2011. október 17., hétfő

Orosz krémtorta







Neve eredetileg Oroszi krémtorta volt, a cukrászról kapta, aki megalkotta. Aztán az i betű valahogy elkopott, és maradt ez a név.

Idén ezt a tortát készítettem a saját születésnapomra, viszonylag hamar elkészült, és nem nagy macera, cserébe nagyon finom.
Lajos Mari tortás könyve volt a kiindulási alap, a krém arányain változtattam, mert igazán könnyű, habos krémet akartam. Tésztának a saját jól bevált, szaftosabb piskótámat sütöttem, ebben is jól szerepelt.


HOZZÁVALÓK:   26 cm-es tortaformához
a piskótához:
  • 6 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 24 dkg liszt
  • 3 x 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál olaj
a krémhez:
  • 15 dkg mazsola 
  • 15 dkg vegyes cukrozott gyümölcs 
  • 1,5 dl rum
  • 5 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 20 g zselatin 
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 6 dl tejszín
a lapok locsolásához:
  • 1 narancs leve
  • 1/2 dl rum
a díszítéshez:
  • 5 dl tejszín
  • 2 zacskó habfixáló
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • meggyszemek / cukrozott gyümölcs
  • esetleg kevés szeletelt mandula
A mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt egy kis lábosban 1,5 dl rummal leöntöm és felforralom, majd rögtön elzárom a gázt alatta. Fedő alatt hűlni hagyom, utána szűrőben lecsöpögtetem.
A zselatinra 4 evőkanál vizet öntök egy kis lábosban és félreteszem.
A krémhez a tojássárgákat kikeverem a cukorral, narancshéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejjel, majd gőz fölött habverővel keverve sűrűre főzöm. A zselatint  kis lángon felolvasztom és a forró krémhez keverem. A krémet hideg vízbe állítva, időnként átkeverve hagyom kihűlni.

Amíg hűl, elkészülnek a tortalapok. A hozzávalókból 3 lapot sütök külön-külön, így tökéletesen egyformák lesznek, és hamar kihűlnek.
(Természetesen lehet egyben is megsütni, majd kihűlés után háromfelé vágni a piskótát. Ekkor a sütési idő hosszabb lesz, kb. 30 perc, de tűpróbával ellenőrizni kell, hogy teljesen átsült-e a tészta.)

A tortaforma aljába három sütőpapír korongot vágok, a sütőt bekapcsolom 180 fokra.

Az egész tojásokat a kristálycukorral robotgéppel sűrű, kemény habbá verem. A tál oldalán belecsurgatom az olajat és a vizet, tovább verve a habot. Ezután a sütőporos lisztet kézi habverővel óvatosan belekeverem. Mehet a tortaformába, sütés kb. 10-12 perc. Ha van még egy forma, akkor a második lapot rögtön elkezdem készíteni, és mehet váltásban a sütőbe. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a sütőpapírral együtt kicsúsztatom az asztalra, a formát elmosom és jöhet bele a következő papír és tészta. A lapokat hűlni hagyom.

6 dl tejszínt habbá verek és óvatosan a langyosra hűlt vaníliakrémbe vegyítem. A krémet háromfelé osztom, egy részt félre teszek. A maradék 2/3 részbe belekeverem a rumos gyümölcsöket.

A tortaformát elmosom és körben kibélelem egy sütőpapírból vágott csíkkal, ami magasabb, mint a forma pereme. Beleteszem az első lapot, megspriccelem egy kevés rumos narancslével, megkenem a gyümölcsös krém felével. Újabb lap következik, rá megint rumos narancslé, és a krém másik fele. A harmadik lapot ráillesztem, rumos narancslével spriccelem, majd rákenem a félretett sima krémet és lefedve legalább három órára a hűtőbe teszem.

Tálalás előtt habbá verek 5 dl tejszínt kevés porcukorral és a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba szedem. A tortaformától és papírtól megszabadított tortát körben bevonom vele, és rózsákat nyomok a tetejére körben. A rózsákra rumos meggyet teszek, a torta közepét cukrozott gyümölccsel díszítem. Az oldalát lehet körbetapasztani szeletelt mandulával, de ez el is maradhat, enélkül is finom lesz.


