2011. január 16., vasárnap

Pillangós tündértorták





A mézeskönyvnél megmaradt többféle íróka jó szolgálatot tett nekem, gyönyörű színű pillangók lettek belőle.
A kicsilány vitte magával őket az osztálytársnőivel tartott zsúrba.
A muffintészta, a krém és a pillangók is Tücsökbogár konyhájából származnak, köszönetem érte! Nekem már csak el kellett készíteni a tökéletesen pontos recept és leírás alapján, a kísérletezést Tücsök elvégezte helyettem:) Köszönöm!

Beírom ide is a recepteket, hogy mindig megtaláljam, ha kell.

Hozzávalók
a muffinhoz:  (12 db)
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor (nálam csak 10 dkg)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
a habcsók vajkrémhez:
  • 17,5 dkg cukor  (nálam 15 dkg)
  • 40 ml víz
  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • tetszés szerint ételfesték (elhagyható) 
a pillangókhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • ételfesték különböző színekben (zselés, por, vagy folyékony)
  • apró cukorgyöngy
  • 24 db csokoládélencse
Először a pillangókat készítem el, mert ezeknek több óra száradás kell. A fehérjét habverővel kikeverem a cukorral és a citromlével, a szokásos mézeskalács íróka lesz belőle. Apró poharakba szedek  2-4 evőkanálnyit belőle és megfestem a különböző ételfestékkel a kívánt színűre. Ha a festék folyékony, akkor még adok hozzá porcukrot, hiszen az írókának meg kell őrizni az állagát. Apró nejlonzacskókba kanalazom a színes cukormázakat.
A csokoládét a mikróban vagy gőz fölött felolvasztom, szintén nejlonzacskóba teszem, aminek lyukat vágok a sarkára.
Ezzel a folyékony csokoládéval rajzolom meg a lepkeszárnyakat  és lepketesteket sütőpapírra. A szárnyakat kitöltöm a színes mázzal, megszórom a cukorgyöngyökkel és hagyom őket száradni több órán át. (nekem egész éjszaka száradtak)

A muffinokhoz vajat a cukorral, a vaníliakivonattal, a citromhéjjal és a csipet sóval habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd végül a sütőporos lisztet is, a tejjel felváltva. Teljesen simára keverem.
Papírformával bélelt 12 db-os muffinsütőbe kanalazom a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon, nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni őket.

A krémhez a cukorból és a vízből szirupot főzök. A fehérjéket elkezdem habbá verni, amikor már kemény a hab, hozzáöntöm a szirupot is vékony sugárban, folyamatosan tovább verve a habot. (ha színezni akarom, akkor pár csepp ételfestéket teszek bele)
Ezután a puha vajat is hozzáadom kockákra vágva, és a keverést addig folytatom, amíg a krém sima, egynemű nem lesz. Ha nagyon folyékony lenne, akkor a tálat beteszem a hűtőbe kis időre, majd utána újra alaposan átkeverem a robotgéppel. Csillagcsőrös habzsákba szedek belőle és a muffinok tetejére koszorú alakban nyomom rá. ( a krém erre nem fog elfogyni, de bármi máshoz is jól használható)
Középre kerül a pillangó teste, két oldalára egy-egy csokoládélencse, ezek tartják a szárnyakat majd. Óvatosan ráillesztem a szárnyakat is és a kész művet hűvös helyen tárolom.

21 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörűűűű

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szépek lettek!
A pillangók engem mindig elbűvölnek!

Névtelen írta...

OOOOOOOooooooooooo! Oooooooooooo! Mas ki sem jott a szamon! Moham, Te nem tudsz ujat hozni. Te MINDIG uj es ujito vagy! Micsoda tavaszthozo csokor! Oooo!
ILDIKO

Cimbilimbi írta...

Állat jók, gyönyörűségesek! És ehetőek :))) Köszönöm a linket is Tücsökbogárhoz, jól ott ragadtam a blogján :)

Mary írta...

Moha csodásak lettek!:)

Ditta tortái írta...

Nagyon tetszenek,csodálatos lett!

Névtelen írta...

Nagyon szépek, minden munkád szívet-lelket gyönyörködtet. Szerined/ szerintetek ilyen intenzív színeket el lehet érni természetes színezőanyagokkal? Vagy pl. a céklalé túl híggá tenné az írókát? köszönettel: erika

erika írta...

Nagyon helyesek! Igazi "kislány" zsúrra valók!

Judit írta...

Szééép nagyon! :-)

Viki írta...

