzal készíted,akkor sárga is lesz. Én azt nem szeretem,ezért készült keményítővel és valódi vaníliával.
Mint írtam is,próbálom sorban a recepteket,ez is egy volt a sok közül,nekünk nem jött be.Maradok a sárgájával készülő krémnél.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...