2011. október 27., csütörtök

Bajor kifli



A Kifőztük 10. számába készített Szamóca egy adag bajor perecet. Nálam a tésztából kiflik lettek, bátran ajánlom mindenkinek, nagyon látványos és finom!

Hozzávalók 12 kiflihez
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1-2 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 kávéskanál cukor
a kifőzéshez:
  • 5 dkg szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyitől sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk. Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk.
A gömböket egyenként kinyújtjuk és kiflivé tekerjük fel.
Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval. Nagyobb lapátkanállal a gyöngyöző vízbe engedjük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük , majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Díszítésként éles késsel minden kiflit bevágunk néhányszor. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy magokkal.
25-30 perc pihentetés után 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük a kifliket.

Tipp: a kész, még forró péksüteményeket megkenhetjük kevés tejszínnel vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek.


40 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Látványos? Ezek egyszerűen fantasztikusak! Mintha valami sorozatgyártásban készültek volna. Nagyon ügyes vagy!

Unknown írta...

Minden reggel ilyen lúgos tésztás kifliket reggelizem - köszi a receptet! ;)

Moha írta...

Kreatív konyha, köszönöm, a kifliformázás már álmomban is megy. Itt a szépséget a barna szín hozza ki igazán.

Beatbull nagyon szívesen, Szamóca érdeme. Szerintem másféle kiflitésztával is működik, a lényeg a naggggyon szódabikarbónás fürdetés.

Unknown írta...

Persze, attól lesz lúgos a tészta ;) Állítólag úgy keletkezett, hogy egy péktanonc véletlenül beleejtette a kenyeret a felmosóvízbe, de mivel a liszt drága volt (ill. maga a kenyér érték), ezért mégis kisütötték. A lúgos kezelésnek köszönhetően sóféle is keletkezik a kérgén, no s persze szép barna is lesz az eredmény.

Moha írta...

De jó, ezt a történetet nem is tudtam hozzá! Mondjuk a felmosóvízben akkortájt ezek szerint csak mosószóda volt, nem domestos, szerencsére:))

Unknown írta...

Korábban nem volt még szükség vegyszeriparra, ami részben a tisztítóipar, részben pedig az élelmiszeripart látja el. Gyanítom, hogy mosószóda lehetett és nem ecettel mostak fel ;)

Bianka írta...

Félelmetesen szép formásak lettek

Kiskukta írta...

Gyönyörűek, rajzolni sem lehet szebbet!

Blogkonyha írta...

Mese szépek! Nagyon beleharapnék az egyikbe...!!! És a szomszéd fűje mindig zöldebb...! :o)))

Adél írta...

Egyszerűen gyönyörűek!!Milyen csodás színűk van!

trollanyu írta...

Csodaszépek lettek:) Ezt meg kell, hogy süssem!!!!

Vali írta...

Nagyon szépek. Olyan harapnivalók.

Ottis írta...

Kívánatosak az biztos!

Adelid írta...

Már a Kifőztükben is csábított, de most már erőt kell vennem magamon és hajrá a sütés!

Atkáriné Terike írta...

Csodálatos kiflik! Ki kell próbálni,annyira gyönyörű és biztos nagyon finom is!
Nagyon látványos! Ügyes vagy!

Névtelen írta...

Olyan gyönyörűek, hogy már meg is sütöttem:) Nagyon finom tésztája van, köszönöm a receptet.
Nekem valamiért nem lett ilyen gyönyörű színe.? Lehet hogy kevés volt a szódabikarbóna?

Moha írta...

Beatbull ez az utókor mázlija:)

Bianka, Kiskukta, köszönöm!

Kriszti köszönöm, ez így igaz:)

Aleda köszi, én is a színükbe szerettem bele!

Trollanyu köszi, próbáld ki!

Vali, Ottis köszönöm szépen!

Adelid köszi, süsd meg gyorsan!

Terike köszönöm szépen!

Kedves Névtelen! nagyon szívesen, a színük bizony a szódabikarbónától függ!
Bele kell tenni azt a döbbenetes mennyiséget az 1 liter vízbe, különben nem lesznek ilyen szépek!

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a válaszodat, legközelebb akkor felturbózom:) Köszönöm a segítségedet:)
(Most látom, hogy még csak alá sem írtam az üzenetemet:), Helga voltam a karamell tortás:) )
Szép napot!
Helga

Moha írta...

Helga nagyon szívesen! Nekem évekig nem sikerült ilyenre, mert sosem mertem ennyi szódabikarbónát beletenni a vízbe. És mindig nagyon irigyeltem a külföldi oldalakon látott csudabarna péksütiket:))

Betti írta...

Kedves Moha! Ma megpróbálkoztam ezekkel a kiflikkel, egy évben sem lehetne őket említeni a Tieiddel, de legalább finomak lettek :) Így utólag kérdezném, hogy oldalanként fél percig kellene őket főzni, vagy összesen? :)) Én tettem bele egy kicsi teljes kiőrlésű lisztet is, de így sajnos nem tudtam szépen formázni a tésztát. Még gyakorolnom kell :)

Moha írta...

