2010. április 1., csütörtök

Húsvéti mézeskalácsok


Biztosan ismerősek, lassan egy hónapja köszöntenek mindenkit a Kifőztük újság címlapján. A mézestészta hálás dolog, a húsvéti asztal dísze is lehet, és a locsolókat is meglephetjük egy tojástartóval, báránnyal, vagy nyuszival.

Hozzávalók:

- 15 dkg méz
- 7 dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg porcukor
- 2 teáskanál mézesfűszer
- 3 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál víz
- 50 dkg liszt

írókához:
- 1 tojásfehérje
- 20-25 dkg porcukor
kenni:
- 1 tojássárga
díszíteni:
francia drazsé, színes puffasztott rizs, magok, bors, 


A vajat összeolvasztjuk a mézzel,félretesszük hűlni. A tojásokat a cukorral,fűszerekkel, vízzel összekeverjük a robotgéppel. A langyos mézes vajat is belekeverjük a liszttel együtt. Ragadós tésztát kapunk,amit fóliával fedve másnapig szobahőmérsékleten pihentetünk.
Egy nagyobb darabot kiveszünk belőle, átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Kiszúrjuk a figurákat belőle, illetve kartonpapírból készített sablon mentén éles késsel kivágjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és innen több lehetőségünk is van.

Ha magokkal díszítünk,akkor lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgával a mézeseket és a magokat rátesszük. Ha gyerekkel együtt készítjük,lehet díszíteni színes puffasztott rizzsel is.

A bárányokat is megszórjuk a különböző magokkal, illetve a "racka" bundát fokhagymanyomón átpréselt mézestésztából elkészítjük. A szemek borsból vannak, a lábak maradhatnak simán is,de sodorhatunk két-két vékony hurkát még a tésztából pluszban.

A virághoz a levélből és a virágból is duplán kivágjuk a formát és a hurkapálcát közétéve összenyomjuk őket.
A nagy szív és virág alakú tojástartókat a közepén 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval lukasztjuk ki, ebben stabilan fog állni egy tojás.
Ha írókával fogunk díszíteni,akkor a mézeseket natúran hagyjuk. 
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-18 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni és pár órát szobahőmérsékleten állni őket.
A natúr mézeseket lekenhetjük egy ecsettel ételfestékkel, utána írókázás előtt hagyni kell legalább 2 órát száradni!

Az írókához a fehérjét habbá verjük, és fokozatosan adagoljuk bele az átszitált porcukrot,amíg sűrűn folyó masszát kapunk. Egy nylonzacskóba töltjük,felső végét egy befőttesgumival elzárjuk. A sarkán pici lukat vágunk, így tudunk írni vele. Gyerekeknek ez nem könnyű feladat, nekik jobb,ha kevés írókával odaragaszthatják a francia drazsét,puffasztott rizst, magokat a mézesre. 

A nagyobb, tojástartónak szánt formákban tálalhatjuk a kemény tojásokat az ünnepi asztalra, vagy a festett tojásokkal dekorációnak használhatjuk.
A "virágot" beleállíthatjuk egy kavicsokkal megtöltött kaspóba, így lehet az ünnepi asztal dísze, vagy kaphatnak ilyet ajándékba a locsolók is!



8 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű, fantasztikus

erika írta...

Mit is mondhatnék?--egyszerűen csak annyit:Gyönyörű alkotás!Eddig is tudtam, hogy nagyon precíz vagy, munkáid tükrözik, dee!az ötletességed ámulatba ejtő.(fokhagymanyomón átnyomott tésztából-racka bunda, stb., stb.)
Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok!

Jutka írta...

Nagyon aranyosak a báránykák :)

Anazar írta...

Bravo!

Moha írta...

Erika köszönöm szépen! Nektek is szép Húsvétot kívánok!

Jutka köszönöm!

Anazar köszönöm!

Thrini írta...

Nagyon aranyosak a barik, nem is lenne szívem megenni őket! :)

Andi írta...

Én is csak azt tudom írni, hogy fantasztikus! Nagyon ügyes vagy, gratulálok!!

Moha írta...

Thrini nem is esszük meg,ők a húsvéti asztali kosárban laknak,és kőkemények egyébként is:)

Andi köszönöm!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...