2009. augusztus 26., szerda

Császárzsemlék


Tegnap Yasmine bazárjában láttam ezeket a zsemléket, a formázást onnan vettem, a tészta élesztett öregtésztás kiflitészta. Miközben formáztam rájöttem, hogy ilyen módon készítettem már,csak az turbánzsemle néven futott és kissé édeskés olajos tésztája van.

Hozzávalók: 16 db-hoz

2 dl víz

1 tk.cukor

1,4 dkg friss élesztő

20 dkg öregtészta

20 dkg BL 80 liszt

Ezeket elkeverem és állni hagyom kb.45 percet.

hozzá jön:

80 gr tejföl

80-100 ml víz

2 tk.só

csipet aszkorbin

4 ek.olaj

40 dkg BL 80 liszt

2 ek.burgonyapehely

Kicsit lágyabb tésztát készítek, duplára kelesztem, közben egyszer átgyúrom.

16 részre osztom, egyenként kb. 40 cm hosszú hengert sodrok belőle. Erre egy csomót kötök, aminek a két végét visszahajtom középre,egyiket alul, másikat felül,középen összenyomom őket.

Sütőzacskóba teszem, ( 8 fér el egy nagyméretűben) ismét hagyom duplára kelni. Bespriccelem egy kis vízzel, a zacskó száját a szélső zsemlék alá behajtom és előmelegített sütőben 200-210 fokon sütöm kb.25-30 percig.

A zacskóból kivéve rácson hagyom hűlni.

20 megjegyzés:

gabojsza írta...

Húúú, ezt kipróbálom! Nagyon szépek, inycsiklandóak!:-)

Vegavarázs írta...

Gyönyörűek!

Gasztroboszi írta...

Nagyon-nagyon szépek lettek! :)

Yasmine írta...

Igen-igen! Nagyon szépek!! :-))

Brigitta írta...

Gyönyörűek,én is kinéztem magamnak,ezt a recit fogom követni.Köszönöm Mohácska!:))

Mónika írta...

Kitört a császárzsömle-láz! Ez szuper!:))

Andi írta...

Jaj de szép,gyönyörű,nagyon ügyesen formáztad!

Andi írta...

Megnéztem a többi sütidet is,nagyon szépek! Az iskolás az nem semmi,de a többi is szuper!

Moha írta...

Köszönöm a sok dícséretet!
Andi köszönöm, az iskolatortáért viszont nem csak az enyém a dicsőség!

duende írta...

Ahogy sógorom mondaná: Hibbbátlan! Három bé-vel. :)
Csodálatosak!

szepyke írta...

Nah, mostmár aztán! Muszáj leszek én is sütni...
De szépek lettek! Yasmin, aztán Te, meg Andi...
Nah, nem izgatni a népet tovább, halló!:D

Moha írta...

Duende köszönöm!
Szepyke lehet nekiállni,nagyon finom is,nem csak mutatós!

Betti írta...

Szia Moha!

Már több több tojás nélküli kalácsot kipróbáltam a te recepted szerint (kisfiam tojásallergiás), a család nem kis örömére. Szeretném ezt a zsömlét is elkészíteni, de nem vagyok egy nagy pék, ezért lenne egy kérdésem. A leírásból, ha jól vettem ki, akkor 2 tepsivel jön ki ebből a mennyiségből. A 2. nem fog túlkelni, mire az első megsül? Előre is köszönöm a segítséget, Betti

Moha írta...

Betti semmi baja nem lesz, a második tepsit formázás után tedd a lakás egy hűvösebb részébe,nyitva hagyva a sütőzacskó száját. Az is elég,ha nem a sütéstől melegebb konyhában van.

Betti írta...

Köszi a jótanácsot! Ki fogom próbálni ezt is. Ahogy már kb. egy hónapra való receptet gyüjtöttem össze a blogodról. Meseszép költemények kerülnek ki a kezeid közül. A szememben kész művész vagy! Az én kreálmányaim küllemre messze elmaradnak a tiéidtől, de hála a receptjeidnek, nagyon finomak. A gyerekeim a tojásnélküli kalácsodat "Moha néni kalácsának" hívják. További sok sikert a blogodhoz, Betti

Moha írta...

Betti nagyon aranyos vagy, köszönöm! olyan jó néha visszajelzést kapni, hogy elkészülnek a dolgok másnál és ízlik is! A küllem majd szebb lesz, ha már a sokadik készül....
nagyikám mindig azt mondta,hogy nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs!
A néni nyugodtan lemaradhat a kalács mellől:)

Betti írta...

A néni miatt ne aggódj, még csak 2 illetve 4 évesek a gyerkőcök:) Nálunk a cd lejátszóból "Bono bácsi" énekel :))))

Moha írta...

Akkor jó:))

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! Elnézést ha hülyét kérdezek, nem használtam még sütőzacskót és nekem nem egyértelmű a leírás. A zacskó belsejébe, a zsömlékre spricceled a vizet, vagy a zacskó tetejére? Előre is köszönöm! Gyöngyi

Moha írta...

Szia Gyöngyi, a zacskó belsejébe, a zsemlékre spriccelem a vizet, így gőzben sülnek.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...