2011. április 18., hétfő

Mézeskalács szalvétatartók



Közeleg a húsvét, a Kifőztük 4. számába készítettem mézesből néhány dolgot. Ezekkel a rendhagyó szalvétatartókkal a húsvéti asztalt tehetjük színesebbé.

Az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók
a tésztához:
frissített tésztarecept, jobb vele dolgozni, formatartóbb is, pirossal a változtatás:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 g szódabikarbóna (ha kemény, formatartó mézest készítek, akkor elég 5 g)
  • 2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 25 dkg vegyes virágméz
  • 6 dkg vaj / margarin
  • 1 tojás + még egy tojás (L-es méretű)
  • 2-3 evőkanál víz --->> ezt kihagyom, nem kell bele
Ha a tészta a másnapi átgyúrás során nagyon ragad, akkor lisztezzük bőven a deszkát alatta.
az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor ( vagy Sweet Family porcukor, így nem kell darálni/szitálni)
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé / ecet
  • ételfesték több színben
a fényes mázhoz:
  • 3-4 evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál zselatin
  • piros ételfesték  (gél vagy por)
fényes máz más módon:
  • 1 egész tojás 1 kk. vízzel elkeverve
  • piros ételfesték (gél vagy por)
Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet és a vizet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk.

Másnap kivesszük a tészta felét, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. A szalvétatartók alapjához kiszúrunk egy kört és egy virágformát, ezek nagyjából 8-10 cm átmérőjűek.
Kiszúrunk négy darab 10 cm-es tojásformát is, majd valamennyit sütőpapíros tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésmóddal 7-9 percig sütjük.
Egy ideje már 180-190 fok légkeveréssel sütöm, nagyjából 9 percig. Mindenki próbálja ki pár darabbal a saját sütőjét, hogy nála milyen hőfokon, hány percig kell sütni!
Írókázás előtt pihentetjük néhány órán át a kihűlt mézeseket.

A fényes piros mázhoz hőálló pohárban elkeverjük a vízben a zselatint, állni hagyjuk pár percig. Kis lábosban vizet melegítünk, beletesszük a poharat, és kevergetve feloldjuk a zselatint benne. A por alakú vagy zselés ételfestékből apró adagokat keverünk hozzá a megfelelő szín eléréséig. Érdemes egy kisült mézesen kipróbálni a mázat, mert így látjuk igazán, hogy milyen színe van. Ha folyékony ételfestéket használunk, akkor csak 3 evőkanál vízben oldjuk a zselatint.
A forró vízben folyékonyan tartott mázat lapos ecsettel kenjük a kész mézesekre, először mindegyiknek a hátulját, majd száradás után a színét kenjük le, és ezután hagyjuk teljesen megszáradni őket.

Fényes piros máz másik módon: a megfelelőre színezett tojásmázat először a mézes hátoldalára kenjük rá, pár percig szárítjuk légkeveréses sütőben kb. 50 fokon. Ezután kenjük le a színét is, ismét szárítjuk néhány percig a sütőben, majd rácson hagyjuk kihűlni és teljesen megszáradni.



Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Terülőmázat ebből készítünk, úgy, hogy kis pohárban egy-két evőkanál masszát pár csepp vízzel folyósabbra hígítunk.

Az íróka masszáját szintén ételfestékkel színezzük. Egy-egy színhez elegendő egy evőkanál masszát megfesteni. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit.
Két tojást és a virágformát a piros mázzal kenjük be és félretesszük száradni. A másik két tojást körberajzoljuk a sűrű írókával, majd száradás után a folyékony terülőmázzal kitöltjük a kontúron belül a felületet. Legalább 6-8 órán át hagyjuk száradni szobahőmérsékleten.
A tojásokat tetszés szerint díszítjük a sűrű írókával és ismét szárítjuk. Egy tojás aljára nyomunk kevés írókát, majd az alapra illesztjük. Két oldalról megtámasztjuk pohárral vagy kisebb dobozkával amíg az íróka megköt. Néhány óra száradás után ugyanígy járunk el a másik tojással is. A két tojás közt legalább 4 cm távolság legyen, így elegendő szalvéta fér bele.

( A tészta forrása Milner Angéla)

41 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Mézeskalácsban te vagy az Ász, ez már biztos! :)

Dia és a konyha írta...

Fantasztikusan szépek. A nyuszisat imádom! :)

Anazar írta...

A kifogyhatatlan ötlettárú Moha!!

Bianka írta...

Jaj de kis helyesek

Gabi, a tortatanonc írta...

Ámuldozva nézem ezeket a mézeskalácsokat (is)! Olyan szépek és ezek a gyönyörű díszítések, olyan szabályosak a vonalak és pöttyök, meg az egész! Hihetetlen!