Szemet gyönyörködtető és olyan tavaszt váró és ihlető színek.
Gyönyörüek, mint mindíg. Én viszem a receptet, mert egy jó nagy adag valami elkészítésére készülök, csak még ahhoz normális állapotnak kell uralkodni körülöttem, de valószinű, hogy csak a muffin-okat tudom megsütni.
Köszönet érte Neked is és Tücsökbogárnak is.

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Tücsök köszönöm, engem is elbűvöltek!

Ildikó aranyos vagy, köszönöm szépen!

Cimbilimbi köszönöm, sajna és is mindig ott ragadok Tücsöknél, és akkor utána sütnöm kell:)

Mary, Ditta köszönöm!

"Névtelen" Erika köszönöm! Sajnos nem hiszem, hogy ilyen intenzív színeket a természetes színezőanyagokkal el lehet érni. A folyékony színezék nagyobb mennyiségben itt szóba sem jöhet, én zseléssel színeztem az írókákat, de még így is volt, hogy pluszban kellett hozzá porcukor, mert híg lett.
Viszont ilyeneket egy évben talán kétszer eszünk, a többi napokon vigyázok arra, hogy ne kerüljön ilyen a tányérunkra. Ennyi belefér...

Erika köszi, örültek is a lányok neki:)

Fahéj-cafe köszönöm!

Viki köszi! A muffinrecept egy csoda, örök hálám érte Tücsöknek, ha megsütöd, meglátod! Én kidobtam az összes többi muffinreceptemet, ez maga a tökély!

Mesi írta...

Facebook játék: http://www.facebook.com/torta.hu?v=wall#!/album.php?aid=33057&id=135068669881520

Moha írta...

Kedves Mesi, megnéztem, de én nem indulok ilyenen. Elég volt tapasztalatnak a mézeskalácsverseny.....

4Gyerek írta...

Köszi, hogy elkészítetted. Tücsöknél valamiért mindig átugrottam ezt a receptet, de most alaposan elolvastam. Hát nem egy ördöngösség az szent. De annál inkább vonzza a tekinteteket.
most már csak arra kell rájönnöm, hogy felénk ilyen csokilencsét hol lehetne találni.

Moha írta...

4Gyerek a csokilencse a legkevesebb, szerintem anélkül is bőven megállnak a szárnyak, ha ügyesen belenyomod a krémbe őket. Illetve jól kell a krémet rányomni a tetejére, akár két pici krémpamacsot is nyomhatsz oda, aztán azok tartják a szárnyat.

4Gyerek írta...

spanyolviasz feltalálva csokilencse vonalon. Hát a pillangók után szép kis pöttyöket is lehet a sütőpapírra nyomni a csokiból, száradás után meg kész a lencse.

Moha írta...

4Gyerek ez így igaz, de ha van otthon szép nagyszemű mazsolád, abból is lehet támaszték a szárnyaknak!

Névtelen írta...

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy milyen ételfestéket használtál? Gondolom, folyékonyat, mert azt írod hogy pár cseppet tettél bele. Én még sosem használtam semmihez ételfestéket. Honnan szerezhető be? Interneten rendelted?
Andi

Moha írta...

Andi részben folyékonyat használtam, de az nem túl jó, mert hígítja az írókát, jobb a zselés állagú, ebből van több is nekem. Ez a Wilton kis tégelyes ételfestéke, én Bp.-en a Nagycsarnokban lévő Ázsia boltban vettem. Innen lehet rendelni interneten is, azt hiszem.

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Nagyon szép az oldalad, néhány napja tévedtem ide és pont vmi ilyesmit kerestem a kislányom iskolai kerti bulijára. Írországban élünk és itt a gyerekek a muffinon kívül nem esznek meg semmilyen sütit, így ajándék volt ez a recept. De nagyon megdolgoztam vele, nem volt könnyű a szárnyak megrajzolása, kitöltése, előfordult, hogy a sütőpapír sem akarta a jót. Azok lettek jók, amelyek viszonylag vastagabbra sikerültek. 12 óra száradás után a papírról történő leválasztáskor 1-2 szárny eltört a és a krém is eléggé folyékony lett, így újra kellett kezdenem kicsit kevesebb vízzel. Nagyon elfáradtam a végére, de megérte, mert a gyerekek nagyon örültek neki és a lányom csak úgy ragyogott. :-)))))))))
Köszönöm szépen! Üdv. Vera

Moha írta...

Kedves Vera! Nagyon örülök, hogy a sok munka meghozta az eredményét és boldog volt a kislányod!

Tartalékot mindig érdemes készíteni a lepkékből, a leszedésnél valóban könnyen törhetnek.
A krém tényleg folyós, de ezért is írtam a receptben, hogy hűtőbe kell tenni, így a megkeményedő vajtól szilárdul, és ha újrakeverem a robotgéppel, akkor tökéletes állagú lesz.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...