35 megjegyzés:

szepyke írta...

Drága Moha! Ha már elfelejtettem, legalább most pótolom:
A jó Isten éltessen erőben, egészségben, békességben, boldogságban!:)

Gabah írta...

Így utólag is nagyon sok boldog születésnapot kívánok neked, Moha!

Petra írta...

Boldog születésnapot! A tortád gyönyörű! Lajos Mari tortás könyve nekem is nagy kedvencem. Ezt az olajos piskótát egy hete alkalmam volt megkóstolni, tényleg nagyon könnyű. Mentem is a recepted. :)))

tejszínhab írta...

Boldog szülinapot! Ez aztán ínycsiklandó :)

Névtelen írta...

A torta gyönyörüséges! Egyik nagy kedvencem! :) és látom kedves Moha, hogy szülinapod volt! Megragadom az alkalmat, hogy én is nagyon sok boldogságot és minden szépet és jót kívánjak Neked! :)

Ami írta...

Meseszép a torta! Imádom! :)
Boldog szülinapot!!!

Moha írta...

Szepy köszönöm szépen! De szerintem nem felejtetted el, csak azt, hogy már felköszöntöttél:)))

Gabah köszönöm szépen!

Petra köszönöm, én nagyon szeretem L.M. könyveit, nagyon jó alap mindegyik. Én rászoktam erre a piskótára, ez nem lesz fojtós, száraz.

Tejszínhab köszönöm szépen!

Ancsika köszönöm, nagyon aranyos vagy!

Ami köszönöm szépen! Én is szeretem, még gyerekkorom óta.

Bianka írta...

Boldog szülinapot, csodás tortát készítettél :)

Moha írta...

Bianka nagyon köszönöm!

Unknown írta...

Boldog szülinapot kívánok!
Igazán gazdag lett ez a torta.
A Feketeerdő torta után ez lesz majd amit kipróbálok a tortáid közül!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Nagyon sok boldog születésnapot kívánok!!!
Ez a torta...régen őrült nagy kedvencem volt. Most újra megremegett a térdem a fotódat látva!

Moha írta...

Juci köszönöm szépen! Remélem ízleni fog nektek is!

Panna nagyon köszönöm! Azért egy évben egyszer, szülinapra belefér egy ilyen kihágás:)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki, biztos finom volt. Én a legutóbb kifelejtettem belőle a mazsolát :) Ezekkel a cukrozott gyümölcsökkel,még gazdagabb lehet, legközelebb én is kipróbálom :)

Szemi írta...

Ez nagyon szép lett! :) Te is mérleg vagy? Akkor születésnapod alkalmából szívböl gratulálok, nagyon sok boldogságot kívánok! :))

Hankka írta...

Nagyon sok boldog szülinapot kívánok, a torta pedig gyönyörű és biztosan nagyon finom lett!

Névtelen írta...

Draga MOHAM!

Istenke eltessen nagyon soka, eroben-egeszsegben, szerencseben! Sok boldogsagot kivanok meg.Sussel szepeket finomakat es mindig sikeruljon minden elkepzelesed!Gyonyoru a tortad es joool megdezsmaltam! Puszika: ILDIKO

Moha írta...

Vikvi, köszönöm! Mazsola pedig kell bele:)) de a cukrozott gyümölcsök is, nekem így az igazi.

Szemi, igen, szintén mérleg, és köszönöm a jókívánságot!

Hankka, köszönöm szépen!

Ildikóm nagyon aranyos vagy, köszönöm!

Névtelen írta...

A torta szuperül néz ki és nagy kedvencem is :-) de felejtsétek már el a habfixálót. Tessék rendes tejszínt használni, abból megáll a hab és ráadásul finomabb is, és nem is drágább mint a dobozos műtejszinek.

Moha írta...

Kedves Névtelen!