Belly írta...

Nagyon szépek!

Mary írta...

Nagyon aranyosak. Tiboromnak nagyon tetszik mondta, hogy mondjam meg! :)

Marika írta...

Kukkints be hozzám, vár egy meglepi!

erdoseva55 írta...

Nagyon tetszenek!

Névtelen írta...

"...Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik..."
Arany Jánost idézve: nekem már semmi nem jut az eszembe.... Komolyan: bámulatos ez a kimeríthetetlen ötlettár!!!

Mézeskalács írta...

Ha ezen gyönyörűségek megalkotása közben még maradna egy kis időd, szeretnélek meginvitálni egy játékra:)
http://mezeskalacskonyha.blogspot.com/2011/04/husveti-ajanlat.html

Edó írta...

Moha,fantasztikus amiket alkotsz!Csodállak,ezért díjaztalak,nézz be hozzám ha van időd!

Moha írta...

Pixie ezt megtisztelő tőled kapni, köszönöm!

Dia, köszi, nekem is az a kedvencem!

Anazar nem saját ötlet, kaptam egy nagyon kedves olvasómtól, aztán ilyen lett belőle:)

Bianka köszönöm!

Gabi köszönöm szépen!

Belly köszi:)

Mary Tibornak külön köszönöm, add át neki, nagyon aranyos!

Nemethék megyek!

Erdős Éva nagyon köszönöm!

Katalin nagyon kedves vagy, köszönöm, de az alapötlet egy olvasómtól van, én csak "Mohásítva" megvalósítottam!

Mézeskalács jövök játszani, ha időm engedi!

Edó köszönöm, benézek!

Limara írta...

Nincsenek rá szavak, egyszerűen mesés!

Moha írta...

Limara aranyos vagy, köszönöm szépen!

Vicuska írta...

Tökéletes és lenyűgöző!!!

Moha írta...

Vicuska köszönöm!

Unknown írta...

Kedves Moha!

Gyönyörű mézeskalácsokat készítesz, és most, mikor készülök mézeskalácsot készíteni, rögtön tudtam, hogy idén a te receptedet próbálom ki. A másik mézeskalács receptednél írod, hogy azt használod, amikor evésre sütsz. Ez azt jelenti, hogy ez a verzió nem ehető? Csak mert én egy viszonylag univerzális receptet keresek, ami ehető sütinek is jó, de házikónak is használható. Tudsz nekem tanácsot adni? Előre is köszi!

Maja

Moha írta...

Kedves Maja! minden mézeskalács ehető :)))) ez is, ha nem sütöd kőkeményre!

Ha ennivalónak készül, akkor sokkal hamarabb kiveheted a sütőből,látni fogod, amikor már szép egyenletes a felülete, és a színe halványbarna. Ha pedig házikó készül, akkor az elemeket nyugodtan süsd keményre, 7-10 percig is akár.
Egyéni ízlés dolga, hogy ki milyen mézest szeret enni, nálunk evésre a másikat szereti mindenki. Az puhább, puszedlisebb jellegű.

Unknown írta...

Köszönöm a gyors választ, holnap ki is próbálom a receptet.

Névtelen írta...

Kedves Moha! Már régóta nézegetem a műveidet , csodálatosak. Ma en is sutottem mézeskalácsot,és holnap szeretném disziteni. :) Lenne egy kérdésem, a mázat is lehet szinezni? Vagy csak a zselatinos mázat lehet szinezni? Köszönöm!

Moha írta...

Természetesen lehet a mázat is színezni, a bejegyzés utolsó bekezdésében ezt le is írom. Sok sikert a díszítéshez, remélem jók lesznek!

k.ancsi írta...

Kedves Moha!
Már tavaly is próbálkoztam mézeskallács-koszorúval, és idén is benne vagyok 'nyakig'. Problémám a terülőmázzal van: tele van buborékkal, száradás után pedig szemcsés. Messziről ok, de közelről nem túl szép. Van ötleted, mit ronthattam el?
Köszönöm!
Gyönyörűek a munkáid!
Üdv

Moha írta...

Kedves Ancsi! Elképzelhető, hogy túlverted a mázat, nagyon sok buborék került bele. Próbáld simára keverni egy lapáttal, mielőtt használnád.

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Az gond hogyha kihagyom az irokabol a kemenyitot?

Kosoznom!

Moha írta...

Nem gond, készítheted anélkül is. A keményítő azért jó ha van benne, jobban szárad, és szebb is.