Kedves Betti! Oldalanként értendő a fél perc főzés. Ha tk. lisztet teszel bele, akkor készítsd több folyadékkal a tésztát, mert különben nagyon tömör és kemény lesz.
A gyakorlásnak gondolom örül a család:))

Betti írta...

Kedves Moha! Köszönöm válaszod :) Akkor jól csináltam, oldalanként fél percig főztem. Figyeltem, hogy elég folyadékot tegyek bele, de hát még így sem lett elég, majd legközelebb. Csak mindig túl óvatos vagyok, nehogy túl lágy legyen :)

Moha írta...

Betti egy péksüteménynél nem gond, ha lágy a tészta, az inkább a kenyérnél tud bajt okozni.

farkas11 írta...

Régóta keresem a bajor kiflinek a receptjét

Moha írta...

Kedves Farkas11! Ezt jó szívvel ajánlom kipróbálásra, bár nem tudom hogy mennyire "eredeti bajor", de mindenesetre nagyon finom.

Névtelen írta...

Mit kell érteni azon, hogy feltekerjük a kifliket? A képen egyszerű henger alakúnak látom őket. Milyen vékonyra kell nyújtani a tésztát? Úgy tekerjem fel, mint egy palacsintát? Elnézést az értetlenkedésért, kezdő vagyok a péksütemény sütésben, de nagyon szeretem a bajor kifliket, szívesen kipróbálnám.
Köszönöm! Rita

Moha írta...

Rita a henger úgy keletkezik, hogy az ovális, nagyjából 4-5 mm vékonyra nyújtott tésztát föltekerjük, úgy, mint a palacsintát, ahogy írtad!
Kicsit a föltekert hengert átsodrod még a lisztezett deszkán, így lesz szép formája.

4Gyerek írta...

ez eddig elkerülte a figyelmem. szóval akkor ez a sütést megelőző fürdőzés és a bevágás adja ezt a zebra színt? de tényleg?
itthon nem rajongok az ilyen szódabikarbónás főzőcskés péksütikért, de volt régen egy pékség....na, ott kétpofára tömtük. de már rég elnyelte őket a piac.

Moha írta...

4Gyerek, igen, ez a fürdetés adja a színt, és ilyen sok szódabikarbóna kell bele, különben nem lesz ilyen szép.

dreschma írta...

Olyan guszták! Így hát nekiálltam,(a tortáktól most úgyis besokkaltam) Egy nagy zacskó szódabikarbónát öntöttem a vízbe igaz már bontva volt de nem sok hiányozhatott belőle, remélem jó lesz úgy is!

Már alig várom!

Amúgy a tésztája az olaj kivételével amit én a tepsibe öntök ugyanaz mint ahogy én a pizzatésztát készítem. Marcsi

Moha írta...

Marcsi remélem jól sikerültek a kiflik!

Unknown írta...

Várakozás van, már bevagdostam, most telik a 25 perc pihi....... :-). Nagyon izgi, milyen lesz.... :-)

Moha írta...

Viktória remélem jól sikerültek a kiflik!

Enikő írta...

fúúúúha, tegnap éjjel bukkantam erre a receptre... és már alig vártam, hogy megsüssem őket. Most épp kelnek... Én meg alig bírom kivárni. :) Remélem olyan gyönyörű lesz, mint a képen, és olyan finom, mint az osztrák/német pékségekben szokott lenni.

Enikő

Enikő írta...

... kész van.... azt hiszem a tésztája túl lágy lett... Már amikor megkelt láttam nem lesz frankó, mivel olyan volt a tésztája, mint a szalagos fánknak... a teteje szilárd az alja meg eléggé nyers maradt, mint a félkész rántotta. Viszont isteni az illata és gyönyörű a színe :D

Moha írta...

Enikő nagyon sajnálom, hogy az első adag nem sikerült! Kevesebb vizet adj hozzá a dagasztásnál. Sajnos a víz mennyisége nagyon függ a liszt minőségétől, ezért nem lehet pontosabban megadni. Remélem a következő már tökéletes lesz:)

Ildi írta...

A fele - fele liszt nem a félfogósnak felel meg?

Moha írta...

Kedves Ildi, ahogy utánaolvastam, a félfogós őrlési technikája más, mint a sima liszté, vagy a rétesliszté.
Itt tudsz utánanézni: https://www.epmsrt.hu/liszt-kisokos

Ildi írta...

Köszönöm! A kiflim igen csúnya ám finom lett. (van mit javítani a technikán) Síma és rétesliszt volt itthon úgyhogy kevertem " félfogósat"

Moha írta...

Végül is a lényeg az íze, a technikán meg lehet javítani:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...