2009. október 7., szerda

Feketeszőlős mákos rétes


Ezt a Nagyikám minden ősszel megsütötte, a család már alig várta, hogy az otelló szőlő megjelenjen a piacon.

Réteslapot a Lidl-ben vettem hozzá, csak ajánlani tudom, friss volt, tökéletesen szétváltak a lapok, jó volt vele dolgozni. (és bónuszként még magyar termék is)

A tölteléket elszámoltam, 3 rúdra lett elég a mákos, így készült 1 rúd almás is, mivel el akartam használni az összes lapot.

Hozzávalók:         

2 csomag  6 lapos réteslap

5 tojás fehérje

15 dkg cukor

20 dkg darált mák

kb. 1,5 kg otelló szőlő

kenéshez olaj (nekem most szőlőmagolaj)

Egy rúdhoz 3 lapot használok.

A fehérjéket kemény habbá verem a robottal, hozzáadom a cukrot is, tovább verem vele, majd kézi habverővel beleforgatom a mákot.

Egy nedves konyharuhát kiterítek az asztalon, erre jön az első lap, ecsettel itt-ott vékonyan megkenem a szőlőmagolajjal. Ráterítem a második lapot, kenés, majd a harmadik lap, kenés. 

Ennek felém eső végére ráhalmozom egy csíkban a mákos hab 1/3-át, rászórom a megmosott, leszemezett szőlő 1/3 -át.

A konyharuha segítségével feltekerem és a sütőpapíros tepsibe teszem. A többi rudat ugyanígy elkészítem, nekem a negyedikbe most reszelt alma került, némi kekszmorzsával.

Az összes rúd tetejét lekenem az olajjal és forró sütőben (200 fok) kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Még forrón egy fűrészes késsel felvágom.

A szőlőmagolaj nagyon jó volt hozzá, nem kentem sokat, finom ropogós lett a lap ,de nem érződött az olaj íze és nem lett túl "zsíros" tőle.

A fehérjehabos töltelék előnye, hogy még a sütés után 2 órával is ropogós volt a rétes, nem ázott el, ugyanígy lehet diós, mandulás töltést is készíteni.

Ha valakinek sok ideje és faxnis családtagjai vannak, kimagozhatja a szőlőt, én erre nem vagyok hajlandó:)

8 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Sose hallottam még ilyen kombinációt. Az is érdekes, hogy tojásfehérjét használ a töltelékhez. Nagyon finom lehet :)

Lekvároskukta írta...

Nem vagyok egy nagy mákos, de ez nagyon finom lehet :)

Moha írta...

Lúdanyó tegyél egy próbát, nagyon finom,laza lesz a töltelék így, szoktam pitét is sütni ilyen módon. A feketeszőlő meg pikánssá teszi, persze lehet meggyel is:)

Lekvároskukta finom bizony, próbáld ki!

Edó írta...

Jaj kerem, ez igazi orgia!Imadom a makot, ez olyan tomor gyonyornek nez ki,szerintem hamarosan kiprobalom!

nelly írta...

Jaj,már megint mit sütöttél kedveském??!!!!Imádom a szőlőt és a mákot is! De szép lett!!!

Kiskukta írta...

Ma megcsinálom, de birsalmával, mert abból van sok, de már teszeteltem jól megy a birsalma és a mák, de dióval is finom, úgy hogy lehet felesbe készítem.
Nagyon jól néz ki a tiéd!

Gasztroboszi írta...

Fantasztikusan jól néz ki!

Moha írta...

Nelly köszönöm!

Kiskukta a birsalma szerintem mindenhez megy, én nagyon szeretem,kivéve a birsalmasajtot.

Gasztroboszi köszönöm!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...