Sima, állati eredetű 30%-os zsírtartalmú tejszínt használok, ha elolvasod a receptet rendesen, ez kiderül.
A habfixálót azért teszem bele, mert sajnos másnapig azért nem szokott ez a tejszín sem kőkemény hab maradni.
Soha nem használtam, és nem is fogok, Hulalát meg egyéb általad "műtejszínnek" nevezett dolgot.

Kifejtenéd, hogy mit értesz "rendes tejszín" alatt?

Névtelen írta...

Szia Moha!

Istenien néz ki a torta!:) Szeretnék tőled tanácsot kérni éppen habzsákot szeretnék vásárolni, milyet vegyek?

Köszi a segítséget!
Szilvi

Moha írta...

Szia Szilvi! Hát feladtad a leckét.... nekem bevált a Fackelmann cég csomagban kapható egyszer használatos nejlon habzsákja,azt hiszem talán 10 db van benne, és hozzá a csőrök.
Vettem textil habzsákot is, meg egy vékonyabb műanyag fajtát is, de ezeket cukrász nagykerben. Ezek is jók, megfelelnek. Ikeában ne vegyél, mert az ott kapható készlet habzsákja nagyon ócska, átszűrődik az anyagon a hab, vagy a krém, miközben nyomod. Abból a csőröket használom csak a többi zsákhoz. Esetleg nézz körül a Desszertmesternél.

Névtelen írta...

Szia Moha!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Én is találtam már ilyen egyszer használatosat, akkor ezt fogom venni. Higiénikus is, mert azt a szövetet ki tudja mennyire lehet kitisztítani. A Bako Hungáriánál is lehet kapni és ki is lehet választani a csőröket.
Szuperek a receptjeid, próbálkozom lelkesen!:)A múltkor kipróbáltam a barackos giotto tortát. Nagyon fini lett csak szétesett kicsit, mert a barackréteg túl folyós lett pedig betartottam a receptet. Szerintem kevés volt bele a keményítő, gondolom ahány márka annyiféle minőség van. Majd még újra próbálom, mert ízre nagyon jó volt.
Minden jót!
Szilvi

Moha írta...

Elvileg a szöveteket gépben lehet mosni. A barackos rétegnek pudingszerűnek kell lenni, ne várj túl nagy szilárdságot tőle! Illetve valóban eltérő lehet a keményítő is, esetleg tehetsz picivel többet bele.
Ha meg fontos, hogy stabil legyen az a réteg is, akkor lehet zselatinnal szilárdítani keményítő helyett.
Örülök, hogy ízlett!

Névtelen írta...

Szia!

Jól értelmezem a receptet, hogy akkor az itt leírt piskóta hozzávalóit 3x kell megszorozni a 3 adaghoz?

Moha írta...

Kedves Névtelen!

Nem jól értelmezed, nem kell semmit megszorozni! A hozzávalókból 3 lapot sütök, külön-külön, ez azt jelenti, hogy egy lap 2 tojásból és ennek megfelelően a hozzá való többi összetevőből sül. Azaz a tészta hozzávalóit oszd el 3-mal, ennyiből készül egy lap. ( 2 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt, 1/2 kk. sütőpor, 2 ek. víz, 2 ek. olaj.) De ha te nem vagy olyan mániákus, mint én, akkor nyugodtan sütheted egyben is, ahogy leírtam a receptben. Én azért sütöm külön, mert nem tudom szép egyenletesen egyforma vastagra vágni.

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Ne haragudj, hogy ilyen kérdésekkel zavarlak...
Most olvastam, hogy te is a Fackelmann cég egyszer használatos habzsákjait használod. Én is imádom és most fogyott el, szerettem volna egy újabb csomagot venni, de sehol nem lelem. Nagyon szomorú vagyok. Eddig az Intersparban vásároltam meg, de nem találok már az ország különböző pontjain ráállítottam az ismerőseimet, de semmi. Tudnál esetleg segíteni nekem, tippet adni, nagyon megköszönném!
Boldog Új évet kívánok Neked!
Üdv: Ági

szepyke írta...