Névtelen írta...

szia Moha! A fenyes piros mazat lehet kesziteni lapzselatinbol(probaltam keresni de nem sikerult ratalalnom a valaszra :( ), ha igen akkor tudnal aranyokat ajanlani? Addig jutottam, hogy 1db.lap az kb.3g por. 1 evokanal hany gramm lehet szerinted?Valaszod elore is koszonom!!! Csodas dolgok !! Üdv.: Lina

Moha írta...

Szia Lina! Utánanéztem és ennyit találtam:
Egy zselatinlap egy csapott teáskanál zselatinpornak felel meg. Tehát használj két lapot a mázhoz, de majd látni is fogod a folyósságát, ha kell, mehet bele pár csepp víz még.

Egyszerűbb megoldás: 1 egész tojást elkeversz ételfestékkel, és pár csepp vízzel. Ezzel kened le a mézeseket sütés után, majd visszateszed a sütőbe, légkeverés 80 fokra, néhány percre. Utána a teljes száradásig szobahőmérsékleten legyen.
A festék por vagy gél legyen, ez nem hígítja fel a mázat.

Névtelen írta...

Köszönöm szepen,hogy utanna neztel!Kiprobaltam 1 lapot beaztattam hidegvizbe majd parcsepp vizzel felmelegitettem es azt szineztem. Elso nekifutasra egesz turheto lett,csak kicsit helyenkent buborekos :( mar kisultek a mezeseim..gondolom mar 1-2 napost ne tegyek vissza szaradni tojassal vagy igen??Koszike!!!

Moha írta...

Kisüthetsz egyszerre sok mézest, majd utána kiválogatod, hogy melyiket szeretnéd színes mázzal, azt lekened a tojásmázzal és visszateszed a sütőbe, ahogy írtam. Így a tojásmáz hamarabb rászárad és némi hőkezelésen is átesik.
Mindegy, hogy a mézesek hány napja sültek.

Névtelen írta...

OOOO szuper koszi a gyors valaszt!!!!Igy fogom kiprobalni.Lina

Unknown írta...

A legjobb mezes recept amivel talalkoztam eddig, es enni is naogyon finom.

Moha írta...

Ildikó örülök, hogy tetszik a recept!

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Először is, köszönöm az isteni receptet.Minden karácsonykor a fenti receptet sütöm,fini és jól díszítő.
A minap begyúrtam a tésztát,másnap ki is sütöttek mind egy szálig,harmadnap díszítés előtt behabzsoltam egyet,és végül 100 db kalács landolt a kukában,olyan keserűek voltak.
Szeretnélek megkérdezni,hogy ez mitől lehetett, mert itt a karácsony és én nem merek sütni:-) a választ előre is köszönöm
Üdvözlettel :Vali.

Moha írta...

Kedves Vali, ez a szódabikarbónától lehetett, már én is jártam így. Egyrészt tegyél bele kevesebbet, javítottam is a receptben, bőven elég 10 g körüli mennyiség, ha keményebb mézest szeretnél, akkor pedig csak 5 g.

Ezen kívül a szódabikarbóna fajtája sem mindegy, én kizárólag a Horváth Rozisat használom, az jó minőség.

Keserű lehet még a mézes attól is, ha túl sokáig sütjük, ilyenkor megég benne a méz.

Azt már csak remélni merem, hogy a méz amit használtál jó volt, és nem valami hamisított keverék. Mostanában megint volt erről hír, hogy az áruházakban is kapható 3 gyártó termékében találtak ipari mézet bekeverve, amit nem lehetne.....

Szóval a szódabikarbóna mennyisége és a sütési idő és hőfok fontos tényező.

Remélem a következő adaggal nem lesz baj.

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Köszönm a gyors választ. A mézet termelőtől veszem, a sütési idő, általában néhány perc. Biztos,hogy a szódabikarbóna a ludas. Csak azért ijedtem meg, mert ugyan azt használom mindíg, ezért nem gondoltam rá.

Üdvözlettel: Vali.

Moha írta...

Nagyon szívesen, biztos, hogy a következő adag sikerülni fog!

Unknown írta...

Kedves Moha!

Gluténmentesen készítek mézeskalácsot a recepted alapján.
Íze csodás, de túl puha, túl lágy szerkezetű kisütve, illetve felemelkedik 3-4 mm ről kb 8-10re.
Mit módosítsak? 10g szódabikarbóba volt benne
Köszönöm.

Moha írta...

Kedves Márton! Bőven elég lesz bele 5 g szódabikarbóna, ahogy írtam is a receptnél, ha formatartó mézest készítek, vagy keményebbet szeretnék, akkor elég ennyi.
A szódabikarbóna mennyiségével lehet szabályozni a mézes puhaságát, puffadását is.

Unknown írta...

Köszönöm!!!!

Moha írta...

Nagyon szívesen, remélem jól fog sikerülni!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...