2010. július 5., hétfő

Ribizlis kocka







Több éve sütöm ezt a fajta ribizlis kockát, még E.Margit oldalán tanultam, Limara hugicájától. Eddig egy közepes méretű tepsiben készült, most viszont átdolgoztam a kapcsos oldalú tepsire.
Így elég nagy adag lesz belőle, népesebb vendégseregnek is elég.

Hozzávalók: 38 x 25 cm-es tepsihez
a tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 24 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
a krémhez:
  • 6 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 60 dkg leszemezett ribizli
a mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 6-8 evőkanál citromlé
a díszítés:
  • 10-15 dkg leszemezett ribizli 
A búzadarát megfőzöm a tejben, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és 5 dkg porcukorral együtt. Hideg vízbe állítva, időnként megkeverve, hűlni hagyom.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a keretes tepsibe sütőpapírt teszek.
A tészta hozzávalóit elfelezem, két lapot sütök külön-külön. 3 egész tojást 12 dkg cukorral a robotgéppel nagyon habosra keverek, belecsurgatom a 3 evőkanál vizet és a 3 evőkanál olajat is. A 12 dkg lisztet ( benne 1 kk. sütőpor ) kézi habverővel óvatosan hozzávegyítem. A tepsibe simítom és kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
Kicsúsztatom a sütőpapírral együtt, hűlni hagyom. A tepsit elmosom, és a másik lapot is megsütöm benne, de az alá már nem kell papír.
A vajat habosra keverem a maradék 15 dkg porcukorral és kanalanként hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is. A ribizlit egy lapáttal nagyon óvatosan forgatom bele. A krémet az alsó lapra simítom, ráfordítom a másik lapot, lenyomkodom kissé és lehúzom róla a sütőpapírt.
A mázhoz simára keverem a porcukrot a citromlével és rákenem a lapra. Kirakom a ribizliszemekkel és hűtőbe teszem legalább 2 órára. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

33 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon szép!:)))

Edó írta...

Hát ez eszméletlenül gyönyörűűű!Nagyon finom lehet

lenka1 írta...

Húúúú, ez tényleg fincsi lehet!!!

Bianka írta...

Gyönyörű és csodás lehet az íze

libi írta...

A nagyfiam kedvence. Igazi nyári, frissítő süti. Nagyon szép lett. Örülök, hogy nálatok is kevdenc lett. :))

Csibe írta...

Nagyon szép, és milyen finom lehet, hmmm :)

Moha írta...

Limara köszönöm!

Edó próbáld ki, szerintem a csemetéknél is sikered lesz vele!

Lenka nagyon:)

Bianka köszi, nagyon finom, nem túl édes!

Libi köszi, nálunk a fiam nem ribizlikedvelő, morgott is, aztán megevett egyszerre 3 kockát:))

Csibe köszönöm, tényleg az:)

Thrini írta...

Nagyon szép és szeretem a búzadarás recepteket.

Moha írta...

Thrini köszi, én is szeretem, nagyon jó kis krémet lehet vele készíteni.

GasztroRéka írta...

Egyszer én is hasonlót szerettem volna készíteni,aztán kigyulladt a kezemben a robotgép,na azóta sem sütöttem meg. Nagyon jól néz ki!

Moha írta...

Réka akkor ez valami jel volt, hogy nem kellene sütnöd:) Azért megpróbálkozhatnál újra, nagyon finom:)

Névtelen írta...

A keretes tepsi milyen méretű?

egycsipet írta...

Grízes krémmel? Fincsiiiiii! :))

Moha írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Moha írta...

Réka azért érdemes kipróbálni!

Kedves névtelen 38 X 25 cm-es.

Moha írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Andi/cuki írta...

Isteniek Nálad ezek a gyümölcsösek mindig!:-)) Szuper lehet ez is!:-))

Rékának üzenem; nekem már 6 gépem volt 6 év alatt, mire az uramtól kaptam egy komolyabbat, merthogy "nagyüzemben" keverek, dagasztok,sütök!:-D

Moha írta...

Andi köszi, tobzódunk a ribizliben:)

Moha írta...

Csipet fincsi bizony:))

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszik ez a sütid (is)! Megkérdezhetem, hogy szerinted, ha 26 cm-es kapcsos tortaformában szeretném elkészíteni, akkor mekkora mennyiséget készítsek?
Szilvi

Moha írta...

Szilvi ennek a tepsinek a dobozán az áll, hogy két darab 26 cm átmérőjű tortaformának felel meg. Így azt mondanám, hogy simán felezd meg a receptet, úgy jó lesz!

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a gyors választ, rögtön megcsinálom, persze ha a 6,5 hónapos hercegnőm is megengedi. :)

Üdv.
Szilvi

Moha írta...

Szilvi nagyon szívesen, remélem ízleni fog!

Névtelen írta...

Szia! Tegnap elkövettem ezt a sütit 26cm-es tortaformában, mit mondjak, már nincs belőle!:)
Köszönöm szépen a receptet és az útbaigazítást a tepsimérettel kapcsolatban.
Üdv.
Szilvi

Moha írta...

Szilvi nagyon szívesen! Látod ezért készítem én ipari méretekben az ilyen sütiket, egy munkával legalább 2 napig kitart!

Piszke írta...

Nahát, nyaralni voltam mikor ez megjelent, most vettem észre és azt hittem ez valami spéci otthoni recept anyukám kolléganőjétől, már két változatban is fenn van nálam. Én minden évben megsütöm, valaki meg bekommentelte nálam idén hogy megcsinálta és borzasztó vajízű ...Nálunk egyik nagy kedvenc...

Moha írta...

Piszke ezt én még a kőkorszakban tanultam Libitől, nálunk azóta kedvenc:) Tény, hogy van benne vaj, de mennyei finom! Mondjuk én elfogultan szeretek minden ribizlis sütit..

Piszke írta...

Szerintem se vajízű egyáltalán, sőt én levettem az a vajat eleve 15 dkg-ra...na mindegy ízlések és pofonok :)

Moha írta...

Piszke így igaz, annyiféle süti van, szerencsére mindenki megtalálja a magáét:)

Nelli írta...

Nagyon szép ez a süti!:-)

Moha írta...

Nelli köszönöm!

Judit Ordasi írta...

Megcsináltam....isteni!

Moha írta...

Köszönöm a visszajelzést Judit, örülök, hogy nektek is ízlett.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...