Szia Ági, bár én nem Moha vagyok, de láttam az üzenetedet. Lehet, hogy Mohának is lesz ötlete, de az biztos, hogy én a Metróban láttam ilyen eldobhatós zacskót még karácsony előtt. Hátha.. :)

Névtelen írta...

Köszönöm Szepyke a gyorsaságodat és a segítségedet, nagy örömet okoztál. Remélem hamarosan eljutok a Metróba...
Boldog új évet Neked is!
Üdv: Ági

Moha írta...

Kedves Ági! Sajnos a Spar-on kívül nincs tippem, én is ott szoktam venni. Gondolom most karácsony előtt elfogyott, de talán lesz újra nemsokára. Illetve a Fackelmann cégnek van képviselete nálunk, szerintem közvetlenül is megkeresheted őket, talán tudnak segíteni.
Boldog új évet kívánok én is!

Névtelen írta...

Sziasztok!
Sajnos most beszéltem a Metró operátorával és azt a felvilágosítást adta, hogy már nem tartanak eldobható habzsákot:((((((((((((.
Nem értem, ha valami jó, akkor miért nem forgalmazzák? Rejtély!!!!!
Ági

Moha írta...

Ági ezt igazán sajnálom, valóban nem értem miért nem lehet ilyet tartani a Metrónak, hiszen még csak nem is romlandó. És gondolom igen sokan szívesen megvennék, mert jó vele dolgozni.

ZsN írta...

Kedves Moha! A kremunk az sajnos nagyon nem sikerult, epp a hutoben var. A surure fozott tojassarga es tej, cukor meg ment is, de annak milyen allagunak kell lenni? Nekunk sodo allagu lett, ott abbahagytuk. Nincs tapasztalatom a tejszinnel, talan tulvertuk? Turosodni kezdett, picit, akkor nem vertuk mar tovabb, a vaniliakremhez adtuk, de erre nagy darab vajszeru felhokke valt. Ja, es a zselatint picit tulmelegitettem. A parom a ketfazisu mixet botmixerrel "homogenizalta" :) es most a hutoben van, de nem akar szilardulni. Arra gondoltam, hogy egy expressz zselatint meg bele lehet tenni, ha minden kotel szakad, Te mit gondolsz? A tejszinse cukraszkodas nincs meg nekem, de szeretnem, ha meglenne, ezert kerek tanacsot. Mert nyilvan nem a recept a gond;) Koszi elore is! Zsuzsa

Moha írta...

Kedves Zsuzsa!

A főzött krémnek sűrűnek kell lennie, nem sodó állagúnak, nem főzted elég ideig. A tejszínt pedig valóban túlverted, ha már "túrósodik" akkor onnan legfeljebb vajat lehet köpülni belőle. Ha robotgéppel versz tejszínt, kis fokozaton kell kezdeni, és fokozatosan emelni rajta, nagyon figyelni közben a tejszínt, ha a hab már fodrozódik, keményedik, akkor nem szabad tovább verni. Fontos, hogy a tejszín nagyon hideg legyen, akár a habbá verés előtt 10-15 percre be lehet tenni a mélyhűtőbe is, így könnyebb felverni.
A mostani krémen már valóban csak egy kis plusz zselatin segíthetne, ha végképp nem akar szilárdulni. Ha van még 2-3 dl tejszín, akkor alapos hűtés után mehet bele egy csomag Dr oetker zselatin fix, a habbá verés közben, majd ezt kell alaposan elkeverni a krémben.

Remélem sikerül menteni a dolgot!

ZsN írta...

Koszi szepen Moha, megszilardult, egeszen jo az allaga, es meg szerintem holnap reggelig szilardul. Koszonom a tanacsokat, legkozelebb eszerint csinalom. Anyukam sosem csinalt tejszines kremeket, igy a magam karan tanulok. Azert szerintem megis jo lesz, es Julia Child peldajara nem fogok mentegetozni;) Zsuzsa

Moha írta...

Nagyon helyes, mentegetőzésre semmi ok! A türelem és a hűtőszekrény néha csodákra képes!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...