2010. június 25., péntek

Ribizlis sült túrótorta


Felhőlány és Csibe hugija is megsütötte, gondoltam akkor biztos finom lehet. Volt egy kis tálkányi ribizlim is éppen, előkaptam a júniusi NL Konyhát és elkészítettem én is. Finom, nem túl édes a túrós rész, és nagyon illik hozzá a kakaós linzer alap, meg a savanyú gyümölcs.

Hozzávalók:
tésztához:
  • 22 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 7 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 1 tojás
töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg liszt
díszítéshez:
  • kb.20 dkg ribizli
  • 1 csomag piros tortazselé (nálam 1 zacskó Alsa málnás gyümölcszselé)
A tészta hozzávalóit a tojás nélkül összemorzsolom, majd a tojással tésztává gyúrom. Kinyújtom és kibélelem vele a 20 cm átmérőjű piteformát. Megszurkálom és a hűtőbe teszem, míg a töltelék készül.
A töltelékhez valókat egy tálban a botmixerrel krémesre keverem és a tésztára töltöm. 170 fokon kb. 50-60 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd a tetejére szórom a ribizlit és leöntöm a zacskó lévő leírás szerint elkészített zselével. Hűtőbe teszem, míg a zselé megszilárdul.

25 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Jaaj, egyik csajnál gusztább, mint a másiknál:-))
Azt hiszem nem sok választásom van, ez tuti lesz nálunk is a hétvégén!:-))

ginko írta...

Nagyon gyönyörű!! Biztos pont annyira finom is!!!

Moha írta...

Andi kb. 15 perc munka van vele és nagyon finom!

Ginko köszi, ez tényleg olyan finom is:)

Notburga írta...

Csodás.

Bianka írta...

Jaj Gyönyörű és úgy irigyellek, mert én joghurtos változatot készítettem és nem maradt elég ribizlim, így a teteje elég gáz és kopasz a zselében

Névtelen írta...

Hello Moha ,
Mar szaz eve, hogy nem irtam,pedig mindig nezlek amm csak nem volt idom!:( :)Jajj olyan guszta minden es a citromfagidat is megcsinaltam,naggggyon tutkooo lett!!!!Kosziii.(foleg azert is, mert itt nem lehet kapni)!Ez a turotota is nagyon jol nez ki es csabito,csak kar hogy itt nem kapok ribizlit pedig imadom.:)De attol meg majd mas gyumivel megcsinalom.En Csibenek a sajttortajat probaltam ki szamocaval(mert nallunk most jon a szezonja :) ).Ajanlom Neked es persze mindenkinek ,hogy probalja ki mert nagyon nagyon fiiiinom!Kb olyan mint a New York Style Cheesecake nyami.:)Most megyek eszem egy gomboc Moha fele jo kis citromfagyit!:)Kozben meg gyonyorkodom a recikben!:)O ja a levelndulas kepek csodasak!!!Koszonjuk turelmes gyermekednek!:)
Udv:Kata:)

Moha írta...

Notburga köszönöm!

Bianka jó az úgy is, pont a ribizliből nem kell mindenhova,elég "dísznek" is:)

Kata ez ribizli helyett bármilyen más gyümölccsel is finom lesz,meg a hozzá illő zselével.
Halkan megsúgom neked én nem szeretem a sajttortát..Ö

Moha írta...

Kata folytatás: örülök, hogy ízlett a citromfagyi, jó kis frissítő! Leányzónak átadom a dícséretet a fotókért:)

Pocak Panna írta...

Ohhh hát ez gyönyörűséges!!!

Moha írta...

Panna köszönöm!

Csibe írta...

Nagyon szép lett,...és most megint úgy megenném :)

Moha írta...

Csibe köszi, én sütöm ma is újra,csak meggy lesz a tetején:)

szemirámisz írta...

Hát ez fantasztikusan néz ki, és biztos, hogy finom is! Recept mentve!

Csak tudnám,hogy mikor fogom megsütnie ezt a sok elmentett receptet? :))

Moha írta...

Szemirámisz köszi, ez a helyzet nálam is, két iratpapucs tele van a mentett és kinyomtatott receptekkel!

Raindrop írta...

Erre nem lehet mást mondani, mint azt, hogy tökéletes. :)
Külső, belső adottságait tekintve nyerő nálam.

Moha írta...

Raindrop köszönöm, tényleg jók együtt az ízek.

Felhőlány írta...

Nagyon szép lett! És ugye milyen finom? Tökéletes a kakaós alappal a ribizli savanykássága...
Elkészítettem a levendulás fagyidat, az is valami mesésen krémes! Köszönöm szépen! :))

Turák Kinga írta...

annyira guszta, mostanában biztos nem készül el, búcsú volt,anyu sütött :)

Moha írta...

Felhőlány köszi, nagyon finom, pedig én nem vagyok oda a sült túrótortákért.

Kinga sebaj, jó lesz ez málnával, vagy meggyel is, esetleg fagyasztott ribizlivel!

Névtelen írta...

Szia! Én is elkészítettem, és nagyon jól sikerült, annyi, hogy a töltelék nekem nem elég édes, de ezt a következő sütésnél orvosolni fogom =) Köszi a receptet!
Evi

Moha írta...

Evi nagyon örülök, hogy jól sikerült! A töltelék édességét valóban a családhoz kell igazítani, de ha édesebb gyümölcs kerül a tetejére, akkor talán elég így is.

Névtelen írta...

Szia! Mindig mikor linzertésztával próbálkozom, nem tudom, hogy áll össze a tészta, ezt az összemorzsolós dolgot sem értem, nekem egy kis víz vagy tej nélkül nem megy. A vajat meg kell olvasztani vagy hidegnek kell lennie? Köszi előre is!

Moha írta...

Kedves Névtelen! Semmi gond, ha teszel bele egy-két kanál hideg vizet, az nem ront rajta!
A szárazakat összekevered, a jéghideg vajat kockára vágva hozzáadod, majd gyorsan az ujjbegyeiddel elmorzsolod benne és utána a tojást beleütve (elkeverve két ek. hideg vízzel) tésztává gyúrod össze. Nem kell sokáig gyötörni, ne olvadjon meg benne a vaj a kezed melegétől.

Névtelen írta...

Kedves Moha!Ismét tőled lopok:)Gyönyörűek, amiket csinálsz!
Lenne ehhez a sütihez egy kérdésem:mikor és, hogy kell kiszedni a formából?
Üdv:Csibe

Moha írta...

Csibe emlékeim szerint ezt teljesen kihűlve szedtem ki, másként nem megy. Úgy viszont kivehető, akár egyben is, akár akkor ha az első szeletet már kivágtad belőle. A tészta elég kemény, ha óvatosan alányúlsz egy lapáttal, akkor menni fog.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...