2010. július 20., kedd

Ribizlis habos torta






Ez a torta az olvasók szavazatai alapján került be a Kifőztük újság 5. számába. Pikáns, könnyű édesség és néhány fölös tojásfehérjét is elhasználhatunk hozzá.

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg ribizli (tisztítva mérve)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és a tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal.
A lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a citromlét és a tejfölt is, pár mozdulattal összegyúrjuk. A tortaforma méretére nyújtjuk és beletesszük. Megszurkáljuk egy villával pár helyen és elősütjük 15 percig.
Ezalatt a fehérjékből kemény habot verünk, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, mindig tovább verve. A ribizlit óvatosan, egy evőkanállal keverjük bele, néhány mozdulattal.
A sütőből kivett forma oldalát belülről egy ecsettel vékonyan beolajozzuk és a tésztára halmozzuk a habot. Tetejét kócosra igazítjuk és a hőfokot levéve 170 fokra, 30 percig sütjük. A kikapcsolt, kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk hűlni egy órát, majd kivéve teljesen kihűtjük. A karimát eltávolítjuk és vízbe mártott késsel szeleteljük.

14 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű!

Bianka írta...

Igazán gyönyörű, mennyei lehet az íze

Csibe írta...

Csodásan néz ki, és biztosan nagyon finom!

L.Krisztina írta...

Imádom ezt a sütit :) egyik nagy kedvenc! Csodásan néz ki:) , de az alap nálam egy kicsit más és a tésztára lekvárt szoktam tenni és arra a habot .Hű nem is nézem a képet , mert már csorog a nyálam !

szemirámisz írta...

Hú, ez finom lehet, és még szép is!

VOKinga írta...

Szépséges!

lúdanyó írta...

De szép lett ez is!

Moha írta...

Pocak Panna köszönöm!

Bianka, Csibe köszönöm, nagyon jó ízű!

L.Krisztina köszönöm! Ez nálunk a Nagyim receptje alapján készül, de a tiéd is finom lehet a lekvárral!

Szemirámisz, VOKinga, Lúdanyó köszönöm!

Hermann Ildikó írta...

Fantasztikusan néz ki ez a torta, meg kell sütnöm!! Gratulálok a blog szülinapodhoz!!És persze további sok sikert Neked!

Moha írta...

Ildikó próbáld ki még lehet friss ribizlit kapni! Köszönöm a gratulációt!

Névtelen írta...

Van a fagyóba, megsütöm, hamarosan.

Moha írta...

Kedves Névtelen azzal is jó lesz, csak ne olvaszd ki előtte, fagyottan keverd a habhoz!

Barbi írta...

Pavlova tésztaágyon! :)) Fantasztikus, van egy csomó tojásfehérjém a fagyasztóban, csak időm legyen rá!!! :)

Moha írta...

Barbi voltaképpen igen, csak nem olyan édes, ha gondolod, a cukorból még csökkenthetsz. A ribizli kellemesen ellensúlyoz.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...